Att hålla en häst i form kräver arbete

Louise Nyberg | 9/1 - 2023

Jag ser hur duktiga ryttare arbetar sina hästar i bättre balans, mer rakriktade och med mer precision än vad jag gör. Ett resultat som jag vill nå. Jag kommer på mig själv med att inse att jag kommer nå dit; det enda jag behöver göra är att lägga ned ridtimmarna, rida träningarna och göra upprepningarna tillräckligt många gånger.

 

För resultatet kommer inte av sig självt eller genom någon annan. Det är jag som bygger resultatet av en häst i toppform.

Jag tror att många glömmer bort eller inte ens inser hur mycket som krävs för att hjälpa hästen till rätt förutsättningar.
Unghästen som står utan facit och ska vägledas rätt. Hästen med fysiska avvikelser där träningen behöver specialanpassas. Hästen utan ork och kondition som behöver byggas upp. En häst med skadehistorik som kräver kunskap.

 

Det är inte bara att köpa en rutinerad häst med en konstaterad kunskapsbank. Även den kräver mycket arbete att upprätthålla utbildningen, förmågan och vara lyhörd till den hästens behov.

 

Hela uppbyggandet av våra hästar innebär utbildning, muskelbyggande, kondition, gymnastiserande, återhämtning och tillit genom relationsskapande. Alla delarna tillsammans ger oss det resultat vi vill ha; även om resultatet aldrig finns som en garanti.

Att forma och skapa ett system kräver mycket tid, energi och arbete. Men det finns ingen anledning att gång på gång uppfinna hjulet; det existerar redan fungerande system att kopiera och bra, utbildad hjälp finns att få. Numera finns hjälpen i att träffa personerna, ringa dem eller ta hjälp i digital form.

 

Ett redan fungerande system sker på rutin, gör det lätt för nya hästar/ryttare att följa, skapar ett lugn och trygghet samt ger möjligheter till anpassningar för specialbehov.
Det minst tidskrävande alternativet är att inte ha något system alls.

 

Peder Fredricson brukar prata om att vi formar hästarna i allt vi gör. Vi skapar ett system och en relation i all hantering; till och från hagen, stallet, boxen, spolspiltan. Hästarna råkar inte vara enkla att hantera, utan det bygger på vilket system vi använt oss av samt hur lyhörda vi varit på våra hästars signaler.

Det finns dagar då jag som ryttare är sjuk, min häst har tappat en sko, jag behövde jobba över på jobbet eller bilen inte ville starta. De dagarna tar mig inte närmre det där resultatet som jag vill nå, men de dagarna existerar.
Att hitta rätt medhjälpare eller team som kan bidra till det system man har som ryttare, är inte enkelt. Ska vår satsning bygga på att vi har betalande medryttare? Att extrahjälpen kan utbilda min häst där jag själv brister? Eller att hjälpen nöjer sig med att skritta ut min häst på sina dagar?

 

Det är dyrt att ha egen häst och det är dyrt att rida på ridskola. Det finns en glädje i att bygga ett system med sin egna häst och det finns en trygghet att som ridskoleelev ingå i ett system. Hästen på ridskolan rids även när du väljer att vara ledig, vidareutbildas och får en individuellt anpassad vecka av träning.

 

År 2023 har startat. Jag har redan hunnit med fler tävlingssstarter i dressyr än vad jag gjorde under hela förra året. Det finns en plan för var och en av mina hästar. Jag håller på att samla in målsättningar från mina elever och lektionsplaneringarna är klara.
Hoppas ni liksom jag ser fram emot vad detta hästår har att erbjuda!

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*