Långflygning över Atlanten

Lisen Bratt Fredricson | 20/9 - 2018

Hej!
Tänkte ta med er till VM i USA. Resan börjar med en långflygning över Atlanten, jag har med mig nedladdade poddar och böcker och en hel del jobb i datorn eftersom det blev dag flygning.

På väg mot långflygning
På väg mot långflygning

 

Går banan och träffar Piia Pantsu och Maria Gretzer

 

Den här örnen ställer många frågor, kommer den vara med? Kommer den vara så här då?

 

Malin går ofta igenom banorna med Marcus Ehning. Även denna gång.

 

Annika Tjärnström och Yogi Breisner från förbundet

 

Träffar Main Road som jag köpte som föl av Marina Björkman och sålde till Shane Sweetnam som 7 åring. Han har honom som sin reserv här.

 

Analyserar banan och dricker vatten det är 30 grader varmt och mycket fuktigt.

 

H&M Christian K så fint han hoppade i sitt första mästerskap. Felfri!

 

Analyserar och diskuterar..

 

Auktions hästen Bianca med Steve Guerdat vinner VM s första klass

 

Första dagen är klar och alla svenska hästar hoppade riktigt fint. Kul att Bianca som såldes på SSHS auktionen som 3 åring vann just idag då vi presenterar årets kollektion av auktionshästar Här är årets auktions hästar . Är du intresserad av auktionen så påminner jag om att du måste ha biljett! Antingen på läktaren eller bland VIP borden. Elmia sidan. Howdy så länge!

 

Lisen Bratt Fredricson

Jakten på stjärnorna

Lisen Bratt Fredricson | 14/9 - 2018

Hej. Det är midnatt och har lite panik över att jag lovat att skriva ett inlägg. Trött.. vi drog på fölauktion efter tävlingarnas slut. Ringde Peder på vägen dit och upprepande gånger sa han – köp inga föl, köp inga föl, köp inga föl! Och… vi köpte inga föl för vi fick inga föl.

Vi köpte inga föl! 

Som godis i en godisskål

Vi har 5 jättefina hästar med oss men det var mest 4 fel, någon på 8 och en dubbelnolla. Stephanie red alla kanonbra som vanligt. Man pratar om kvalité på hästarna men jag noterar att även kvalitén på de svenska ryttarna är mycket bättre i år än det brukar vara.

Träffar många av de större handlarna här, de har en scout ( talang scout) på varje framhoppning och får signaler om vilken häst de ska bege sig för att kolla in. Vi pratar buisness, röntgen bilder, utbildning, erfarenheter. I Frankrike är man trött på startlistor fulla med Kannan och Diamant de Semilly hästar. Samma sak lista upp och lista ner klagar dem. De frågar om Sverige och många meddelar att de slutat komma till våra unghästtävlingar då det tröttnat på att inget är till salu. “You sweeds are special..” Här är allt till salu.  

Jag och Eva

Jag är här med min kompis Eva Ruggieri vi brukar äga hästar ihop men just nu har vi ingen då vi sålt. Vi lärde känna varandra när Eva för några år sedan kontaktade mig och ville vara med och äga häst och därefter har vi blivit mycket bra vänner och ses mest på olika tävlingar eftersom hon bor i Luxenburg.

After Eight väckte stort intresse i Zangersheide, han blev såld och några efter vann han Palm Beach Grand Prix

Tävlingarna här väcker intresse från hela världen och blandar proffs med amatörer i startlistan. Det märks inte minst på framridningen då det kan bli en del kontroverser. Apropå framridning kolla gärna in den här framridningen från Rom som Sylve Söderstrand filmat  HÄR. Bra målbild för framridningar. När jag var här nere för 22 år sedan som jag berättade om HÄR , blev det helt kaos när jag hoppade fram After Eight , hästen satte in 2 växlar till och flög högt över hindren. Hästhandlarna blev helt vilda, det var en klunga som följde mig nästan hela vägen in på banan, väl där inne flög han ännu lite till, höll knappt på att ta mig ut från banan för denna rockkonsert av klunga som ville köpa hästen. Såld blev han och jag köpte en ny lastbil och 2 hästar till. Starten av det jag gör idag. 

