Corona-blogg

Per-Ola Forsberg | 30/3 - 2020

Jag har egentligen aldrig gillat Leonard Cohens musik, men så hörde jag en konsert med honom och Martha Wainwright och saker ändrades. Jag började läsa hans musiktexter och hittade så många bra formuleringar. Många gångar passar dessa formuleringar in i arbetet med hästar och även i andra händelser. COVID-19 har ju verkligen gett världen andning, samtidigt som den ger ytterligt plågsam andning för de värst drabbade. Att det måste till en spricka för att man skall se nytt känns viktigt när rädslan kryper på. I jämförelse är hästar en trivial sak, men det är liknande i arbetet med dem. Det är när saker inte går som planerat eller hästar med potential inte utvecklar sig som förväntat, man sätter sig vid ritbordet och funderar och gör omtag. Jag har lärt mig  tåla motgångar bättre genom att tro att det kanske är denna sprickan som ger mig ljus att se nya vägar.

På Facebook lägger olika vänner ibland upp ”plattor” med budskap, ovanstående hittade jag  på annat håll. Jag brukar spara de jag gillar och är nu rätt nöjd med min samling! Så när COVID-19 nu härjar tänkte jag att ett axplock ur min samling kanske ger nya infallsvinklar, inspiration eller nya tankar för att skingra det centrerade nyhetsflödet som råder nu.

Det är alltid mörkast innan gryningen gillar jag som citat. Bilden ovan är jättebra, man vet att vara tacksam när allt rullar åt rätt håll. När man kör i diket är det bara upp banan igen med nya försök!

De personer jag är mest imponerad av, är de framgångsrika som kört i diket eller helt kraschat sitt verk och sedan efter några år är på banan igen med stor framgång. De ruskar av sig, planerar nytt och tar nya verksamheter eller sportkarriärer i mål. Trappor skall sopas från toppen är mitt mantra, men när någon högt upp trillat och ligger många trappsteg ned är det lätt för de (nya) på toppen att sopa undan personen för att sedan kunna dra ett streck över historien utan delaktighet och själva börja på rent blad.

Man måste våga. Jag brukar när det är kämpigt tänka själv och säga till de runt mig att fråga sig själv om de tror någon annan gjort det bättre än de just nu gör. Om svaret är nej så är det bara att köra på även om man känner sig ofullkomlig. Ett aningen liknande citat som ovan klippte jag ut och sparade, hittade det på ett mjölkpaket för drygt 30 år sedan. ”Bestäm dig för vad du vill göra och hitta sedan någon som vill betala dig för att göra det!” Jag tycker det är så bra. För att vara bra inom något måste man gilla det, sedan gäller det att hitta en uppdragsgivare eller arbetsgivare!

Är inte en ”true gentleman” en ”true rider”? Man måste se med stolthet på sin häst och hela tiden bygga upp den. Precis som i relationer där man måste bygga upp varandra. När det leder till självkänsla är det vackert!

När man har en knaglig häst som alltid försöker, är det så mycket mer värt än en oengagerad stänkare. Hästarna skall ridas ungefär 1000 gånger innan man vet vem som blev bäst och då vet man det ändå inte innan man ställer den stora frågan.

Att vi kommer ha ridtävlingar i framtiden är jag säker på, men om vi kommer har ridsport är jag mer osäker på. Redan nu finns en skiljelinje som klyver och kan man inte i framtiden ha ett rankingsystem som är objektivt korrekt bedömt för utförda prestationer i förhållande till varandra är vi på ett väldigt sluttande plan. Om världscupen, EM/VM mästerskap och OS inte längre är attraktivt jämfört penningstinna event med sämre motstånd, då har sporten förlorat mot tävlingscirkus. I framtiden kommer det finnas en vattendelare mellan de som värnar sportens integritet och de som värnar pengar och tävling, osämjan kommer bli tydlig likt Orwells citat ovan.

Ovanstående citat behöver inte så mycket kommentarer mer än att ibland säljs topphästar på ett ovärdigt sätt. Ovärdigt för hästens del. En ”perfect match” är inte en superhäst till en omogen ung ryttare eller pengastark ryttare. En superhäst förtjänar en ny superryttare. Många gånger läser man om topphästar som i den nya konstellationen inom ett år inte är i livet längre.

Så känner man sig själv ibland, men då föräldrar, hustru och barn alltid funnits nära till hans fångas man snabbt in och fokuserar åter på vad som förväntas. Efter en stund eller år tycker man det är riktigt ok med det de sa!

Vi människor skickar ut så många signaler. Vissa pratar dessutom med sina hästar som om de var i telefon, alltid osäker på om hästen verkligen gillar det. Själv använder jag få uttryck och ord, men använder just dessa ord ofta. Bra ryttare ger inte mycket signaler så hästarna är lyhörda och vet när de skall lyssna. Jag är helt säker på att hästar har förmåga till telepati och att läsa människor, både i sadel och till fots.

Detta citat är bara så rätt och ju längre man håller på med ridning desto mer rätt blir det. Dessutom passar det in i mycket annat här i livet; för framgång krävs alltid ett rejält fotarbete!

Så kom vi till slutet denna gång och egentligen är denna bilden det allting handlar om; i yrkeslivet, i relationen, i sadeln och nu i COVID-19 krisen. På något sätt möts vi på andra sidan av allt detta. Om det blir till midsommar, i Falsterbo eller först till hösten är det ingen som vet. Men när vi väl möts då vet jag att inte bara jag kommer med vältränade resultathungriga hästar, så det blir spännande att se vad alla plockar fram! Vissa hästar kommer säkert ha utvecklats enormt sedan de senast sågs på större event. Jag är nyfiken på era hästar och jag hoppas ni är nyfikna på mina!

Vi ses!

Per-Ola

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.