Rädd för att vara på resande fot

Pernilla Josse | 9/10 - 2018

När jag började mitt nya gymnasium i Helsingborg var det en del ändringar, hela mitt liv har jag åkt taxi från och till skolan. Nu skulle jag helt plötsligt åka tåg, lära känna nytt folk. Börja ny klass. Det är en hets att gå i vänners fotspår när det kommer till att välja gymnasium, klart man vill fortsätta gå skola med sina närmsta vänner, men det är viktigt att välja något man själv känner intresse för.

Jag har hela mitt liv haft en typ av socialfobi men just när jag började ny skola märke jag det mer. För mig var det inget problem att lära känna de nya kamraterna utan problemet var när jag skulle åka tåg och buss. I mitt huvud kunde jag inte ha något tillit till människorna omkring, jag var hela tiden rädd för att de ena eller de andra skulle hända. Som tur var blev jag bra vänner med folk som tog samma tåg som mig så jag behövde aldrig resa själv.

Innan jag flyttade till Holland åkte jag tåg EN gång själv. Stress, stress och ännu mer stress. Hände något? nej. Flytten kom och nu skulle jag göra allt själv. Tårarna i halsen hela vägen, panik med att hitta rätt flyg och tåg. Jag var helt slut både psykiskt och fysiskt efter en dag på resande fot, tog dagar innan jag kunde äta normalt igen.

Första gången jag skulle hem fick pappa möta upp mig på flygplatsen, jag klarade inte av att ta tåget själv. Inte för att jag inte hitta, jag vågade inte. Löjligt tänker ni kanske nu men så var det. Nu har jag bott hemifrån över ett år och blivit självständig, självsäker och ångesten över att resa är helt borta.  Idag när jag flyger eller tar tåget är det avslappnade, jag tycker nu det är skönt att resa.

 

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.