Bäst under press (i lite stress)

Pernilla Josse | 15/11 - 2018

När det kommer till skolan fungerar alla på olika sätt, man måste hitta sin inviduella studieväg och ett bra sätt att plugga på. Hitta ett sätt som nästan gör det hela som en bekväm och kul sak.

Jag har insett nu under tiden jag pluggat på distans att jag funkar bäst under press och lite stress, faktiskt. Att sitta i en skolbänk och lyssna på föreläsning funkar inte alls, för mig.  Just miljön med massa andra elever som snackar om hur grym den där festen var i helgen gör mig så ofokus på uppgiften.  Såklart man hellre är med i snacket om vem som kysste vem…

Jag har tre stadier jag alltid går igenom innan jag finner lugn och ro i plugget. Först kommer stress, ångest med panik för att jag halkat efter (varit lat, för att inte ljuga) Senare drar det in en grymt fokuserad, arbetsvillig och driven tjej i huvudet på mig som tycker det är rätt najs att sitta och plugga. För att sedan få den sista delen, njutning av bra betyg efter alla timmar i datorn.

Som pappa säger, Life goes on

Pernilla Josse | 13/11 - 2018

Idag var det tävlingsdags med fyra unghästar. 12.30 skulle vi lämna gården med hästarna i lastbilen. Hade alltså god tid till att trimma 3 andra hästar innan och putsa allt. Jag är noggrann med att om jag rider på morgonen innan en tävling vill jag ha bra känsla så det sedan kan hålla i sig till tävlingsbanan.

Jag planerade därför att rida 3 hästar som kan ge mig lite, good vibes. Vigo- först ut med ett dressyrpass vilket gick galant. Älskar att se/ känna skillnad på hästarna, utveckling är viktigt. Därefter joggade jag Goldenboy, minst sagt favoriten, haha. Kändes väldigt fin, avspänd och framme för skänkeln. Sist var  Casal som dessvärre var väldigt spänstig och lite stel… efter en del jobb – övergångar, sidförflyttningar, lösgörande rörelser så blev det bra.

Finputsad utrustning, borstade hästar och vi är redo för att åka.

Iris var först ut, hon gick väldigt bra. Trots det bara är 1m är det viktigt att göra samma jobb som sker i en större klass. Var häst ska få sin chans! Bra runda med ett ner, sånt som händer. För henne är det träning att åka på tävling än så länge.

Dexter- 1.10m x2, det är lätt att bli frustrerad när hästen går topp på framhoppningen och allt går hand i hand, men väl på banan blir det hela helt orytmiskt och ofokus. Men även han är i sin läroperiod och vi gör det bästa för en fin utveckling men som i denna sporten går det upp och ner. Vi tar med oss fina språng och tränar vidare.

Både Marian och Germus gick varsin 1.10m med varsitt missförstånd. Vad kallar vi denna dagen? mindre bra dag på jobbet.

Vi lägger denna dagen lite i skuggan och tränar vidare, sätter nya mål och siktar vidare. What to do. life goes on- som pappa alltid säger.

En dans på röda rosor, eller?

Pernilla Josse | 4/11 - 2018

Är livet verkligen så bra som det ser ut, eller är det en typ av fasad?  Kan det se annat ut på sociala medier? Och hur är det i verkligheten egentligen? För mig har allting gått lite fort, jag blev mycket äldre och tas lätt som äldre än vad jag egentligen är. Jag tänker ofta på om jag verkligen var redo att flytta hemifrån som 16 åring, eller om jag bara ville för mycket. När jag flyttade var jag bara en tjej som älskade att rida och det ända jag såg var hästar, all time. En framtid fylld med stora drömmar och mål. 1,5 år senare är vi nu och drömmer och målen still there, jag har utvecklats otroligt både som ryttare men också som person. Jag har hittat vem jag är och vem jag vill vara. feltramp har har gjorts och jag har haft lite svårt att hantera saker, i vissa situationer. När något går snett är det lätt att lägga skulden fel i olika tillfällen. I sporten har jag lärt mig att hantera alla olika situationer. Där kan det gå hur snett som helst, mitt fel, annans fel spelar ingen roll för jag vet hur jag ska hantera det, utan minsta lilla stress eller panik och det är jag evigt tacksam för. Men livet är inte längre bara en värld fylld med hästar. Som vilken person som helst finns det känslor som spelar in i övriga livet. Min utmaning atm är lära mig hantera dom. Jag har lärt mig att kärlek och närhet är underbart men ingen självklarhet. Hur ska man bete sig när det finns över 10 olika känslor på en och samma gång?

 

Hoppas ni haft en bra helg och ta vara på varann!

Effektiva dagar

Pernilla Josse | 19/10 - 2018

Måste säga att det är otroligt skönt att vara tillbaka i Holland och stallet. Ljuger om jag säger annat. Vi var hemma 14.00 i tisdags, bara byta om, sadla och lasta. 6 hästar skulle på öppen bana. Det gick väldigt bra med allihopa och mest fokus hade vi på Goldenboy då han ska tävla imorgon (lördag).

