Hur långt är ett ridpass?

Louise Nyberg | 3/5 - 2020

Varje dag reflekterar jag mycket över hästarnas träning. Vad, varför, hur och alla tusen varianter på upplägg. Vad är rätt och vad är fel?

 

Vi har många parametrar som ska vävas in. Hästens ålder, storlek, utbildning, dagsform, målet med träningen, möjligheter till träning, vilken ryttare och så vidare.
För många år sedan, ställde jag som ung ryttare frågan till tränare som ägnat varje dag till att träna hästar i 30års tid;
Hur vet jag att det jag gör är rätt och inte kommer leda till att hästen får skador av slitage?

 

Svaret jag fick; det vet du först efteråt. Trots 30år av att försöka göra allt, så var deras lyckade träning också kantad av misstag. De hade fortfarande inget facit.
En annan tränare sa för några veckor sedan; ”All träning är slitage. Vi får se hästarna som elitidrottare, bygga upp dem, hjälpa dem en skada uppstår, ge rätt kost, skapa rätt förutsättningar.”

 

Eftersom jag själv inte kan tänka mig att ta bort ridningen och träningen i mitt liv, så får jag försöka göra rätt. Jag måste anpassa mig efter hästen. Jag kommer inte göra allt rätt varje gång, men jag kan försöka göra mer rätt för varje gång.

 

Jag började ställa mig själv frågan, hur långt är ett ridpass? Jag började ställa samma fråga till andra; både ryttare, tränare och andra inom hästsporten.

 

Så här svarade Smilla Hjalmarsson, 17 år. Hon bor i Bro, Stockholm och tävlar fälttävlan tillsammans med hästen Jagular Pooh. Han kallas Jaggen och är en rutinerad kille som tillsammans med Smilla tävlar på tvåstjärnig nivå. Förra året red de sitt första junior SM.

Smilla och Jaggen på träning för Victor Victor. Medhjälparen är Linn som suger i sig all kunskap hon kan från marken. 

 

”Hur många minuter ett pass är tycker jag beror på vad tanken och målet för dagen är, samt vad hästen har gjort dagarna innan och hur planen framöver ser ut. En häst som är 8 år är en välutvecklad häst men långt ifrån färdig i sin utbildning om man tänker på att de flesta topp hästarna är runt 12år när de presterar på den högsta nivån.
Om man tar med fram- och avskrittning som tar ungefär 20 min tillsammans kan man tänka sig att passet är runt 50-60 minuter. Alltså blir det runt 30-40 minuter man hinner arbeta hästen på det man har planerat för dagen. I arbetet tycker jag också att det är viktigt för både häst och ryttare att ta korta pauser så att ekipages hinner hämta andan och smälta det man tränar på.

 

Jag tycker att det är viktigt att avsluta med en bra känsla efter ett ridpass så att hästen får en positiv uppfattning av träningen. Samtidigt som jag alltid strävar efter att få avsluta bra måste man välja sina ”strider” och förstå att det kan inte vara helt perfekt varje dag. Då kanske man får sänka kraven just den dagen och göra något som hästen är bra på för att iallafall kunna gå från ridpasset med en känsla att man gjorde det som var bäst för hästen.

 

Det kan vara svårt att veta om hästen tränas för intensivt eller om den börjar bli trött men det gäller att vara uppmärksam. Om man regelbundet känner på sin häst och får en uppfattning hur det ska vara och kan man då snabbt känna om det är något som inte stämmer.
Sedan får man inte glömma att hästarna också kan få träningsverk och att de måste få det för att bygga muskler. Det gäller att anpassa träningen så att hästen bygger muskler men samtidigt får chansen att bli av med slaggprodukter som kan finnas kvar efter hård träning.  Det är viktigt att känna sin häst så att man alltid gör det som känns bäst för hästen!”

 

Jag tycker Smilla sammanfattar det väldigt bra. Hästens muskulatur, senor och leder behöver värmas upp för att minska skaderisk under arbetet. Detsamma gäller att trappa av i slutet av passet.

 

Hovslagar-Lasse pratar om att när han tränade sina hästar så var passen cirka två timmar per häst. Kanske skiljer sig den träningen, då han tränade körning. Men jag tror faktiskt våra ridhästar tränas för lite. Jag anser inte att vi ska hoppa fler språng eller göra fler skänkelvikningar; men gå i hage kan vi räkna som träning. Jag tror fler hästar skulle må bra av längre fram- och avskrittning samt två timmar promenadridning i skogen för att variera ridträningen.

Jag och Ulmus 

 

För på riktigt. När du som hästägare tror din häst tränar hårt så är de inte i närheten av arbetshästarnas många timmar i skogen att dra timmer eller en travhäst i träning för tävling. En tävlingshäst i hoppning och dressyr jobbar hårt, men inte i närheten så intensivt som arbetshästen och travhästen. En privathäst som går en dressyrträning i veckan och en hoppträning i veckan, utför knappast hårt arbete.

 

Mina hästar får pinsamt lite motion när jag jämför med ridskolans hästar. Ridskolehästarna får en fantastisk grundkondition och vi anpassar alla ridpass efter vad varje individ behöver. Ingen häst på ridskolan förväntas prestera över sin nivå.

 

Jag tror inte privathästen behöver mer arbete i form av att hoppa fler hinder eller göra fler skänkelvikningar. Jag tror vi vinner långsiktigt på att skritta fram och av överdrivet länge samt variera träningen med två timmar promenadridning i skogen.

 

Min chef Lindas filosofi, vilken inspirerat mig, är att hästen efter varje pass ska gå tillbaka till stallet nöjd. Den ska ha använt kroppen, gå hem med avspänd muskulatur och en bra upplevelse från ridpasset. Även om missförstånd ibland uppstår när vi tränar, vill vi att hästen avslutar positivt.

Jag och DJ Tambor 

 

”Rid hellre Czardas i tio minuter med bra känsla än 80 minuter med sämre känsla”, säger Nina.
Beroende på vilken häst jag sitter upp på, vill jag i förväg ha ett syfte med varje ridpass. Kondition, styrka, teknik eller helt enkelt bara en stunds samspel.

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*