Tacksam för min fina häst

Felicia Grimmenhag | 29/1 - 2019

Ibland blir man lite hemmablind. Räck upp handen om du INTE håller med. Om du räckte upp handen ljuger du troligtvis.

Skämt åsido. Man hamnar lätt i mönster, rutiner och tankar. Det är lätt att man ibland blir lite smått irriterad på olika saker som andra individer har för sig som man bor med eller umgås med hela tiden. Vi bor inte med hästarna, men vi umgås med dem väldigt mycket. Ibland bara på hemmaplan, men ibland åker vi även iväg med dem på träningar, tävlingar och andra äventyr.

Om det är något vi vet, är det att hästar precis som människor är individer. De har olika personligheter och egenheter för sig. Vissa egenheter är charmiga och vissa andra är inte så charmiga.. Det som händer är att vi ibland fokuserar mer på de negativa egenskaperna och låter de överskugga de positiva egenskaperna, fast de troligtvis är anledningen till varför vi har våra hästar.

Tarot är en individ som det tar tid att lära känna. För mig tog det väldigt lång tid att både lära känna honom och fästa mig vid honom. Jag upplevde honom som lite svår att få kontakt med i början.

Idag skulle jag tycka det var jättejobbigt att sälja honom och det skulle krävas väldigt mycket för att jag skulle göra mig av med honom. Han har sina egenheter som kan vara lite jobbiga ibland och han kräver en stark ledare. Han skulle aldrig köra med mig, men om man är ny testar han gärna personen både en och två gånger.

Men det som är så fantastiskt är alla bra egenheter som väger upp för det och överskuggar de dåliga. Jag kan med handen på hjärtat säga att jag aldrig har träffat en häst som har varit så snabblärd på mina hjälper som Tarot är. Jag har aldrig träffat en så ambitiös häst som inte kräver skänklar för att fatta galopp, utan bara genom ett lätt ”puss-ljud” faller in i galopp. Som bara genom att jag flyttar mina vikthjälper minimalt i ett enkelt byte faller in i motsatt galopp.

Ridbarheten som finns i min häst för en person som mig, går inte att beskriva i värde. För mig handlar det inte bara om en flashig häst med stora gångarter, ordentligt musklad och långt utbildad. För mig handlar det om balansen mellan avslappning och känslighet. Jag har ridit hästar som är känsliga, men inte avslappnade. Jag har ridit avslappnade hästar som inte är så känsliga. Jag kan inte rida hästar som bara är en av de två sakerna. Att hitta en samhörighet med hästen, och Tarot är den enda individ som jag redan vid första provridningen kände att han var ”den” hästen.

Självklart har han andra bra kvalitéer, t ex som att han är en duracellkanin och aldrig blir trött i princip på tävlingar. Att han inte är svårfödd, att han under sina 16 år liv visat sig vara en väldigt hållbar häst osv. Att han är en väldigt go och mysig häst som bryr sig om en.

Jag fick den uppenbarelsen igår och kände att jag faktiskt ska vara väldigt tacksam för den fantastiska häst jag har, för de uppenbarar sig inte speciellt ofta.

Foto: Sophia Maule – Agria Djurförsäkring

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här