Träningsupplägg

Louise Nyberg | 9/12 - 2020

Jag tänkte dela med mig av lite träningsupplägg på hästarna.

Till att börja med brukar jag få frågan hur många hästar jag har. Svaret brukar bli att det beror på hur man räknar. De flesta av dem är grå (fifty shades of grey).

 

Grennan Silver är född 2009 och importerad från Irland. I passet står han som irländsk sportponny men har med stor sannolikhet connemara i sig. Silver är vår professor i alla tre discipliner; lär ryttarna bra ridning, går aldrig fortare än man rider och håller ryttarna vakna med sin räv bakom örat.

Från början hade Silver en väldigt stor galopp som lätt föll isär, idag har vi stärkt den så pass att han har ett fint register i alla gångarter. Silver mår bäst av varierad träning och ryttarna arbetar dagligen med att renodla och förfina hjälpgivningen på denna känsliga ponny.

 

Lyadalens Rocket Man (f. 2014, e. Hoppenhof’s Raphaël, u. Greta Garbo – Jesper, uppfödare Madelene Lööf) är på foder hos oss. Tanken är att han ska få mer rutin under sin tid i Ponnyteamet; komma iväg på träningar och tävlingar. Stärkande arbete i takt med utbildningen, mycket fokus ligger på övergångar. Rocket börjar bli mer världsvan och den regelbundna hoppträningen har gett resultat.

Paddy är född 2010 och också import från Irland. Han köptes i somras och hade då en gaffelbandskada, för vilken han fortfarande rehabiliteras. Han rids i skritt och trav, främst på hårt underlag och prognosen är bra. Paddy har på kort tid charmat oss allihop och är 100% trygg att rida på uteritterna.

 

Ballycar Lad är en connemara född 2010 och importerad från Irland (e. Murvey Benny – Gloves Misty Owen). Med en aldrig sinande energi så är det bästa upplägget för honom att varje vecka växla uteritt, dressyr, arbete över bommar och hoppning. Tömkörning är en av Ballycars favoritsysselsättningar; för honom är det som yoga.

Han kan utan problem gå två pass per dag utan att det märks; fokus ligger hela tiden på rakriktande arbete och att arbeta ”ihop sig” med Ballycar.

 

Auburn Monty köptes in till teamet för ett år sedan, f. 2009 importerad från Irland. En brun ”svajjig” ponny som jag såg potential i.

Året som gått har varit en berg och dalbana; Monty har lärt sig mycket och är en klippa i teamet. Han långa kropp behöver fortfarande stärkas, målet är hela tiden längre hals med bibehållet stöd och fokus ligger på övergångar samt rakriktning.

 

Killimor Boy är en connemara f. 2010 efter Kilmore Diamond. En känslig individ som alltid ger av sitt stora hjärta till sin ryttare. Fokus ligger på rakriktande arbete för att öka påskjutet; Killen kräver hela tiden tajming av sin ryttare men ger en otroligt fin känsla varje gång man hittar rätt.

Galopparbetet stärker Killens långa kropp och han mår bäst av att variera hoppning med uteritt och lösgörande dressyr. John Ricket har gett oss övningar för att lättare få Killen mer avspänd.

DJ Tambor är en svensk ridponny f. 2009 (e. Fulnaho’s Ary – Prince River). Han är som ett dressyrlexikon och tycker väldigt mycket om att få beröm. Trots dressyrsatsning får Tambor ibland hänga med till terrängbanan där han gärna gör av med överskottsenergi. Hoppträning på schemat gör att Tambor går bättre i dressyren.

Dagligen ligger fokus på rakriktning; ju mer tekniskt ryttarna rider desto mindre hjälpgivning får de Tambor att gå för.

Min ”egna” häst Czardas är ett svenskt halvblod född 2015 efter Hip Hop – Maraton, uppfödare Jessica Ignell. Det har tagit tid för Czardas att växa i sin kropp samt tagit tid för oss att hitta det bästa träningsupplägget.

Nu känns det ändå som vi hittat rätt. Czardas rids ut fyra dagar i veckan; klättrar, joggar och ”cantrar”. Han hopptränar en dag i veckan och dressyrtränar en gång i veckan. Fokus ligger på rakriktning, aldrig för höga tempon, tempoväxlingar och hellre raka spår än böjda.

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*