Pedagogisk undervisning?
Louise Nyberg | 6/11 - 2022Är det svårt att undervisa pedagogiskt? Krävs det en naturlig talang för det eller ett visst antal studietimmar?
För mig är det inte pedagogisk undervisning att peka ut rätt och fel, utan fokusera på orsak och lösning. Varje undervisningstimme och elev är ett träningstillfälle för mig. I rollen som instruktör är jag nyfiken på att hitta vad som fungerar samt konstatera vad som inte fungerar. Jag är alltid min egen största kritiker.
Pedagogik handlar till störst del om språk. Ju bättre jag blir på att anpassa mitt språk i undervisningen, desto fler elever når jag fram till. Jag vill prata med engagemang, visa med kroppsspråk, hitta liknelser och leka fram verktyg. Oavsett barn, ungdomar eller vuxna elever.
Sedan handlar det om uppbyggnaden av övningar och fokus. Jag vill alltid dela in lektionens huvudövning i mindre delar, för att slutligen sätta ihop alla delarna tillsammans. Kan vi korta ned skrittstegen, flytta undan skänkeln, låta bli att backa innerhanden samt sitta rakt över hästen så kan vi också klara av en framdelsvändning.
Att lägga upp ridpassen pedagogiskt för hästen är minst lika viktigt som för oss ryttare. Har vi gjort grundarbetet tillräckligt bra så blir stegen därefter enkla att genomföra. Ofta handlar motgångarna om att backa tillbaka till grunderna.
Fredrika och Monty
När jag inte får den respons av häst eller elev som jag tänkt mig, behöver jag fråga mig själv hur jag presenterat uppgiften. Jag har en plan A, en plan B osv. Det viktigaste är inte att vi gör vad jag tänkt mig utan att jag är lyhörd till dagsformen.
Att bygga upp något bit för bit går snabbare om vi slipper laga ett torn som rasat. Jag fascineras av att se andra tränare sätta instruktioner mitt i prick och plötsligt fungerar allt för ekipaget.
Att se idoljuryn på TV4 arbeta plockar jag faktiskt också inspiration från. När deltagare kliver in och gör en dålig audition, så kan någon i juryn be dem sjunga en låt de inte alls tänkt sig. Plötsligt glänser deltagaren på sin audition.
Den kompetensen att kunna se sådana möjligheter inspirerar mig.
I en intervju i år berättade Kirsti Tomita om hur idoljuryn idag har en helt annan approach när de levererar feedback, till skillnad från när hon började sitta i idoljuryn.
”Jag tror samhället ser annorlunda ut idag”, sade Kirsti. ”Såsom vi gav feedback då hade inte fungerat idag.”
Sara och Silver
Även i träningen av hästar och ryttare, så sker förändringar. Mycket på grund av att samhället förändras. Synen på oss tränare som levererar förändras. Vilka attityder och metoder som anses okej byts ut hela tiden.
Som tränare måste jag hela tiden ifrågasätta vad jag gör. Samtidigt som jag behöver ha en tro på systemet jag är i, annars snubblar jag.
Jag ser att jag har en tråd som fungerar; från ryttaren som för första gången rider till de som ridit hela sitt liv. Från unghästen vidare genom en stor variation av hästar, fr till tävlingshästen.
En röd tråd som är mitt ansvar att utveckla och förmedla.
Förutsättningarna till pedagogisk undervisning sker genom förberedelse; både av mig men också av att eleverna kommer med rätt utrustning. Och är i tid, så vi slipper stress.
Men viktigast av allt; vi höjer nivån av pedagogik när vi har en stor vilja att lära ut.
Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.
Kommentera