I onsdags vart det en lugnare dag, vi sov till 9.30 och började jobba 10.00, red 6 hästar och Maja (kompis) fick rida 2. Roligt att ha hästar som hon också kan rida. Samma i torsdags fast vi började lite tidigare.

Idag har jag ridit 8 hästar, så fantastiskt som det låter, alla skötte sig väldigt bra!! Goldenboy gjorde jag lite övergångar med, vill ha honom mer framför skänklen.

Avslutade med att rida Franz som var väldigt glad i att komma ut igen, då han har varit skadad har han haft lite ofrivillig vila… Nu hoppas jag det håller i sig och att han snart är back on track.

Ikväll ska vi ut på roligheter med vänner, eftersom det snart är Halloween har Mac Donalds gjort en spökrunda som man kan köra med bilen. Spännande!!

Avslutar på topp!

Pernilla Josse | 15/10 - 2018

Snart är jag påväg till Holland igen efter drygt 10 dagar här hemma. Har varit väldigt kul,  skönt att komma hem och träffat alla vänner, släkt och familj. De senaste dagarna har det varit fullt upp, med skolan såklart men också lite roligheter. I fredags hade vi släkten och familjevänner över för att fira min 18 årsdag då jag inte är hemma när jag fyller, det var väldigt kul. Uppskattas!

I lördags var jag med mamma på tävling och senare var det löpning på schemat, härligt att hålla igång tycker jag. På kvällen hade jag ett tjejgäng över, god mat, goda drinkar och perfekt umgänge. Lycka. Igår, söndag red jag ut en runda med min syster och därefter åkte jag till Falkenberg för ännu en tjejkväll, käkade på pinchos och sen badade vi i innepolen. Blev en del skratt, sååå kul.!

Idag är det sista dagen hemma, det ska packas och planeras, 5.00 går tåget mot Köpenhamn imorgonbitti… Men man hinner med lite till, ikväll blir det bio och god mat med två vänner. Gäller att avluta på topp.

Hoppas ni haft en fantastisk vecka, det har jag. Här kommer lite bilder!

Fullspäckad vecka

Pernilla Josse | 11/10 - 2018

Godmorgon! Frukosten är svald och snart går tåget mot Helsingborg för skola. En så länge har skolveckan gått bra och varit rolig. Skönt när man tycker det är kul att komma tillbaka, träffa alla vänner. Hinner med mycket umgänge och mycket skolarbete!

Utöver skolan har kvällarna också varit fullspäckade, vill hinna träffa så många som möjligt och hitta på så mycket innan jag åker tillbaka. Bara en myskväll med god mat och bad betyder så mycket för mig. Igår efter skolan vart jag en sväng i stan med en kompis och senare träffade jag Maja som även kommer åka med mig till Holland för att hälsa på.
Vi hade en kul kväll med mycket snack!!

Idag tog vi sovmorgon, lite skönt får jag erkänna. Senare blir det skola som jag skrev tidigare, mycket klart men mer att göra! Ikväll ska jag ta en fika med en gammal klasskompis. Ska bli väldigt kul att träffa henne.

Hoppas ni får en fin dag och ta vara på varann!

Rädd för att vara på resande fot

Pernilla Josse | 9/10 - 2018

När jag började mitt nya gymnasium i Helsingborg var det en del ändringar, hela mitt liv har jag åkt taxi från och till skolan. Nu skulle jag helt plötsligt åka tåg, lära känna nytt folk. Börja ny klass. Det är en hets att gå i vänners fotspår när det kommer till att välja gymnasium, klart man vill fortsätta gå skola med sina närmsta vänner, men det är viktigt att välja något man själv känner intresse för.

Jag har hela mitt liv haft en typ av socialfobi men just när jag började ny skola märke jag det mer. För mig var det inget problem att lära känna de nya kamraterna utan problemet var när jag skulle åka tåg och buss. I mitt huvud kunde jag inte ha något tillit till människorna omkring, jag var hela tiden rädd för att de ena eller de andra skulle hända. Som tur var blev jag bra vänner med folk som tog samma tåg som mig så jag behövde aldrig resa själv.

Innan jag flyttade till Holland åkte jag tåg EN gång själv. Stress, stress och ännu mer stress. Hände något? nej. Flytten kom och nu skulle jag göra allt själv. Tårarna i halsen hela vägen, panik med att hitta rätt flyg och tåg. Jag var helt slut både psykiskt och fysiskt efter en dag på resande fot, tog dagar innan jag kunde äta normalt igen.

