Grattis till tre svenska mästare!

R&B Eventer | 17/10 - 2022

Otroliga Amanda Andersson 👍🐎🤗🇸🇪❤️🎉🌟Svensk Mästare Senior 2022 på sin fina uppfödning Kokos❤️

Amanda Andersson.

Superduktiga Wilma Nyhlén – nykrönt Svensk Mästare YR i fälttävlan 2022 på härliga Stinger

Wilma Nyhlén.

Svensk mästare i JuniorSM: Alice Klarfelt på Anolanda

Alice Klarfelt.

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

Gästblogg från Boekelo

R&B Eventer | 6/10 - 2022

Hi, my name is Sophie Harris and I am head girl to Erika Sjöström. We have been asked to guest blog this weekend from Military Boekelo for the Nations Cup Final. Team Sweden are all through the first horse inspection and ready for dressage tomorrow 🤞🇸🇪

Dressage times for tomorrow –
Sofia Sjoborg and Targa D – 11:03
Erika Sjöström and Mosstown Prince – 12:28
Sara Algotsson Ostholt and Dynamite Jack – 15:03

Live stream is available on Military Boekelo website > > >

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

[VM i fälttävlan] Häng med på bangång!

R&B Eventer | 16/9 - 2022

Häng med och kolla in VM-terrängbanan i Pratoni del Vivaro!

Text & foto Annika Rönn

1 – 2

Började dagen med ackreditering, sedan en promenad runt terrängbanan, ca 2,5 tim och 14000 steg.
Lägger in lite hinderbilder efter hand (otroligt dåligt internet här)
Start, hinder 1, hinder 2 och sedan uppför (bilden tagit en liten bit från toppen av backen)

3 – 4

Uppe på toppen står hinder 3, relativt stort bord, en sväng efter det och sedan 2 alternativ till hinder 4 (VÄLDIGT många alternativvägar lär ni märka)

5

Vidare uppe på platån står hinder 5 med alternativ och därefter en gles trippelbarr, någonstans runt 2,5 m lång.

6 – 7

Sedan bär det utför på riktigt, hinder 7 är något att bita i och hoppa rätt alternativ, snabbast är över stocken och brant ner till 2 smala brushes, det är riktigt brant.
Chickenway är en stock till vänster, slingrande ner över smala b och c. ELLER en längre sväng och hoppa kombinerade b/c. Inga volter runt eller bakom och varje ”bokstav” får bara hoppas EN gång.

8 – 9

Sen är vi nere på platten igen och över stockhinder nr 8, genom körhindret och uppför backen igen där kombinationen med granrishäckar möter.

 

10 – 11

Hinder 10 är en ny, öppen trippelbarr och sedan går det uppgör ännu mer, på toppen möter hinder 11 a-d som har lite alternativvägar, hoppa 11a/b så blir det c och d i linje ut (varav c är väldigt smalt). Chickenway är en annan stock in som a, kombo b/c som är en tight trippelbrush och en båge till uthoppet d (annat än raka vägens d)
Så har vi tagit oss genom 1/3 av banan

12 – 13 – 14

Sen fortsätter vi ner igen där hinder 12 möter, relativt enkelt hinder, galopp längs kanten på banan till hinder 13 där det redan varit ett fall ryttare (Martin Möllberg kan du hålla motorsågskurs med banbyggare här??) och hindret fullt med Wilbur Wonderponies 😁
Hinder 14 är ett litet uthopp ur paviljong med lite nerför mot hinder 15 som är ett täckt stigsprångsaktigt hinder
Halva banan klar.

 

16 – 17

Hinder 16a är inhopp till två olika alternativ, en sväng runt stubbarna och hoppa öppna spetsen b/c eller välj större sväng och hoppa b och sedan bort till slutna spetsen c, betydligt längre ridväg.
Hinder 17 är nästan parallelloxer som är rejält lång (nej, man ska INTE hoppa studs 😱)

 

18 – 19

Nu har vi kommit till hinder 18 där det finns tre olika alternativ, man väljer ett beroende på hur man vill hoppa hinder 19, som även det har tre alternativ 🤪 det ser ut som att jag missat ett c-hinder till ena vägen men filmen visar röran….

