Sitsträning på ridskola

Felicia Grimmenhag | 21/5 - 2019

Jag hittade en inlägg som jag började på för två vecka sen där jag skrev om min upplevelse som tillfällig ridinstruktör (om jag får kalla mig det), som jag nu tänkte avsluta.

Igår var jag på Sigtuna Ridskola och gästtränade på en av deras lektioner vilket var väldigt kul!

Att helt plötsligt gå från att instruera en ryttare i taget (som för det mesta är min medryttare) till att hela plötsligt ha en grupp på 8 ekipage var en utmaning. Som tur var hade jag fått lite tips innan från Anna som är ordinarie ridlärare hur jag skulle tänka och göra.

Vi började med att arbeta lite med sitsen och balansen. Att hitta balansen på hästryggen och att vara mjuka men ändå starka. Att slappna av i benen och låta fötterna ha ett lätt stöd i stigbygeln. Se till att vi sitter på sittbenen i sadel och att vi inte faller framåt. Där gav jag lite tips på hur man kunde tänka.

Sitsen är ju något som vi hela tiden kan förbättra och jobba med. Ibland säger någon till oss att vi ska sträcka på oss och sitta mer rak i ryggen. Det är bra, så länge man inte börjar svanka med ryggen. Det vill vi såklart inte eftersom det är svårt att sitta ned ordentligt på sittbenen då, så vi tränade på att tänka att tippa bäckenet lite bakåt. Alltså tänka ”svansen mellan benen”. Den rörelsen kan man även göra för att hitta och aktivera de magmusklerna som hjälper väldigt mycket med inverkan på hästen.

Sen var det fokus på att vara mjuk och följsam i hästens rörelser. Även på att hålla nacken rak, vilket är viktigt så att huvudet inte rör sig för mycket. Att vara mjuk i handen och även där följsam. Jag hade tidigare pratat med Anna kring att huvudet guppar under ridning, då det var ett litet problem som hade uppstått hos några elever.

Jag kommer ihåg att jag läste en artikel förra året där skribenten beskrev hur problemet med guppandet av huvudet hörde ihop med bäckenet. Att personer som inte är följsamma i bäckenet istället kompenserar uppe i nacken. Jag vet inte ifall det finns några vetenskapliga belägg för det här problemet, men det låter faktiskt logiskt. Sedan är det kanske inte alltid den huvudsakliga faktorn i det problemet, men kanske ibland.

Vi alla kan hela tiden jobba på vår sits och bli bättre. En liten justering kan göra en stor skillnad. Det märkte jag på en träning för några veckor sedan där jag sänkte händerna några cm och det blev en helt annan ridning.

Jag var väldigt positivt överraskade vilken balans och klokhet eleverna red med. Jag har inte varit så mycket på ridskolor på många år men kände definitivt att det har jobbats mycket kring hästens välbefinnande och ödmjukheten inför hästarna. Det var kul att se och en positiv atmosfär.

Eleverna var väldigt duktiga och det kändes som att några verkligen tog till sig. Lite återkoppling i slutet av lektionen med några stycken och sedan var det slut. Ett annat tankesätt än vid enskild träning då man ska ta hänsyn till flera ekipage och kunskapsnivå. Stor eloge till alla ridskolelärare därute!

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här