Några ord om praktik blev en hel novell!

Jenny Talinsson | 11/11 - 2018

Vår tillvaro på Grevlunda har den senaste tiden underlättats betydligt av fantastiskt duktiga praktikanter. Speciellt kul är att flera av våra praktikanter har varit killar, superduktiga som snabbt kommit in i arbetet, har haft fin hand med hästarna men framförallt ett stort intresse.

Vi får väldigt många förfrågningar om praktik och i mån av plats och möjlighet tar vi emot praktikanter från 17 åmed minst 3 veckors praktik. Det tar ett tag att bli varm i kläderna oavsett kunskap så för oss är det mer givande med längre perioder om vi ska lära upp en ny person.

Vårt eget schema är rätt späckat, alla har sina ansvar att sköta så för att de som praktikserar ska få en utvecklande tid hos oss behöver de ha så pass mycket vana att de lätt kan komma in i rutinerna. De behöver själva vilja snappa upp detaljer när de jobbar tillsammans med oss och kunna hantera hästarna med van hand, de behöver en mognad att kunna jobba självständigt. De är hos oss för att de vill få en inblick i vårt system och vår vardag. Att lära sig grundläggande hästskötsel och stallarbete behöver ligga i deras ryggsäck från tidigare erfarenheter. 

När vi får förfrågan om praktik lämnar jag alltid ett standardmail med info om vad praktikanten kan förvänta sig av oss och vad vi förväntar oss av praktikanten. Vi har ett ansvar att se till att de får en så givande och bra period hos oss som möjligt. På oss ställs kravet att kunna köra på i arbetet men även ta oss tid att lära upp en ny person, gör vi ett bra jobb där är det såklart gynnsamt för båda parter, win win. Vid sådana här tillfällen får vi alla jobba mer med att lära ut, planera, delegera, lyssna, skapa gemenskap osv. Ett nyttigt del i vår vardag där vi ofta är synkade och vet vad som ska göras. En sak jag också gör är att be om referens att kontakta. Det kan vara från tidigare praktikplats, skolan etc. Det ger mig inte bara en bra uppfattning om hur personen fungerar i arbetslivet, det signalerar även hur värdefullt det är att ha bra kontakter som kan berätta hur de upplevt dig på arbetsplatsen och i yrket.

Jag passar på att höja ett litet finger här. För mig är det viktigt att du som praktikant själv tar kontakt med oss, inte mamma eller pappa. Det här är din process, din mjukstart ut i arbetslivet. Vad signalerar det om mamma skickar ett mail, frågar om praktik och berättar om dig? Mycket säger jag! Jag kan inte bilda mig en uppfattning om ditt intresse eller  om dig som person om du själv inte tagit den första kontakten och det är en förutsättning för att vi ska kunna gå vidare.

Detta gäller alltså åldern vi har satt för praktik hos oss och givetvis finns jag tillgänglig för praktiska frågor och som handledare under perioden.

När du gör din praktik i gymnasiet ska du inte bara ut och se hur arbetet fungerar, du kommer även göra ett avtryck hur andra upplever dig på arbetsplatsen. Oavsett kunskap bidrar du med dina händer, hjärta och hjärna så visa dina framfötter (mycket kroppsdelar nu), det kan ge dig oanade möjligheter i framtiden! Hos de flesta stall finns en skattkista av kontakter som kan hjälpa dig vidare mot dina drömmar och mål.

Det händer emellanåt att jag får galet härliga mail från väldigt mycket yngre personer än vi tar emot men som visar en sådan framåtanda och företagsamhet att det vore kriminellt att inte ta emot dom. Sådant måste såklart uppmuntras!

Jag kommer också att tänka på Elin Glimberg och Kajsa Björe, två tjejer som började med praktik hos oss men som dyker upp med jämna mellanrum när de har en lucka ledig. Tillsammans med oss sköter de stall och hästar med van hand, de är effektiva, noggranna men framför allt väldigt intresserade av ”hela maskineriet”, inte bara ridningen. Det är fantastiskt inspirerande med så unga tjejer som ser tillfället att investera i sig själva. 

”Du är din egen marknadsföring” -gillar den.

Det första du får lära dig hos oss är att alltid kratsa hovarna innan du tar ut hästen ur boxen. Färgmatcha gärna som Jullan här.
Störtsköna Kevins kommentar; ”mitt mål är att tvättstugan är tom min sista praktikdag”. Älsk på den!
Här ser ni Ellen antecknar i vår bok vad hästarna gjort under dagen. Ellen kom till oss med fina referenser från Anna Bäck, tidigare tävlingsgroom åt Malin Baryard.
Kajsa passar alltid på att lära sig mer när hon är hos oss! Här i samtal med Peder.
Det var en gång en chef som praktiserade i stallet Hon hette Lisen. Men vi förlät henne för vi visste att hon hade massa annat att göra också.
Att nå sina drömmar och mål! Jenny Andersson praktiserade hos Lisen och Peder redan under tiden i Flen. Idag har de ett fint samarbete där Jenny utbildar några av våra yngre hästar. Här med Cloudy Bay som Steffi tog över några månader innan Falsterbo och vann 5 årsfinalen med!

 

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här