Varför ridskola?

Louise Nyberg | 5/1 - 2021

En av mina elever Monica Gustafsson, har delat med sig av sina tankar om att rida på ridskola. Hoppas ni uppskattar hennes berättelse lika mycket som jag!

 

”En vanlig ridvecka för mig just nu är full av härliga häst aktiviteter. Jag rider lektion två gånger i veckan på Hufvudsta Ridskola (torsdagar och lördagar) och ytterligare två gånger i veckan i Huddinge på Lövsta Ridskola (söndagar och måndagar) – där det ena passet är en dressyrspecial med lite färre antal elever.

Chrysanthemum och Monica

 

Förutom att jag rider på ridskola så har jag också en kompis som har två egna hästar och jag hjälper henne med hennes unghäst – en frieser valack som heter Wander och är världens mysigaste och goaste häst. Honom rider jag ca 3-5 dagar i veckan, mycket uteritter men även träning i ridhus och för instruktör då han är relativt outbildad än så långe – men supercool och väldigt charmig. I privatstallet hjälper jag även till med vanligt stalljobb – mockar, gör mat och fixar vatten och annat som hör till. Det gör att jag just nu rider varje dag i veckan, och på helgerna oftast 2 pass – ett på ridskola och ett på medryttarhästen.

Varför trivs jag på ridskolan?
Det finns många anledningar till att jag trivs så bra på ridskolan. Jag har ridit på Hufuvdsta Ridskola i mer än 20 år nu och på Lövsta sedan den ridskolan startade för ca 5 år sedan.

På ridskolan umgås man med andra hästintresserade av alla åldrar och med en massa olika bakgrund som man aldrig skulle ha träffat annars. Det finns en jättefin gemenskap och jag har fått en massa nya och några mycket nära vänner tack vare ridskolan. Vi har alltid någonting att prata om, vi hjälper varandra med tips och tricks kring hästhantering och ridning, vi hjälper varandra med hästarna och vi delar våra erfarenheter och både lycka när vi haft ett extra lyckat ridpass och ibland frustration – när vi inte fick till det som vi ville med kommunikationen med vår lektionshäst.

Där finns alltid en förstående ridkompis att prata med, eller en häst att gosa med. Bäst av allt är att vi som har samma favoriter kan ”nörda ner oss” i timtal i samtal om våra älsklingar och deras speciella egenskaper.

Vilka fördelar ser jag på att vara på ridskolan?
Den främsta fördelen med att rida på ridskola – förutom det sociala – är att jag hela tiden får utbildning och återkoppling på mig själv som ryttare, och att jag får rida på många olika hästar och för olika ridlärare/tränare. Det gör att jag måste anpassa mig själv som ryttare till den häst jag rider på och till den instruktör som jag rider för vid varje ridlektion. Även om grundridningen är samma oavsett vilken häst man sitter på, så har hästarna har olika personligheter och förutsättningar för dressyr eller hoppning. Jag får hela tiden träna på att anpassa mig & min rid-stil till hästens dagsform, den instruktör och de övningar som vi ska jobba med. Jag har turen att få rida för tre (3) olika instruktörer på ridskola, samt en privat instruktör på unghästen – och jag får viktig feedback så att jag hela tiden kan jobba på att finslipa min sits, min inverkan och inställning i ridningen.

 

Att rida på ridskolan ger mig också massor av tips på övningar jag kan göra när jag rider på medryttarhästen. Det känns tryggt att rida på ridskola då jag vet att hästarna är väl omhändertagna och att instruktörerna är noga med att matcha elever och hästar på bästa sätt och utmanar oss ryttare samtidigt som man alltid har hästarnas hälsa och bästa i fokus.

Mambo Number Five och Monica 

 

Vad ger ridskolan mig?
Ridskolan ger mig harmoni och en härlig lyckokänsla. När jag kommer till ridskolan försvinner all stress och alla ”måsten”. Jag blir glad och känner mig alltid välkommen & bland vänner när jag kommer till ridskolan. Under perioder när det kan ha varit jobbigt med annat så är det ridskolan som ger det där extra lugnet, en närvaro i nuet och en känsla av samhörighet. Det finns ingenting som slår en mjuk mule som blåser en i örat, eller som kliar tillbaka när man borstar benen, eller den härliga känslan av att vara hemma när man kommer in på stallplanen och har fullt upp med att heja på alla andra elever och på personalen. Jag får alltid energi efter att ha varit på ridskolan – även om jag inte själv har suttit till häst, utan bara stannat till för att se andra rida eller hälsa på hästarna en sväng. Ridskolan ger mig också självförtroende och mod att rida på andra ställen än på ridskolan – att sitta upp på en helt okänd häst på en hoppkurs eller att träna unghästen att gå ut i skogen ensam utan hästkompis.

Sen är det en helt obeskrivlig känsla när man får den där känslan av att man är ett ekipage tillsammans med hästen och att hästen är nöjd med att ha en på ryggen OCH att ridläraren också är nöjd 😉. Det är som att dricka champagne mitt i veckan – extra underbart!

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*