”Det gåtfulla hästfolket”

Louise Nyberg | 20/11 - 2021

I böckerna så beskriver Harry Potter och hans vänner hur världen är uppdelad som i två delar; trollkarlar/häxor och de vanliga ”mugglarna”.

Ibland beskrivs det hur mugglarna blir provocerade, nästan upprörda, och ifrågasätter varför Harry och hans vänner känner sig ”mer speciella än vanliga människor”.

 

Jag kom på mig själv med att berätta (inför en kompis som inte håller på med hästar) något i stil med ”hästmänniskor och vanliga människor”.

Kompisen blev provocerad och frågade ”Vadå vanliga människor? Vad är så speciellt med hästmänniskor?”

 

Jag hade inte tänkt på att det kanske kunde väcka reaktioner att säga så.

 

Men så hajjar jag allt som oftast till, när fler än mig använder samma uttryck och säger på samma sätt. Nu senast när jag lyssnade på Niclas Hakings podd där han intervjuade Jacob Lundberg. Vid flera tillfällen i podden pratar de om hästmänniskor och ”vanliga männsikor”.

När Niclas frågar Jacob om han har något han är extra bra på att göra i köket så skrattar Jacob. Största delen av sin tid lägger han på hästarna.

 

Har vi ett behov att prata om ”hästmänniskor” och ”de vanliga människorna”? Jo, kanske.

En av anledningarna är att ”hästmänniskor” inte har svårt att förstå den livsstil vi lever. De ifrågasätter den inte och de ber oss inte att förklara våra livsval. Istället får vi svara på vad nästa mål är och hur vi tänkt att vi ska ta oss dit.

En hästmänniska skulle aldrig ställa frågan ”Känner du att du typ kan kommunicera med hästen som om den vore en individ?”. En hästmänniska frågar istället hur relationen med våra hästar ser ut just nu; hur mår din häst och vad trivs den bäst med?

 

Men vi behöver faktiskt ”de vanliga människorna” i våra liv. De ger oss perspektiv, ”ett fönster utifrån” som kommer med nya inputs och de ger oss möjligheten att utbyta erfarenheter! Framför allt kan de tillföra utveckling till våra sport som bygger på många års traditioner och inarbetade system.

Vi ”hästmänniskor” mår bra av att utmanas i det!

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*