Oro eller rädsla vid ridning eller hästhantering?

Ida Dögl | 2/4 - 2020

I dessa tider är det många som är oroliga, och kanske till och med rädda, inför vad som kommer att hända/hur framtiden kommer att se ut. Det är mycket som blir påverkat av denna pandemi. Ekonomi, jobb, socialisering, tävlingar och så vidare. Vi kan dock försöka göra det bästa av situationen och ägna oss mer åt träning av både oss själva och våra hästar.

Har du någon gång varit orolig eller rädd inför ett ridpass eller för att åka till stallet?

Jag tror att vi alla har upplevt de känslorna någon gång i samband med hästarna. Kanske är du rädd för att trilla av, eller orolig för att hästen ska slita sig när du ska leda in den från hagen?

När vi oroar oss för något dras ofta en lång tankekedja igång. Denna har ofta ett negativt innehåll och mynnar gärna ut i så kallade katastroftankar, vilket gör att vi blir ännu mer oroliga och rädda.

Oro och rädsla leder ofta till att vi spänner oss i kroppen och ändrar vårt kroppsspråk inför hästen. Detta känner hästen av och den kan reagera med att bli spänd och osäker. Detta kan då i sin tur leda till att du själv blir ännu mer spänd och orolig, och risken för att hästen faktiskt sliter sig eller blir rädd för något när du rider blir då större.

Hur kan man då bryta denna negativa spiral?

 

Jag tänkte nu ge er lite tips på hur man på bättre sätt kan hantera oro och rädsla:

  1. Var avslappnad
  2. Bli medveten om dina egna tankar och beteenden
  3. Ta eventuellt hjälp av någon som inte är orolig eller rädd
  4. Utsätt dig för rädslan

 

Att vara avslappnad och inte stressad är viktigt för att din kropp ska kunna vara mottaglig för ny information. Det är individuellt hur man blir avslappnad på bästa sätt, men olika avslappningsövningar fungerar bra för många, såsom olika andningsövningar, meditation, mindfulness eller yoga. En övning som jag tycker är bra är ”andas i fyrkant”.

Denna övning går ut på att man ser denna fyrkant framför sig i sina tankar. Man börjar sedan i det nedre hörnet till vänster med att andas in i 3 sekunder. Sedan håller man andan i 3 sekunder (man har nu kommit till det övre högra hörnet). Man andas sedan ut under 3 sekunder för att sedan hålla andan i 3 sekunder igen. Man är nu tillbaka till startpunkten och man börjar om. Detta håller man på med tills det att man har fått kontroll på sin andning och man känner sig lugn.

Att bli medveten om sina egna tankar och sina beteenden i samband med ridning och hästhantering är viktigt för att man ska kunna utvärdera sig själv och ha möjlighet att kunna ändra på något om det behövs. Om man är en person som ofta oroar sig och tänker negativt kan det ta lite tid att ändra på då man har trampat upp negativa stigar i hjärnan som är lätta att falla tillbaka på. Det viktigaste är att man alltid försöker tänka positivt och bryter den negativa tankekedjan. Tänk på att övning ger färdighet, och Rom byggdes inte på en dag!

Om man inte vågar eller känner att man klarar att vara avslappnad i det man är orolig eller rädd för kan det vara bra att ta hjälp av någon som inte är rädd eller orolig för detta. Det är såklart viktigt att detta är en person som kan sin sak. Det kan hjälpa att se någon ”reda ut ett problem” eller se att hästen inte slänger av ryttaren eller sliter sig från hagen. Detta kan leda till att du själv blir lugnare och tryggare med din häst, och du kan ta lärdom av och observera hur den andre personen gjorde.

Men för att helt bli av med sin rädsla eller oro är det viktigt att själv utsätta sig för den. Detta är det sista steget och det är viktigt att förutsättningarna är så bra som möjligt för att det ska gå bra. Var avslappnad, tänk positivt och ta lärdom av det du har lärt dig! Det kan vara bra att utsätta sig i steg. Börja med du är minst orolig eller rädd för och fortsätt med detta tills oron har lagt sig. Öka sedan nivån succesivt. Lycka till!

 

Det var allt för den här gången. Hoppas att det kan vara till nytta för någon! Kommentera gärna vad ni tycker och dela gärna med er av era erfarenheter 🙂

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Kommentera

1 kommentar på “Oro eller rädsla vid ridning eller hästhantering?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*