Vikten av att vara konsekvent

Felicia Grimmenhag | 29/12 - 2019

-”Vad snälla dina hästar är!”

– ”Önskar mina hästar var så snälla”

Sanningen är att alla hästar är snälla. Sen finns det vissa hästar som förstår ett koncept mer än andra, precis som människor. Men ofta är vi kanske inte tillräckligt konsekventa i formandet av nya vanor och koncept, därför förstår vissa hästar inte. Att vara konsekvent är viktigt både för förtroendet och säkerheten.

Snart börjar ett nytt år med nya utmaningar och mål att se fram emot. Oavsett om vi tävlar på hög nivå eller tycker om att mysa i skogen. Det är det som är fint med hästsporten, det är inte bara svart eller vitt utan även alla nyanser mitt emellan vad vi hästmänniskor strävar efter.

Jag har under den senaste veckan lagt ut videos på både när jag sitter upp och när jag tränsar Tarot. Något som folk verkar vara väldigt intresserade av att se, men som för mig är vardag. För mig är det inte på något sätt annorlunda från hur andra hanterar sina hästar och bara mitt sätt att göra saker på, men det kanske är lite mer annorlunda än hur jag upplever det. (Länkar längst ner)

Vad människor kanske inte alltid tänker på, är hur mycket jobb som ligger bakom för att tränsa så smidigt som jag gör. Hur många gånger vi har tränat vid rampen för att mina hästar ska stå stilla när jag sitter upp. Det är samma typ av träning som vi har i ridningen. Hela tiden konsekvent med ett belöningssystem.

Efter en snabb googling fick jag upp att en ny vana/rutin tar i genomsnitt 66 dagar att etablera för människor. (Källkritik?) Men oavsett så kan vi nog fundera över om vi i 66 dagar (!) är konsekventa nog för att ändra en vana hos vår häst.

Ibland slarvas det säkert för det saknas tid i stallet. Man är lite stressad eller har lite bråttom, vilket jag förstår. Men var prioriterar vi vår tid i stallet? Jag förstår att det ska mockas, göra mat, tvättas, hämtas, lämnas och utrustning som ska rengöras. Men det viktigaste i allt det här är ju anledningen till varför vi är i stallet, våra fina hästar.

Jag har turen att få hjälp med alla saker runtomkring, därför att det annars skulle det ta en hel dag för mig att göra iordning stallet. Därför kanske jag kan spendera lite mer tid med mina hästar, och göra något som jag nästan vill säga är ”umgås”.

 

I allt jag gör med mina hästar finns det en tanke. Jag kan ägna en halvtimme åt att bara få mina hästar att stå stilla bredvid rampen, utan att ens hoppa upp på ryggen. Jag kan sätta på en grimma eller ett träns i en kvart, därför att jag vill att mina hästar ska stå avslappnade med sänkta halsar, utan att slänga runt med sina huvuden.

Jag kan lyfta en bakhov tre gånger därför att min häst avslappnat ska lyfta utan hets. Jag kan stå i en halvtimme i stallgången och bara träna mina hästar på att stå still. Utan att sitta fast men med grimma och grimskaft på sig, och varje gång de flyttar ett steg flyttar jag tillbaka dem. Om en häst går iväg från vår uppstigningsplats utan att jag har sagt varsågod, så skrittar eller backar jag tillbaka hästen till ursprungsläget, väntar och säger sedan varsågod när jag är redo.

Jag kanske låter som en jobbig och tjatig tant med allt det här snacket. Men sanningen är att du får tillbaka väldigt mycket av det jobbet i både ridningen och andra situationer. Hästen kommer ha ett stort förtroende för dig och några av dessa rutiner kan du sedan ta med dig till andra platser.

 

Exempel: Jag låter min häst dra upp huvudet hela tiden vid tränsning i stallet, för jag är tillräckligt lång och når ändå. Men sen kommer jag till en tävlingsplats och ska tränsa i transporten eller lastbilen och helt plötsligt kanske jag inte når, eller kommer åt hästen på samma sätt. Vad gör jag då?

Exempel 2: Jag har ingen rutin när jag sitter upp på hästen hemma, den är ofta stressad och far iväg så fort jag har kommit upp. Jag kommer sedan till en tävling där det är lite högre tempo, mycket hästar, ännu mer nerv i min häst och jag kommer inte upp. Vad gör jag?

All hemmaträning, oavsett om det är i paddocken eller i stallet förbereder hästen på situationer som kommer att uppstå. Helt plötsligt ska en mycket kortare person tränsa din häst och når inte. Då är hästen ”dum”. Nej, du har bara lärt den att det är ok att dra upp huvudet. Du kanske hittar en rutin att hoppa upp när hästen står parkerad med huvudet mot en vägg på hemmaplan som fungerar. Då kan du göra samma sak på tävlingsplatser.

 

– Många av de negativa mönstren hos våra hästar har vi själva tillåtit och inte konsekvent arbetat med.

 

Vissa saker kanske inte går att träna bort eller läras in, för precis som människor är hästar olika individer med olika egenskaper. Men jag tror att det alltid är bra att påminnas av hur mycket vi påverkar hästarna, i precis allting vi gör. För jag tror att ofta kan vissa beteenden och mönster hos oss själva spegla av sig på våra kära vänner i stallet – mer än vad vi nog tror eller förstår.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Om det är något mina grabbar får lära sig så är det tålamod. Stå stilla tills annat sägs och grymma är dem. 😁🙏

Ett inlägg delat av Felicia Grimmenhag (@feliciagrimmenhag)

Swipa till höger för video!

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här