Hejar på Therese Nilshagen s dressyr runda från hoppmeckat

Det som är svårt här är att alla klasser går samtidigt på tre olika banor så man får ha koll på startlistorna. Paus blev det då Therese Nilshagen red sin lag runda på VM. Sååå bra. Shit vad bra hon rider. Ska bli väldigt kul att se henne och Anna Blomgren hålla clinic ihop på Elmia. Det ska bli så speciellt och spännande att se. HÄR har ni mer info om clinicen. Patrik red en helt magisk runda ( säger man kanske inte om dressyr men ni fattar!) Så synd att de inte fick medalj det var ju så nära.

Hej så länge!

Lisen Bratt Fredricson

Zangersheide

Lisen Bratt Fredricson | 13/9 - 2018

Premiär för mig att blogga här på RIDENEWS!

Sitter i luften påväg mot Belgien och unghäst VM för hopphästar i Zangersheide. Vi har själva flera hästar med som Stephanie rider.

En av de hästar vi har med är Center ( Cardento) som vann 5 års klassen i Falsterbo. Vi har ett samarbete med uppfödaren Niclas Swerre som även han är nere och tittar på sin häst. Jag red Centers mormor Carnation .

Känns ändå som det är en relativt “ny” tävling men så räknar jag.. hmm när var jag här för första gången? Ja det var 1996! 22 år sedan. Jag var 20 år och hade vunnit och kommit 2a i Falsterbo med mina svenskfödda 6 åringar Casanova ( Cortez – Alpenfürst) och After Eight ( Indus – Montal xx) och fått biljetten ned.

CASANOVA var en av de två jag red på Zangersheide som 6 åring fyra år senare ingick vi det svenska laget i OS i Sydney

Zangersheide var den mest spännande platsen jag kunde tänka mig resa till då jag nördat ned mig allt stuteriet gjorde. De var ju revolutionärer i hoppaveln. Hur de tänkte och agerade med prestationsavel och vilka hingstar de använde. Mitt avelsintresse startade i 10 års åldern då jag läste de små avelshäfterna som tidningen Ridsport gav ut, ett gult häfte: WELSH, var min första “bibel” och jag drunknade in i avelns värld. Jag ville veta var ponnyn jag red på kom ifrån, hur hans förfäder såg ut och om de kanske var bra? Vidare började jag knarka ÅRSBOKEN ( den med årets alla tävlingsresultat innan internet kom..) man kunde slå upp en häst, se vad den hade för resultat och lära sig stammen. Jag lärde mig vilka hingstar som lämnade intressanta avkommor och vilka som lämnade fega. Vilka som lämnade en bra inställning till arbete och vilka som hade en bra eller dålig frambensteknik mm. Senare förstod jag att det var kanske ännu viktigare att titta på mödernet i tredje, fjärde led bakåt för att se om det kunde finnas potential i unghästen. Stammen är bara intressant som avgörande för ett eventuellt köp för mig så här kanske:100% i en fölunge, 50% i en 3 åring som vi kan löshoppa och sen när de är äldre och bevisat att de vill och kan hoppa 0%. Men så är det så att mängden bra hästar kommer från bra stammar. I en 5* GP klass kan du nästan räkna med att över 80% är fallna efter hingstar som själva gått de klasserna i internationellt tufft motstånd. I morgon tar jag morgonkaffet vid framhoppningen, en startlista i handen fylld framtida världsstjärnor med intressanta stammar som antagligen gör mig helt knäsvag. I morgon kommer jag tillbaka med reflektioner från dag 1 och så ska jag berätta vad som hände på uppvärmningen här för 22 år sedan. Häng med!


Din egna startlista att gotta dig med:
Startlistor Zangersheide och så sätter du på – Web TV


Dagens citat:

Avgörande är inte vilka anlag man har, utan hur man använder dem.
-Gustaf Lundgren (1905-)

 

Lisen Bratt Fredricson