Vi bygger en grund att stå på

Louise Nyberg | 1/9 - 2020

Varför ställer jag höga krav på mig själv och mina elever? Varje gång i sadeln, i varje möte med hästen och varje dag i stallet.

 

Vår förväntning är att hästen ska ledas från hagen, acceptera utrustning, lyfta hovar, spolas ben, stå still i stallgången och vara själv i hagen. Helt utan att utsätta oss människor för en risk att skadas. Vi ska inte bli trampade, sparkade, bitna eller knuffas omkull.
Den ska även fungera med sina boxgrannar, vara bästa vän med alla i hagen och anpassa sig till stallets rutiner.

 

Dressyrhästen ska utföra allt enligt dressyrhandboken; det ska bara vara för oss ryttare ”att trycka på rätt knappar”. Hästen ska inte skygga för dressyrstaket, publik, domartorn eller blommor.

Jenny Petterssons resa med Berra, som egentligen heter Boyfriend (holländsk körhäst e. Ulandro – Manno) har inte varit enkel men gett henne oförglömliga minnen för livet.

 

Vid en uteritt ska hästen ta sig över/genom eventuella ”vattenhinder”, både ensam med sin ryttare och i sällskap av andra hästar. Det ska inte vara en utmaning för ryttare och häst att ta sig fram bland trafik, älgar, skateboards, luftballonger och robotgräsklippare. Både i mörker och i blåsigt väder.

 

En hopphäst ”ska hoppa allt ryttaren styr på”. Den ska inte riva och alltid komma rätt på hinder. Hästen ska enligt ryttaren älska att hoppa, vara orädd men försiktig. Den ska absolut inte påverkas av ryttarens tävlingsnerver eller nya miljöer.

 

Fälttävlanshästen ska på egen hand förstå när den ska vara dressyrhäst, hopphäst och terränghäst; aldrig två eller tre av dem samtidigt. Den ska inte panika i startfållan eller skygga för funktionärer på banan, inte heller ska den ”hoppa fel hinder”.

Dessutom ska tävlingshästen vara frisk, sund, lätt att lasta, kunna stå själv i transport, stå stilla på tävlingsplatsen och inte bry sig om andra hästar. Helst ska den älska att ryttaren utsätter den för.

 

Ridskolehästen ska vara så snäll att den går att vända upp och ned på, lyfta hovar av sig själv och aldrig vinkla öronen bakåt när man spänner sadelgjorden. Den förväntas att alltid bli glad när den får syn på sin elev. Den ska ”vara lätt” att rida i form, sitta ned på i traven och aldrig göra något oväntat. Helst ska den inte reagera när den blir rädd men den måste vara känslig och gärna snabb. I hoppningen ska den få sin ryttare att känna sig som nästa Peder Fredricson.

Isabelle på en av ridskolans hjältar, Gipsy Carol.

 

Unghästen i hagen, har ingen aning om att den växer upp till alla dessa förväntningar. Jag tror att få som håller på med hästar förstår hur mycket en häst ska lära sig att klara av; vilken stor mängd situationer som hästen kommer utsättas för. Alla situationer kommer vi inte kunna träna på, men vi kan bygga ett förtroende med våra hästar så de kan söka vår hjälp när de känner sig otrygga.

 

Vår förväntan att en häst ”bara ska göra rätt”, är faktiskt stora krav att ställa på en häst. Därför måste vi vara beredda att lägga mycket tid och arbete på att bygga en grund som gör att hästarna kan motsvara våra förväntningar.

Ewa Idemar lade ned mycket arbete för att hitta ett samspel med Just Jazz (f. 2008, e. Jazzman – Stedinger) vilket gav resultat. Hon är mycket stolt över hur hennes övning gav färdighet; en mjuk, följsam och lyhörd häst.

 

Hästen kommer under hela sin livstid ställas inför nya uppgifter, möta rädslor och behöva hantera sina flyktinstinkter.

 

Därför måste jag ställa höga krav på mig själv och mina elever, om vi överhuvudtaget ska ha en möjlighet att lyckas med det vi ställs inför tillsammans med hästarna.
Jag behöver sitta mitt i sadeln, förbättra min balans, rida mjukare, följsammare. Vara tydligare och snabbare i min hästhantering samt lära mig djuret häst; inte bara sporten ridning. Jag behöver kunna styra mina känslor (även i pressade situationer) istället för att låta känslorna agera.

 

Jag blir alldeles varm när jag ser elever och hästar växa med sin uppgift.
En ponny som gått från lättskrämd till trygg nybörjarponny. En unghäst med sadeltvång bli en dressyrhäst som levererar höga poäng. En mötesskygg hopptalang bli en prisbelönt tävlingshäst.
Det betyder så mycket att vara en del av dessa individers vardag.

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*