Beridna högvakten del 3 – hästarna

| 20/11 - 2018

Del tre av min tid på Beridna högvakten, i detta inlägget ska ni få en inblick i hur dom tänker kring valet av hästar.


Om jag förstått det rätt så omfattar de stora kortegerna ca 80 hästar. Beridna högvakten har ca 75 ”brukbara hästar” i tjänst men har några äldre hästar utackorderade i Stockholmstrakterna ifall det skulle bli någon häst som skadas så de kan hoppa in som hjälp.

Kortegen består av 3 olika ”slags” hästar.
Längst fram har vi Pukhästarna Oden och Tor som är båda svarta shirehästar. Dom var tyvärr inte på plats när jag var på K1 utan hade fortfarande semester.

Foto: Beridna högvakten / Helena Nimbratt
Foto: Beridna högvakten / Marielle A. Gueye

Nummer två i kortegen som ni ser på bilden över går alltid de vita Tjeckiska musikhästarna av rasen Altkladruber. Det är 6 stycken vita i stallet som turas om att gå i kåren.

Foto: Beridna högvakten /Marielle Andersson Gueye

Efter det kommer försvarsmaktens fuxfärgade hästar med alla på en mankhöjd mellan 163 och 168 cm så det ska se så ”fint ut” som möjligt.  Varje år köps det in ca 5-6 nya unghästar.


Hästarna är sedan som sagt uppdelade i stallet och står i ordning utefter deras färg och tjänst i de olika passen.

Här ovan har ni världens sötaste Ymer. Väldigt känslig häst men fick man hans förtroende så var han så gullig!! Här stod vi varje morgon och eftermiddag tillsammans i spolspiltan och byggde successivt upp ett förtroende för varandra. Anna påbörjade dessutom Ymers hopputbildning under tiden jag var på K1 🙂 Så fantastiskt söt!!! Idag är han inte kvar på K1 utan har sålts. Går att läsa mer om honom här: https://www.beridnahogvakten.se/hastar/Ymer/

Det här är också en av musikhästarna som Salvador. Går att läsa mer om honom här: https://www.beridnahogvakten.se/hastar/Salvador/

Här ovan är Uncas. Uncas är uppfödd av Hans och Maud Delling i Laholm. Maud är en av dressyrtränarna vi hade under vår gymnasietid på Plönninge. Hans och Maud har dessutom inte bara Uncas på beridna högvakten utan även också en till häst. Kul!! Går att läsa mer om uncas här: https://www.beridnahogvakten.se/hastar/Uncas/

Här är söta Sancho. Går att läsa mer om honom här: https://www.beridnahogvakten.se/hastar/Sancho/

Om jag ska vara helt ärlig kommer jag inte ihåg vem detta är… Tror det är Pax eller Urifax… Den här hästen gav mig iallfall största lårkakan jag fått av en spark haha.

Här ovan har vi Uno. Går att läsa mer om honom här https://www.beridnahogvakten.se/hastar/Uno/ 

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.