20

Running up the hill tar vi nr 20, stenmuren, lite flying eller väljer något av de flankerande MIM-räckena för att sedan dundra ner för backen mot vattenkomplexet, som är just det

21 – 22

Hinder 21 a utgör valet av 2 olika vägar att passera vattnet första gången. Väljer man vänstra alternativet går man vidare till kombo b/c och sedan d och ut. Lägg märke till linjen mellan b/c och d 😱. Höger alternativ bjuder på ”enklare” b och sedan c/d ut
Vidare i en galopp över diket 22

 

23 – 24

Efter diket en liten båge och fullt ös över 23 som är en liten trakhener (hmm inget hinder är litet här)
Tillbaka till vattnet och hinder 24, där kan man välja direkt över stocken 24a/b och djuplandning i vattnet till spetsen c/d, har man valt denna linjen MÅSTE man ta spetsen
Alt 24a är ”snällare” men längre, runt kullen och ner i vattnet till b/c och till sist d.

 

25 – 26 – 27 – 28

Uppförbacke igen, där står hinder 25 som är en form av kulvert, vidare till 26 en halvkulvert med ris längst upp.
Hinder 27 finns i två upplagor beroende på hur snäv kurva du vill ta till 28, hinderna ser i princip likadana ut och är ungefär 2,5 m långa vilket som.
Nu närmar vi oss slutet och slipper backarna 😁

 

29

Näst sista hinderkombinationen bjuder på 3 olika alternativ (gäller att man har huvudet på skaft både som ryttare och domare)
Raka vägen är 29 a/b/c och ut över d (ligger i bortre kanten av området) alt går man mittkombon 29 a, vidare till b/c och ut över d (som är samma i alla alternativen) eller så väljer man närmaste alternativet som är inhopp över 29 a/b, sedan c och ut över d
Det är en stor flock hästar på ”betet” och kom ihåg att man bara får hoppa varje bokstav en gång!!

 

30

Hinder 30, har du kommit över detta, sist men inte minst så har du kommit runt VM-banan i Pratoni del Vivaro 2022.

 

Annika Rönn som skrivit och fotograferat från banan kommer att vara funktionär under terrängen.

”Jag gick i runda tal 14000 steg runt igår, och har därmed kunnat fotografera, checka, fundera och rapportera.
Idag övar vi terrängfunktionärer i 7 timmar ⌚️ därefter får vi våra hinder tilldelade. Hoppas kunna göra 🇸🇪 den äran som hinderdomare, håll tummarna!” skriver hon.

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

Team Sweden kämpade väl i European Cup

R&B Eventer | 5/9 - 2022

Det blev en tuff dag i terrängen på lördagen. På grund av mycket regn sköts starttiderna fram flera gånger och hinder ströks i omgångar.
Team Sweden fick tre av fem ryttare i mål utan hinderfel, men sjönk tyvärr i resultatlistan. Men än är det inte över.

Det var inte svenskarnas dag på söndagen. Laget belastades med högt straff på grund av stopp. Individuellt blev Madelene Gustavsson bästa svensk på en 22a plats. Sammanlagda höjdpunkter blir den fantastiska inledningen i den individuella dressyren, 3 felfria rundor på hinder i tuff terräng, fräscha hästar sista dagen och ett härligt showframträdande!

Nästa år går European Cup på SEGERSJÖ!!!Spännande!🌟🙏🏻💪🇸🇪🐎🎉

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

European Cup är i full gång och Sverige har fått en kanonstart

R&B Eventer | 2/9 - 2022

Efter att den individuella dressyren avslutades igår ligger laget på en fjärde plats, endast 1,1 straff från bronset och 1,7 straff från silverplats. Leder gör Tyskland, Sverige är 14,4 straff från guldet.

Men tävlingen är långt ifrån avgjord. Som de flesta känner till består fälttävlan av tre moment, dressyr, terräng och hoppning. Många säger att det faktiskt består av fyra moment, då även veterinärbesiktning ingår, och i det långa formatet är det veterinärbesiktning morgonen efter terräng, innan den avslutande banhoppningen tar form.

Men det slutar inte där – för just European Cup, som tidigare kallades för Lantliga EM, men som nu tagits upp i FEI och fått namnet European Cup ingår även avdelningsridning. Detta moment innebär att samtliga lagryttare rider upp ett gemensamt kadriljprogram där de bedöms på sin förmåga att samspela och visa upp sig tillsammans. Varje lag tilldelas poäng och detta läggs till i den totala potten, som sedan ligger till grund för lagets placering.

 

Några kända profiler om European Cup:

Gerd Küst

Gerd Küst.

