Beridna Högvakten del 1

| 15/11 - 2018

Nu kommer ett sånt där lite längre inlägg för den som vill fördröja sin tid lite 😉 Jag tänkte att jag skulle berätta lite om min praktik jag hade på Beridna högvakten i Stockholm (K1) år 2013, (GUD det är 5 hela år sedan???) Hur som helst, det kommer delas upp i olika delar för att inte göra inläggen allt för långa…


Så sista året på gymnasiet gjorde jag mina sista praktikveckor på K1. Har alltid varit nyfiken på att gå GMU (lumpen) men också hur deras verksamhet med hästarna fungerar. När jag först fundera på om jag skulles söka min APL plats där så gick tankarna ”…vad kommer jag få göra där ens… mocka och leda hästar eller som roligast skritta på en häst”  Det var verkligen helt fel tankar jag hade, som tur var haha. Jag hade min absolut bästa praktikplats på beridna högvakten faktiskt och en av de platser jag lärde mig mest på som jag haft 110% användning av.

Foto: Beridna högvakten /Marielle A. Gueye
Foto: Beridna högvakten / Helena Nimbratt

Under de 5 veckor jag var där så hade Anna Freskgård precis hoppat in som vikarie-beridare så om jag inte minns fel så började vi i princip samma vecka. Under dessa veckor jag var där fick jag rida och träna för deras hopptränare Per Dahlgren, och dagligen rida tillsammans med Anna. Jag är så extremt tacksam över att fått ha jobbat och ridit nära med Anna under dessa veckor, hon kom till att bli en Stor förebild för mig i ridningen. Hennes tankesätt hur hon värmer upp hästar och framförallt hennes stabila men mjuka position och inverkan i sadeln. Efter att fått spendera dagarna med henne i 5 veckor med i stort sett två ridpass varje dag i både paddocken, ridhuset och skogen så förbättrade jag min sits, inverkan och tanke kring ridningen extremt mycket. Bara av att få titta på när hon red lärde jag mig hur mycket som helst av.

Anna Freskgård och Box Qutie. Foto: Kim C Lundin

Till att börja med är det helt fantastiska faciliteter vi är ikring, anläggningen K1 ligger på Östermalm. Polishäst rytteriet ligger i stallet precis mitt emot vårt och överallt gick det runt folk i militärkläder. Hela anläggningen är omringad av byggnader som en ”mur” så för att komma in varje morgon var man tvungen att visa pass har jag för mig, De enda som hade ”civila” ridkläder var jag, Anna och Per Dahlberg – hopptränaren i stort sett haha. I stallet jobbade soldaterna som också delade på stallvakt på helgerna. Soldaterna är uppdelade i olika grupper beroende på kunskap (vissa är nya, andra har gått utbildningen längre).

Tråkigt att jag inte har bättre bilder.. Här har dom ridanläggningen dom använder sig av. Det ligger på andra sidan ”stora” gatan från själva anläggningen K1. Dom har 3 stora paddockar och ett ridhus. Idag vet jag att dom har dessutom ett nybyggt jättestort ridhus precis i anslutning till stallen innanför ”murarna”.


Såhär såg ett av mina blogginlägg ut ifrån de första dagarna: 

”Dag två är avklarad på beridna högvakten, K1 på Östermalm. Hur häftigt som helst att arbeta runt soldaterna och löjtnanterna. Alla är jättetrevliga. Det är lite läskigt att stå bredvid när dom får kommandon och ska stå givakt för oss som inte är vana och aldrig sett något sånt förr, men väldigt häftigt! Dom har världens lyx när dom mockar, man öppnar bara en dörr i boxen under foderskålen och skyfflar ner skiter i golvet så går allt ut på ett band under golvet. 
Andra dagen är avklarad och idag har vi inte behövt göra stalltjänst överhuvud taget. Vi har ridit ett pass och ridit ut ett pass, sen har jag varit med och kollat och hjälp till på en träning för soldaterna. Mycket lärorikt. Är lite rädd för att ta för mycket kort där eftersom att man inte får ta kort på vissa saker men här är några bilder. ”

I nästa del kommer jag berätta och visa mer om hur stallet är uppbyggt och hur det ser ut inne. 🙂

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.