Första gången jag skulle hem fick pappa möta upp mig på flygplatsen, jag klarade inte av att ta tåget själv. Inte för att jag inte hitta, jag vågade inte. Löjligt tänker ni kanske nu men så var det. Nu har jag bott hemifrån över ett år och blivit självständig, självsäker och ångesten över att resa är helt borta.  Idag när jag flyger eller tar tåget är det avslappnade, jag tycker nu det är skönt att resa.

 

Överraskar familjen

Pernilla Josse | 7/10 - 2018

Oktober och det är dags för att komma hem till skolan en vecka, när man jobbar med hästar är det ibland svårt att få till en resa och får kanske därför ändra om i planeringen några gånger. Jag hade en bra plan på att komma hem i slutet av oktober, men något ska alltid krångla. Vi bestämde tillslut att jag kommer hem nu, denna söndagen.

I fredags när jag skulle boka fanns det också bra flyg på lördagen, och så blev det. Igår kom jag hem och det blev en surprise när jag klev in i huset. Så roligt!

Nu är jag iallafall hemma, redo för skola, umgås med vänner och familj.

Första heldagen hemma började med att åka på tävling då mamma och syster red i Laholm. Fina hästar och bra resultat. När sporten är som roligast. Mamma smällde även till med en seger, kul. Såklart kul att träffa alla hästfolk, härligt umgänge. Därefter har jag och en kompis renoverat mitt rum, vart i stan och  köpt lite ny inredning, alltid kul att ändra om. Särskilt när det blir bra. Ikväll är det inga större planer. Det blir god mat, umgås och bubbelbad.

 

Stegen in i vuxenlivet

Pernilla Josse | 4/10 - 2018

Att flytta hemifrån är ett stort steg in i vuxenlivet och att ta sig ut i verkligheten. Det är så mycket mer än att laga mat och dammsuga golvet. Att gå från varje dag komma hem till familjen, äta tillsammmans och dagligt umgänge till att träffas en vecka på tre månader är ganska stor skillnad. Jag tror dock att det är bättre för relationen till varann då man går varann på nerverna lätt. Jag är en person som egentligen inte tycker om att vara ensam, men med tiden har jag lärt mig att hantera det.  Samtidigt är det spännande att bo själv då man får på sig ett helt annat ansvar.

Det värsta med att bo själv enligt mig är att ingen kanske märker av när man har en sämre dag eller är lite nere och behöver den där kramen som finns ett land bort. Men eftersom jag har så personliga hästar så märker dom av dessa dagar. Lägger mulen på axeln och ger en blick full med kärlek. Fantastiska djur.

Ett annat steg in i vuxenlivet måste ju vara körkortet. Att fylla 18, gå ut på klubben. Eller inom hästsverige, tävla utan väst. Snart min tur men körkortet får vänta litet tag då skolan prioriteras!

Viktigt att variera

Pernilla Josse | 2/10 - 2018

Vaknade upp i ett iskallt hus idag, det var inte särskilt skönt. Vi hade strömavbrott igår så antar att något blivit fel med elementen.. uppfriskande iallafall om inget annat. Nu är klockan 15.45 och jag sitter med skolarbete, hela denna veckan rider jag 5 hästar på förmiddagen för att sen plugga mellan 13.00-16.30, därefter fodra hästarna och senare rida två eller tre till.

Det är viktigt att hitta ett system som fungerar för sig själv, eftersom jag både jobbar och har skola så måste de gå hand i hand, det gäller att ha självdisciplin och prioritera rätt. Just nu funkar detta systemet väldigt bra för mig då jag verkligen inte kan hitta fokus i plugget efter en jobbdag. Jag tränar hellre hästar på kvällen än att öppna en historiebok…

Imorse körde vi markarbete och lydnad. Jag är en ryttare som rider ödmjukt och vill använda så små hjälper som möjligt, jag vill ha en bra balans och fin form på hästen. Dexter var väldigt fin idag, han började dock med att bocka och vart lite stel i vänster sida, jag antar att han kanske varit lite kall om ryggen inatt.  Jag gav honom tid att komma ner i varv och så småning om blev han bättre och bättre, blev riktigt lugn och avslappnad. Han fick även hoppas lite, han brukar ha en tendens att stissa upp sig när det kommer hinder i bilden men blir bättre för varje gång och idag var han väldigt duktig och väntade in hinderna istället för att rusa fram. Han fick även smaka på lite större höjd vilket han löste galant.

När jag tränar hästarna är jag väldigt noggrann med att ha en varierad träning för dom. De måste behålla motiveringen och tycka varje sak är rolig. Eftersom vi har två ute banor och två ridhus finns det bra material, jag använder mig även av en galoppbana runt hagarna, där försöker jag få ut var häst en gång i veckan. Några hästar får även ridas ut i skogen och på vägarna, det brukar vara väldigt uppskattat. Känns som hästarna mår mycket bättre i helhet än när dom bara går inom fyra väggar.

Ikväll ska tre hästar till ridas, blir liknande pass som imorse. Juste idag har jag varit här exakt ett år, tycker tiden springer iväg lite väl fort.