Gerd Küst, är internationell dressyrdomare, och välkänd profil inom fälttävlan då han dömer många stora tävlingar, inklusive mästerskap. Gerd är på plats i Lausanne för att döma både den individuella dressyren som avdelningsridningen och han säger så här:

”Det är viktigt att ta vara på gamla traditioner, då de är till nytta. Det viktiga med avdelningsridningen är att det utvecklar ryttarnas förmåga till samarbete, och att det verkligen bygger laganda. Vid andra lagtävlingar så som tex Nations Cup, är det bara fyra individualister som rider och poäng som sedan sammanställs. Här måste man samarbeta. I Tyskland har vi tagit vara på denna tradition med avdelningsridning och har flera tävlingar där vi bevarat detta tävlingsmoment. Vi har så kallade Landsturnier både i Bad Segerberg och Münster, där ett av momenten är avdelningsridning.”

 

Lars Christensson

Lasse Christensson, European Cup( som då heter Lantliga EM)1985 Österrike

En annan känd fälttävlansprofil är Lars Christensson som ridit både EM, VM och OS.
Hans internationella karriär började med European Cup.

” ”Jag minns min första tävling för det som idag heter European Cup, då hette Lantliga. Det var i Österrike -85, en av mina första internationella tävlingar. Det var perfekt att åka som lag, en bra start o bra början att ha det stödet. Avdelningsridningen är ju väldigt nyttig, den gör att du måste koncentrera dig på att inordna dig och att ta vara på allas förmåga. Verkligen teambuilding på riktigt! European cup är en utmärkt tävlingsform för att bygga lagkänsla och bygga erfarenhet på att ge sig ut i världen.”

Lasse Christensson, European Cup( som då heter Lantliga EM)1985 Österrike

 

Catrin Norinder

Från vä: Jon Andersen, Catrin Norinder, Pelle Magnusson

På plats i Lausanne har vi även en annan känd svensk. FEI Director Olympic Games and Eventing heter Catrin Norinder och är tävlingsledare för European Cup 2022.

”Detta är en mycket rolig och trevlig tävling att arrangera. Det är också ett stort socialt arrangemang, med många supporters som är väldigt engagerade. Hela tävlingen som form är väldigt teambuildande.”

Dominik Burger

Dominik Burger.

Värdlandet Schweiz har sin förbundskapten Dominik Burger på plats, som förutom att ha ansvar för seniorlaget som nu förbereder för VM, även är lagkapten för European Cup. Han har hela sitt seniorlag på plats, de repeterar inför VM och samtidigt är de med och är supportar till sina ryttarkollegor i EC-laget.
”Jag var från början skeptisk till momentet avdelningsridning, men nu när jag varit med och satt mig in i det har jag helt ändrat åsikt. Där kommer jag nu introducera detta moment som en del i vår teambuildning hos seniorerna. Det är också en trevlig och rolig uppvisningsform för våra sponsorer. Jag tycker det är viktigt med rötter, och att bevara det. Med det menar jag att ta vara på det som varit bra i den klassiska formen av fälttävlan och ta med det in i framtiden. Jag ser European Cup som en plattform, där de unga ryttarna kan landa och ta nytt avstamp för vidare steg uppåt i klasserna. Det är en bra plats för de unga ryttarna att fortsätta att vara motiverade att tävla utomlands.”

Han förväntar sig att ur sitt EClag kunna plocka minst 3 till 4 ryttare som går vidare uppåt till 4* klass. Han har även med de som tränar seniorerna, för att de redan nu ska vara på plats, och plocka talangerna från 3* klass.

”Vitsen med det är att ta hand om talangerna redan när de är på 3* nivå, och coacha dem uppåt. Jag vill ha en holistisk syn på det hela, det ger långsiktiga framgångar är jag övertygad om.”

Sist men inte minst har Sverige support från ingen mindre än Pelle Magnusson. En av krafterna bakom Malmös stora fälttävlanssatsning ”Ribban”. Pelle bor numera i Frankrike, och är nu på plats i Schweiz för att följa det svenska laget.

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

Svenska laget inleder starkt i European Cup

R&B Eventer | 1/9 - 2022

Efter noggranna förberedelser är nu det svenska laget på plats i Lausanne där man i helgen rider European Cup i fälttävlan.
Efter den individuella dressyren ligger Madelene Gustafsson tvåa på 71,1%! Laget ligger på fjärde plats, endast 14,4 straff från 🥇och 1,7 från 🥈- slagläge för resten av tävlingen! Imorgon är det lagdressyr.

Laget består av:
Madelene Gustafsson – Miami C
Emma Tingsby – Zinobi
Jelena Femic – Wharton Street
Daniel BG Petersson – Prioritaire KLT
Sarah Dyplin – Lolita Pop
Maya Andersson – Shes My Master
Anna Fagrell – Tango
Truppen är uttagen av lagkapten Jon Andersen tillsammans med coachen Christoffer Forsberg och dressyrnestorn Hans Viebke.

