Mari Zetterqvist Blokhuis. Foto Catharina Hansson

Du rör dig tredimensionellt i sadeln

| 4/2 - 2022

Hästen sätter både sig själv och ryttaren i rörelse genom att kraften från marken överförs genom hästens ben till hästens kropp, och via sadeln till ryttaren. Du rör dig tredimensionellt; upp och ned, fram och tillbaka och sida till sida. Ryttarens bäcken står i direkt kontakt med sadeln och anses som ”motorn” i sitsen. Bäckenet göra det möjligt för dig att följa med i hästens rörelser och bidrar till att du kan ge hästen de hjälper som behövs för att kommunicera med hästen. Du behöver vara tillräckligt rörlig i bäcken och höfter för att kunna följa med i hästens rörelser utan att störa den.

Varje gångart har sitt eget individuella rörelsemönster och det är en utmaning för oss ryttare. Man kan säga att du behöver använda en ”travkropp” och en ”galoppkropp” för att ha förmåga att följa med i hästens olika rörelsemönster. Och även kunna växla mellan hästens olika gångarter.

I skritt rör sig din rygg som allra mest. Bäcken och höfter rör sig från sida till sida. Just när hästens ena bakben lämnar marken kan du känna hur ena sidans höft lyftes en aning framåt och uppåt, och sen tillbaka igen. Det gör att också att din rygg roterar en aning.

I trav rör du dig något från sida till sida varje gång hästen sätter i den ena sidans benpar (höger fram och vänster bak och vice versa). Dessutom rör du dig upp och ned. Hästen växlar mellan att accelerera och bromsa upp sig vilket gör att ditt bäcken och dina höfter rör sig fram och tillbaka i hästens rörelse (vid trav nedsittning). Trav nedsittning är den mest utmanande rörelsen för ryttaren eftersom du behöver vara tillräckligt mjuk i bäcken och höfter för att kunna följa hästens rörelser.

I galopp rör sig ditt bäcken omväxlande fram- och tillbaka i samma rörelse som hästens. Här behöver du absorbera hästens rörelse i din kropp. Ditt bäcken rör sig även en aning snett framåt beroende av vilken galopp du rider i. Det gör att det blir en maximal böjning och sträckning i din bröstrygg, som du alltså behöver vara mjuk och smidig i.

I en intressant studie som publicerades helt nyligen mätte forskarna en grupp ryttares rörelser på en pilatesboll. Ryttarna vickade från sida till sida, gjorde cirklar på bollen och balanserade på den. Sedan jämfördes testresultatet med ryttarnas sitskvalité och harmoni under ridning. Resultaten visade att de ryttare som hade bäst förmåga att röra sitt bäcken på pilatesbollen också hade bättre sits och visade mer harmoni i sin ridning jämfört med dem som var stela och hade svårt att vicka på bollen. Ryttarnas balans på bollen visade inte samma samband med positiva resultat i ridningen. Forskarnas slutsats var att ett rörligt bäcken ger bättre förmåga att rida i harmoni och därmed en bättre välfärd för hästarna.

Det är ju extra roligt för mig som använder Balimopallen i min träning av ryttare. Den är känsligare än pilatesbollen och ger väldigt bra kvitto på hur rörlig ryttaren är i bäcken och höfter. Och som är superbra för ryttare att träna både balans, liksidighet och rörlighet på.

Source
Uldahl, M., Christensen, J.W., and Clayton, H.M. Relationships between the Rider’s Pelvis Mobility and Balance on a Gymnastic Ball with Equestrian Skills and Effects on Horse Welfare. In Animals 2021, 11, 453.

Ryttaranalys visar hur du rör dig under ridning

Vi på Rider’s Position jobbar med en ”Ryttaranalys” där vi mäter hur ryttaren rör sig på hästryggen i olika gångarter. Genom att mäta ryttarens rörelser får vi fram och grafer som visar exakt hur du rör dig under ridning. Och det är verkligen urspännande!

Du får exempelvis svart på vitt på hur mycket kraft du kommer ned i sadeln med. Om du är avspänd i dina höfter och kan ”swing with the horse”, det vill säga om du följer med mjukt i hästens rörelse upp och ned. Graferna visa också hur bra du är på att balansera upp dig i hästens rörelse fram och tillbaka. Om du sitter tillräckligt stadigt för att inte komma efter i hästens rörelse när den accelererar, och om du sitter mitt över hästen eller om du viker dig till höger eller vänster. Läs mer här: https://ridersposition.se/datadriven-sitsanalys/

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.