Zangersheide

Lisen Bratt Fredricson | 13/9 - 2018

Premiär för mig att blogga här på RIDENEWS!

Sitter i luften påväg mot Belgien och unghäst VM för hopphästar i Zangersheide. Vi har själva flera hästar med som Stephanie rider.

En av de hästar vi har med är Center ( Cardento) som vann 5 års klassen i Falsterbo. Vi har ett samarbete med uppfödaren Niclas Swerre som även han är nere och tittar på sin häst. Jag red Centers mormor Carnation .

Känns ändå som det är en relativt ”ny” tävling men så räknar jag.. hmm när var jag här för första gången? Ja det var 1996! 22 år sedan. Jag var 20 år och hade vunnit och kommit 2a i Falsterbo med mina svenskfödda 6 åringar Casanova ( Cortez – Alpenfürst) och After Eight ( Indus – Montal xx) och fått biljetten ned.

CASANOVA var en av de två jag red på Zangersheide som 6 åring fyra år senare ingick vi det svenska laget i OS i Sydney

Zangersheide var den mest spännande platsen jag kunde tänka mig resa till då jag nördat ned mig allt stuteriet gjorde. De var ju revolutionärer i hoppaveln. Hur de tänkte och agerade med prestationsavel och vilka hingstar de använde. Mitt avelsintresse startade i 10 års åldern då jag läste de små avelshäfterna som tidningen Ridsport gav ut, ett gult häfte: WELSH, var min första ”bibel” och jag drunknade in i avelns värld. Jag ville veta var ponnyn jag red på kom ifrån, hur hans förfäder såg ut och om de kanske var bra? Vidare började jag knarka ÅRSBOKEN ( den med årets alla tävlingsresultat innan internet kom..) man kunde slå upp en häst, se vad den hade för resultat och lära sig stammen. Jag lärde mig vilka hingstar som lämnade intressanta avkommor och vilka som lämnade fega. Vilka som lämnade en bra inställning till arbete och vilka som hade en bra eller dålig frambensteknik mm. Senare förstod jag att det var kanske ännu viktigare att titta på mödernet i tredje, fjärde led bakåt för att se om det kunde finnas potential i unghästen. Stammen är bara intressant som avgörande för ett eventuellt köp för mig så här kanske:100% i en fölunge, 50% i en 3 åring som vi kan löshoppa och sen när de är äldre och bevisat att de vill och kan hoppa 0%. Men så är det så att mängden bra hästar kommer från bra stammar. I en 5* GP klass kan du nästan räkna med att över 80% är fallna efter hingstar som själva gått de klasserna i internationellt tufft motstånd. I morgon tar jag morgonkaffet vid framhoppningen, en startlista i handen fylld framtida världsstjärnor med intressanta stammar som antagligen gör mig helt knäsvag. I morgon kommer jag tillbaka med reflektioner från dag 1 och så ska jag berätta vad som hände på uppvärmningen här för 22 år sedan. Häng med!


Din egna startlista att gotta dig med:
Startlistor Zangersheide och så sätter du på – Web TV


Dagens citat:

Avgörande är inte vilka anlag man har, utan hur man använder dem.
-Gustaf Lundgren (1905-)

 

Lisen Bratt Fredricson

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*