Serendipity Boy  och Per-Ola Forsberg

Lite bakgrund inför min bloggstart

Per-Ola Forsberg | 6/11 - 2018

Ja, så är jag då igång med «uppfödarblogg» på Ridenews! Själv känner jag mig mer som tävlingshästproducent, men eftersom avel och uppfödning är grunden till allt detta och vi väntar 6 föl till våren skall det nog funka. Vad jag vill ha sagt är att det kan komma vissa utsvävningar framöver mot andra områden. Detta eftersom gränsytan för mina uppfödningar ju är både mot sporten och marknaden, men för min verksamhet är det även sportens utveckling i stort.

Privat är jag gift med Karin, har två utflugna döttrar samt en duktig ryttarkille till hjälp i stallet.  Avel för hopphästar startade när barnen tidigt red ponny, men tyvärr var det för många mekanismer och faktorer att kalibrera in, så barnen hann inte riktigt njuta av frukterna på våra bra hästar när de tävlade. Dotter Josefine jobbar som Creative Lead inom mode på ett större bolag i London och Jenny jobbar som jurist i Malmö. Båda rider så mycket de kan och det gör även hustru Karin på helgerna eftersom jobbet numera inte medger annat. Josefine har haft väldiga kval att släppa hästarna och bo långt borta när hon ser skillnaden på våra hästar som kommer nu. Jenny som bor närmre och känner samma sak, har annekterat en 4-åring som är dotter till vår Accolade som nyss var andraplacerad i svår hoppning.

Varför berättar jag då allt detta? Jo för att vi genom bestämda val på 11 år har gjort en hyffsat snabb resa till bättre hopphästar och det är då bara drygt hälften av dessa års produktion man hunnit se på tävlingsbanan ännu. Vi säger i Rapidsrock vad vi gör, men vi har minst lika mycket hela tiden sagt vad vi inte gör! Kanske någon annan gör de sakerna vi bestämt oss för att inte göra och de har framgång med det. So what, vi har bestämt oss för att Rapidsrock inte gör dessa val, vilket kan vara inom olika områden. När jag säger vad vi inte gör, trampar jag ibland någon på tårna. Det är alltid mycket svårare än att säga vad vi gör när man vill valla in någon. Man får bli 300 år eller ha 300 hästar om man vill hinna lyckas helt själv. Eller så får man lyssna, läsa, ta råd, se på uppfödare man tycker presterar rejält över medel och så kondensera all denna information och kunskap till något som är ekonomiskt möjligt, praktiskt greppbart för en själv och samtidigt stimulerande! Jag vill inte påstå att jag kan sätta ”rejält” framför ”över medel” hos oss ännu, men jag har stark tilltro till det som kommer. Min tanke med denna blogg är att framöver kunna bidra med idéer och stimulans till alla dem som har intresse av och nyfikenhet för produktion av hopphästar.

Jag bifogar en film från vår gård och verksamhet. Den gjordes för åtta år sedan när vi fortfarande var optimister och inte hunnit bli realister. Svårklassplacerade Accolade syns där som fuxen i fölflocken!

Håll tillgodo så börjar jag snart,

Per-Ola

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.