Ridsportarna är ”jättebra” på geografi

Louise Nyberg | 22/2 - 2021

När man väljer att börja tävla i ridsport, inser man snabbt att man behöver återuppliva sina gamla geografikunskaper från grundskolan.

 

Hur var det Sverigekartan såg ut nu igen? Vart i landet bor vi?
”Mamma, jag tänkte anmäla till tävling.”
”Var någonstans?”
”Malung?”
”NEJ.”
”Ligger det långt bort?”
”JA.”

 

Det där med avstånd, det är relativt.
Faktorer som påverkar om ett avstånd är långt eller kort:
– Var i landet du bor.
– Vilken gren du valt att tävla.
– Vilken nivå du tävlar på.
– Dina ambitioner med ditt tävlande.

 

Antingen väljer du tävling eftet bekvämt avstånd, då läggs din tävlingsplanering utefter när de närmsta tävlingsplatserna råkar ha tävling.
Eller så är det klasserna som styr, det vill säga att du tävlar vad som för dig är rätt klasser är viktigare än övriga faktorer.
Det kan också vara så att man prioriterar vilken typ av tävlingsplats man vill starta på. Mindre tävling, större startfält, bra priser, bra underlag, bra kafeteria eller stora framridningsmöjligheter.

Sveriges karta utifrån Stockholms perspektiv. 

 

När jag kollar tävling så resonerar jag att;
– en tävlingsplats inom 30 minuters enkel resa från där jag bor är JÄTTENÄRA.
– en tävlingsplats inom 60 minuters enkel resa från där jag bor är NÄRA.
– en tävlingsplats inom 90 minuters enkel resa från där jag bor är GANSKA NÄRA.
en tävlingsplats inom 120 minuters enkel resa från där jag bor är OK MEN INTE NÄRA.

Sveriges karta utifrån Skånes perspektiv.

 

Är du stockholmare och tävlar dressyr, är det nästan en omöjlig tanke att tävla utanför Stockholmsområdet. Om det inte är Strömsholm förstås, då kan man passa på att fika på Markan.
Är du stockholmare och tävlar hoppning, har du inga problem att åka på flerdagarsmeeting till Sundbyholm, Norrköping Horse Show, Högbo eller Skogslotten. Det blir snyggare instagram inlägg när du är på meeting än den regionala hopptävlingen hemma. Dessutom får du en anledning att köpa B-korts buss när du anmäler dig till meeting.
Är du stockholmare och tävlar fälttävlan, har du inga problem med att planera in en till tio helgresor ned till Skåne. Där är säsongen för fälttävlan längre, banorna fler och möjligheterna större. Fälttävlansryttaren är inte rädd för ”den enkla lilla” bilturen ned till Skåne.

 

Sedan har vi såklart andra grenar som tvingas åka långa sträckor, i brist på tävlingsmöjligheter.

 

Den ryttaren som är aktuell för landslagssatsningar måste helt plötsligt leta sig utomlands för att hålla sig aktuell. De avstånd som tidigare var långt bort är då istället ”väldigt nära ”.

 

Sverige rent geografiskt är avlångt och bjuder på utmaningar; både för ryttaren som vill satsa samt för förbundet att arbeta för sammanhållning i ridsport-Sverige. Det är en tidskrävande sport såsom den är redan; därför bosätter sig flera ryttare utomlands istället. Tyskland, Holland och Belgien erbjuder fler möjligheter inom kortare resväg och samtidigt närmare avstånd till att tävla i andra länder.

 

Vi har det bra med tävlingsutbud i Sverige; även fast andra länder har det enklare än oss så finns det de som har det mer svårjobbat än oss.
När Aminda Ingulfson insåg att hon ville satsa på fälttävlan, gick flytten från Norge till Skåne. Hennes pappa har berättat om hur de i Norge kunde ha 5 timme resväg när de skulle tävla fälttävlan. De åkte till tävlingen med två hästar och styrde sedan hem efter att ena hästen blivit utesluten i hoppningen och den andra utesluten i terrängen.
Bilresan på 5 timme kunde börja med orden ”jag ska aldrig tävla fälttävlan igen”, fortsatte med ingen vidare bra stämning och avslutades med ”när är nästa tävling?”
”Bilresan ger tid för reflektion” säger Aminda. ”Viljan att fortsätta fanns nog där, eftersom jag fortfarande håller på.”

Förra sommarens kurs i Leksand.

 

När du säger ja till ditt barn att börja tävla i ridsport; räkna med att du kommer spendera många timmar bakom ratten.

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*