Ridning är enkelt, fast det är svårt

Louise Nyberg | 22/6 - 2022

Ju mer man tror att man vet, desto mindre vet man. Ju mer man lär sig, desto mer förstår man hur lite man vet.

 

Jag har en stor respekt inför hästarna som djur, hästhanteringen som kommunikation och ridningen som konstform.

Mina powerladies behöver sin skönhetssömn. 

 

En praktikant var hemma hos Meredith Michael-Beerbaum och frågade hur hon lyckades att få sina hästar att bli bäst i världen.
”Jag ser till att de går framåt, svänger vänster och svänger höger.”
Svårare än så är det inte att få sina hästar att bli bäst i världen.

 

Jag konstaterar att på träning så lär jag mig till viss del nya saker men till stor finslipar det vi redan kan. Det som jag och min häst gör varje dag i vardagen, putsar detaljer och ”drar åt skruvarna”. Fattningarna kan bli bättre, halterna rakare  positionen starkare och förhållningarna snabbare.

 

Ridningen handlar om ryttarens balans i kombination med hästens balans och bådas balans tillsammans. Att kommunicera på ett sätt där du får hästen med dig; inte på ditt sätt utan på ett sätt anpassat efter hästen.

 

”Jag tror du är en sökare”, sade min hopptränare.
Det kan du ge dig på, tänkte jag. Ständigt ett sug att rida, vara med på träning, lyssna poddar och se andra rida.
Han menade väl inte att det är något negativt att söka information, men att jag behöver hitta mitt system att hålla mig till.
Orden träffade mitt i prick, för det är ju därför jag är där; att med tränarhjälp hitta det system som passar mig och min häst.
När vi går fel på stigen så hjälper tränaren till att hitta vägen tillbaka igen. Ett tydligt system som inte bara leder rätt, utan som gör det enkelt för mig och hästen att tro på processen.

Jag kan inte låta bli att le åt att jag själv, för flera år sedan, försökt ge ett liknande råd till en av mina elever.
Eleven var en äldre man som äntligen skulle uppfylla sina drömmar och börja rida. Han klev in i stallet med den tjusigaste ridutrustning som fanns att köpa.
Det svåraste var att nå fram med instruktioner till eleven. Han hade nämligen slukat alla ridhandböcker han kunnat hitta och lärt sig alla termer utantill. Medan jag försökte lära ut att rida lätt i trav till eleven (som aldrig tidigare suttit på en häst) så var han upptagen med att rabbla skänkelvikning, öppna och sluta för mig.

 

Ridning går ut på att få det att se ut som att vi ryttare inte gör någonting i sadeln. Vi övar dag ut och dag in på det enkla; för det är då som det svåra blir lätt.

 

Det som var svårt för sex månader sedan, känns enkelt idag. Nya saker att öva på har dykt upp, så jag är inte klar ännu.

Alla hästälskare där ute. Keep up the good work. Keep it simple.

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*