Varning för hovkrats

Louise Nyberg | 15/9 - 2019

Förra helgen var jag i England tillsammans med mamma och syrran. Vi bodde i Peterborough och spenderade två dagar som publik på fälttävlanstävlingen Burghley Horse Trial. En fantastisk upplevelse, många duktiga ekipage och mycket inspiration. Vi åker gärna dit igen!

 

Vid två tillfällen under resan tappade jag all förmåga att förstå det engelska språket:

– Första tillfället var när jag och syrran gick terrängbanan. Vi stegade avstånd mellan hindren när en funktionär kom och frågade oss ”are you supposed to be here?”. Tydligen var det bara ryttare och tränare som fick vara innanför avspärrningarna (rent hypotetiskt är vi ju ryttare och tränare). ”Sorry we speak swedish” svarade vi i våra Sverige-kepsar.

– Andra tillfället var när de vid incheckningen på väg hem skulle väga våra handbagage. Det här kommer inte sluta bra, tänkte jag. Så när de visade kön till vågen vi skulle stå i svarade jag ”sorry I speak swedish” och kunde istället gå ombord på planet.

 

Det gick inte så bra att checka in bagagen när vi skulle in på flygplatsen. Mitt handbagage tog sig inte igenom ”röntgenmaskinen” i säkerhetskontrollen. En äldre kvinna tog min väska åt sidan och frågade mig;
”Do you have any sharp items in your bag?”
”Yes”, svarade jag. ”I have a hoof-pick.”
”You have a what?”
”A hoof-pick.” (Hovkrats på engelska).
Hon öppnar väskan och det första hon möts av är ett par regnbågsfärgade stigbyglar som jag köpte på Burghley.
”What is this??”
”My stirrups.”
Jag tar fram hovkratsen (med en inbyggd vinöppnare på) och kvinnan konstaterar att hon måste hämta sin chef för att kunna fatta ett beslut.
Jag förklarar för kvinnan och hennes chef att en hovkrats använder man för att göra rent hästens hovar med och att jag köpt den som present till min vän. De ser på varandra och beslutar att jag får ta med mig min hovkrats.

 

Veckan som gått;

Manne – flyttade till Strömsholm i tisdags där han kommer bo en del under hösten medan syrran går hippologutbildningen där. De har passat på att gå terrängträning vilket gick bra, dock är inte Manne så förtjust i korna i närheten.

 

Czardas – har varit på Stjärnborg och dressyrtränat för Nina Känsälä tillsammans med mig. Han känns väldigt snäll att åka iväg med trots att han bara är fyra år.

 

Silver – har haft en tävlingsfri helg och tränat (det vill säga när han går att fånga i hagen) inför nästa helgs fälttävlan.

 

Tambor – har tävlat dressyr med Emilia och tog med sig två placeringar hem.

 

Killen – har tävlat hoppning med Emma T. Det blev en lyckad dag; dubbelt felfri i bägge klasser och två rosetter med hem.

 

Imma – upptäckte vi i somras att hon har spatt. Planen just nu är att hon kommer fortsätta fungera som tävlingsponny men håller på att sättas igång nu efter veterinärens råd. Det är mest jag som rider just nu.

 

Ulmus – har varit på Pay and Ride med Lilly och Julie hos Roslagens RKK. Han agerade dressyrprofessor; tjejerna red jättefint i varsin start i Lätt C:1. Deras första tävling på storhäst. Domaren belönade dem med bland annat en 9:a på den fria skritten.

 

Ballycar – har gått Pay and Ride med My och de red två fina ritter. Han har också varit med mig på hoppträning för Quentin Pleyers. Vi åkte hem med en bra känsla!

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*