 

Här kan man följa resultaten > > >

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

DHI Might Dwight - Sofia Sjöborg, Foto Badminton Horse Trials

R&B Eventers Hall of Fame – Hållbara hästar 2022

R&B Eventer | 19/7 - 2022

NU är det klart! Här har ni hästarna som tas upp i R&B Eventers Hall of Fame – Hållbara hästar 2022:

 • Fred Astaire (Karolina Stenfeldt), f 2007
 • Stinger (Wilma Nyhlen/Ewa Magnusson-Kroon), f 2007
 • Anolanda (Alice Klarfelt), f 2005
 • Herta (Annki Andersén Gerdin), f 2002
 • Myth Buster (Susanne Nyström), f 2005
 • Arete (Elin Lindgren Östlund), f 2007
 • Ocean´s Eleven (Ida Söderbergh), f 2004
 • Antiqua (Anna-Karin Wangler), f 2007
 • Top Crut (Frida Wicksell), f 2006
 • Kool Bouncer (Filippa Ljungberg), f 2006
 • Halifax V (Charlotte Brunius), f 2007
 • Ligood (Marleen Dahlbeck), f 1993
 • Zlatan (Viktoria Carlerbäck), f 2004
 • Waikiki (Louise Romeike), f 2006
 • DHI Mighty Dwight (Sofia Sjoborg), f 2005
 • Fairnando (Linda Algotsson/Molly Holgersson), f 2005
 • Allan V (Malin Miyuki Josefsson/Signe Kvarnstrand), f 2007
 • Tubber Rebel (Dag Albert), f 2000
 • Who´s Blitz (Dag Albert), f 2003
 • Mitras Eminem (Dag Albert), f 2001

Stort grattis till alla fantastiska hästar som gjort så otroligt mycket för sporten! All ära och heder till er!
#agriahäst #stoppahältan #hållbarahästar Visa mindre

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

Stinger. Foto FEI/Martin Dokupil

Pristagarna i årets R&B Senior Star

R&B Eventer | 19/7 - 2022

Låt oss presentera pristagarna i årets R&B Senior Star:

 • Fred Astaire (Karolina Stenfeldt)
 • Stinger (Wilma Nyhlen/Ewa Magnusson-Kroon)
 • Anolanda (Alice Klarfelt)

Stort grattis till er och era fantastiska hästar! De är nu också upptagna i R&B Eventers Hall of Fame – Hållbara hästar.
#agriahäst #stoppahältan #hållbarahästar

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

Herta. Foto Privat

Här har ni pristagarna i årets R&B Senior!

R&B Eventer | 18/7 - 2022

SVERIGE – vi har ett RESULTAT!!!
Här har ni pristagarna i årets R&B Senior:

 • Herta – (Annki Andersén Gerdin)
 • Myth Buster (Susanne Nyström)
 • Arete (Elin Lindgren Östlund)

STORT GRATTIS TILL ER och ERA fina hästar, som också tas upp i R&B Eventers Hall of Fame – Hållbara hästar.
#agriahäst #stoppahältan #hållbarahästar

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

Anna Svane.

Anna Svane: ”Han hade aldrig sett ett terränghinder”

R&B Eventer | 12/7 - 2022

Junior/YR-EM: Idag presenterar vi Anna Svane🐎🇸🇪

1. Hur känns det att vara uttagen till EM i Hartpury?

Det känns fantastiskt kul! Det var inget vi direkt räknade med efter en tuff vår men jag är otroligt nöjd hur det än går!

2. Hur kommer ni förbereda er sista veckorna innan avfärd?

Vi har satt upp en träningsplan innehållande finslip på dressyren, mer konditionsträning och några sista hoppträningar för att bli så förberedda som vi kan bli.

3. Berätta lite om dig o din häst.

Jag har haft Nico i ungefär 2,5 år och han har alltid varit svår/speciell. Innan han kom till mig var han ren hopphäst & hade aldrig sett ett terränghinder. Han är mer än tydlig med hur han vill ha det, och man får lirka med honom tills han är på sin sida. Det är en genomsnäll häst men med mycket vilja & åsikter. Vi blir som ekipage bara bättre och bättre & det är rätt magiskt att rida honom.

4. Vad är ditt mål med EM?

Mitt mål med EM är att vi ska skapa rutin, få mer erfarenheter & ha kul. Klart det vore roligt med ett resultat men så länge känslan är bra & vi samarbetar så är resten bara en guldkant på en redan häftig upplevelse.

Stort lycka till Anna! Vi håller tummarna🇸🇪🐎🌟💪👍 Visa mindre

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här