Vilka ridpass räknas?

Louise Nyberg | 21/11 - 2019

Något jag reflekterat över det senaste året; vilka ridpass tar mig ett steg närmare att nå mitt mål till att bli en bättre ryttare? Vilka ridpass räknas?
En bättre ryttare är ett odefinierat mål. Det finns många varianter:
– är det dressyr? Kunna få bättre förståelse för form, samling och de ridtekniska bitarna?
– hoppning? Hoppa högre hinder eller svårare banor, bättre förmåga i anridningarna?
– fälttävlan? Vilken av mina tre discipliner behöver jag utveckla, behövs mer kondition hos mig eller min häst?
– min känsla när jag rider? Bättre känsla för eller med hästen (de två delarna är nödvändigtvis inte samma sak).

Förra helgen var jag i Linköping för fälttävlansträff och hörde Yogi Breisner berätta om ryttarens sits.

 

För mig har det varit alltid varit viktigt att träna mycket; annars kommer jag aldrig kunna bli bättre.
Lotta Wanning coachade mig och ställde frågan HUR mycket jag behövde träna.
”Va?” Blev mitt svar.
Därefter började jag reflektera över HUR vill jag att mitt tränande ska se ut och vad vill jag prova att förändra?

 

Det finns de som inte har egen häst som tänker att som hästägare kan du själv bestämma allt. Du kan välja hur mycket du ska rida träningar, hur ofta du ska hoppa och hur många tävlingar du ska på.
Det är inte hela sanningen som hästägare. Du kan inte träna eller tävla hur mycket som helst utan att det blir på hästens bekostnad. Tränandet och tävlandet behöver kombineras med vila och motion däremellan.

Emma O och Killen 

 

Betyder vila endast hagvistelse? Eller mår just din häst bäst av att promeneras på sin vilodag? Behöver hästen kombinera tävlandet med longering och uteritter?
Helst av allt kanske jag vill träna dressyr eller hoppa. Men som hästägare måste jag anpassa mig efter hästen, för att den ska kunna användas till det jag vill.

 

Av veckans sju dagar kanske jag rider sex av dem; varav en dressyrträning, en hoppträning och en tävling. Däremellan annan motion. Ska jag dessutom få ut något av träningspassen behöver jag vara utvilad, på bra humör och fått i mig mat med bra energi. TROTS att jag samma dag genomlevt leriga hagar, trasig bil, tappsko, foder som tagit slut och ridstövlar som gått sönder.

 

Ur en ridskoleryttares perspektiv, är det så att bara ridpassen på favorithästen ”räknas”? För det är inte så jag resonerar som ridlärare. Jag vill att mina elever ska hitta fler delar att lägga i sin verktygslåda från varje häst.

 

Patrik Kittel berättade i en intervju, att när han började arbeta i tävlingsstall så fick han skritta fram och av många hästar åt andra ryttare. Han utnyttjade varje gång till att öva extra på sin sits och position i sadeln.

 

Det sägs att det krävs 3000 upprepningar innan du kan något. 6000 upprepningar om du dragit på dig ett oönskat sitsfel till exempel (3000 gånger att öva bort och sedan 3000 gånger till att lära sig det nya).
Jag kanske inte lyckas med lika bra fattningar på alla hästar, men kan öva att alltid få dem lite bättre.

 

Rida i skritt, uteritt, hoppa lågt, sätta igång konvalescenter; det är också träningar. Alla timmar jag lagt på longering och tömkörning har gjort mig till en bättre ryttare; det har lärt mig mer om hästens rörelseapparat samt förstå den bättre.

 

En häst som jag lade ned flera månaders arbete på, utan att jag kunde se att vi var på väg mot mina mål.
Jag grät och sa till Martina; gör jag det här förgäves?
”Nej”, sade hon. ”Även om du inte kan använda det här nu, så alla timmar du lägger på denna häst kommer innebära erfarenhet i framtiden.”
Micke såg mig rida;
”Alla svårigheter du berättar om”, sa han till mig. ”De syns inte. Du har kommit längre på din väg än du själv tror.”

Det tar jag med mig varje morgon jag går ut för att fodra hästarna.
Make every ride count.

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*