Har vi fattat galoppen?

Lisen Bratt Fredricson | 25/11 - 2018

Just nu funderar jag mycket på bedömning av gångarter på hopphästen. Jag har nämligen sorterat min lilla hjärna och kommit fram till att jag vill ha en häst som travar som en symaskin, kvick och energisk.

Traven skvallrar om hästen är snabb i sin frambensteknik, något som måste vara bra för att bli bra. Ja ja ja, visst det finns undantag men de är få och det är inget jag letar efter. Har de en för stor trav skvallrar det lika bra om att de är för långsamma i frambenstekniken.

Jag går in och kollar BLUP.se och hittar att många av de bästa moderna hopphästarna som varit på unghästbedömning har allt från en 5:a till en 7:a på sin trav. Funderar om detta är rätt?

Skall alla hästar bedömas på samma sätt? Det vill säga om jag har en hoppstammad häst som förhoppningsvis skall bli hopphäst kanske den skall ha en bedömning för traven för hopphäst där en tidigare 6:a blir en 10:a? Är det någon som blev upprörd nu?
Ja säkert.
Jag rör om lite till, Peter Eriksson är hos oss en gång i veckan och i fredags pratade vi lite om galopp. Han säger ” Hanssons galopp är helt fantastisk, den har allt, du MÅSTE pröva en dag” Jag hinner tänka att om den är som att åka på det vilda havet som Bill 4 år förklarar hur det känns att galoppera.

Hansson WL:s galopp i blickfånget Foto: Fredrik Jonsving

Okej är Hanssons galopp den vi eftersträvar i en hopphäst eller är det till exempel H&M All In s galopp? De är nämligen olika.

H&M All In med effektiv galopp Foto: Kim C Lundin

En galopp vi ser mer och mer av är den jag kallar den moderna, den flyter fram, den rör sig längst marken och den tar inte mycket energi och tid, den flyter fram som en bäck inte som ett vågigt hav. Det viktigaste med galoppen är att den är användbar. Att man i en omhoppning kan galoppera fort framåt utan att hästen blir lång eller på bogarna. Att man kan korta den utan att den tappar kraften. Att den kan hålla balansen själv och galoppera på sina egna ben utan att vara för beroende av ryttarens hand eller skänkel.
Det viktigaste av allt att den enkelt kan växla om från långa till korta språng utan att tappa kvalitet eller energi. Den skall helst vara snabb för att om ett galoppsprång tar kort tid så är det en enorm fördel i omhoppningarna.

Om hästen är hinderklok och arbetar med hindret så kan man hålla galoppen hela vägen fram till hindret vilket kan kompensera för en långsam galopp. Ofta är en häst som galopperar längs med marken snabbare än en med mycket benaktion.

Så hur gör vi nu med bedömningar? Jag letar efter en häst som har mina egna 10:or rakt igenom, då blir unghästtesten kanske intressantare?

Jag har aldrig själv försökt att sätta ord eller gradering på det jag söker.  Men, jag kan ofta bedöma effektiviteten vi behöver på en galopp trots att de kan se olika ut. Nu funderar jag om bedömningar i framtiden? Det är intressant att tänka på tycker jag. Kan vi sortera bättre?  Kan jag bli mer intresserad av unghästtest? Min hjärna går på helspinn nu.

Get the gallop?

PS Tänk på att gilla Ridenews på Facebook och ladda ner vår app, allt du behöver finns här under

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här