Bort med förutfattade meningar

Louise Nyberg | 27/12 - 2020

”Du som har egen häst vet ju alltid hur hästen kommer kännas när du ska rida”, fick jag sagt till mig. ”Du vet hur den har gått dagarna innan och kan fortsätta rida där slutade passet innan.”

 

Trodde. Du. Ja.

 

Hade det varit så enkelt hade jag ridit OS vid det här laget. Behöver jag säga att personen som sa så; var ingen hästägare.
Jag blir lika förvånad varje gång jag hör någon tänka högt att, sitter jag bara på rätt häst så är jag duktig på att rida. Mitt eget resonemang är att jag kämpar för att lära mig den här konsten. Hästens prestation beror på min insats.

Och ja, det krävs flera ingredienser: precision, tajming, psykologi, styrka, smidighet, inkännande, lyhördhet, avspändhet. Dessutom behövs de i kombination till varandra.

 

Ok, ska jag tävla svår klass hoppning så behöver jag sitta på en individ med rätt kapacitet. Men den hästen kräver också att jag som ryttare har rätt balans, rider utan att störa, hittar rätt antal galoppsprång och ORKAR hålla fokus en hel bana.

 

Jag tror ibland att det inte är en styrka att man känner sin egen häst väldigt bra.
Redan innan jag sadlat hästen så har jag gått igenom ridpasset i huvudet;
– hästen kommer vara ofokuserad i skritten.
– den kommer gå på dubbla spår i vänster varvet.
– vi kommer försöka kriga oss förbi granen i hörnet av ridhuset.
– den kommer hänga i högertygeln.
– den kommer slängtrava in i fattningarna.
– jag kommer tappa sitsen när jag blivit trött av att hästen hänger i högertygeln.

 

Ok, jag överdriver. Men eftersom jag vet hur min häst brukar vara, glömmer jag ofta bort att känna efter istället för att förvänta mig vad som ska hända. Och det slutar med att jag gör som min häst förväntar sig (för så ser ju ridpassen alltid ut).

 

Hur byter jag ut problem mot lösning? Hur lyssnar jag in, istället för att bestämma att ridpassets ”öde är skrivet i sten”?

Rätta mig om jag har fel, men jag tror att du stöter på samma ”bekymmer” om du är ridskoleelev. Du bestämmer dig redan innan lektionen börjar hur passet kommer gå. Beroende på vilken häst du får (för att den hästen är ALLTID sån att rida), vilken dag du ska rida (om de vilat dagen innan) eller vilket pass för dagen du rider (hästens första, andra eller tredje pass).

 

Kan vi möta 2021 med ett nyårslöfte? Försöka ändra våra förväntningar när vi står med förutfattade meningar?
Vad händer med vår ridning, om vi sitter som på en helt ny häst fast det är hästen vi alltid ridit? Ska jag låta känslan komma under ridpasset, eller ska jag trycka bort den redan innan jag sitter upp?

 

Du kanske får rida den där hästen som du alltid sett som vild och du kommer fråga hur jag som ridlärare tänkte där. Men sanningen är, medan du som elev ridit andra hästar så har den vilda hästen landat i att bli en coolare individ. Ge den en chans; det kanske blir en match-made-in-heaven. Överraska mig, och dig själv.

 

Låt ditt nästa pass bli ett oskrivet blad. Skriv inte boken i förväg. Läs den efteråt istället.

God fortsättning önskar jag och Czardas 

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*