European Cup är i full gång och Sverige har fått en kanonstart

R&B Eventer | 2/9 - 2022

Efter att den individuella dressyren avslutades igår ligger laget på en fjärde plats, endast 1,1 straff från bronset och 1,7 straff från silverplats. Leder gör Tyskland, Sverige är 14,4 straff från guldet.

Men tävlingen är långt ifrån avgjord. Som de flesta känner till består fälttävlan av tre moment, dressyr, terräng och hoppning. Många säger att det faktiskt består av fyra moment, då även veterinärbesiktning ingår, och i det långa formatet är det veterinärbesiktning morgonen efter terräng, innan den avslutande banhoppningen tar form.

Men det slutar inte där – för just European Cup, som tidigare kallades för Lantliga EM, men som nu tagits upp i FEI och fått namnet European Cup ingår även avdelningsridning. Detta moment innebär att samtliga lagryttare rider upp ett gemensamt kadriljprogram där de bedöms på sin förmåga att samspela och visa upp sig tillsammans. Varje lag tilldelas poäng och detta läggs till i den totala potten, som sedan ligger till grund för lagets placering.

 

Några kända profiler om European Cup:

Gerd Küst

Gerd Küst.

Gerd Küst, är internationell dressyrdomare, och välkänd profil inom fälttävlan då han dömer många stora tävlingar, inklusive mästerskap. Gerd är på plats i Lausanne för att döma både den individuella dressyren som avdelningsridningen och han säger så här:

”Det är viktigt att ta vara på gamla traditioner, då de är till nytta. Det viktiga med avdelningsridningen är att det utvecklar ryttarnas förmåga till samarbete, och att det verkligen bygger laganda. Vid andra lagtävlingar så som tex Nations Cup, är det bara fyra individualister som rider och poäng som sedan sammanställs. Här måste man samarbeta. I Tyskland har vi tagit vara på denna tradition med avdelningsridning och har flera tävlingar där vi bevarat detta tävlingsmoment. Vi har så kallade Landsturnier både i Bad Segerberg och Münster, där ett av momenten är avdelningsridning.”

 

Lars Christensson

Lasse Christensson, European Cup( som då heter Lantliga EM)1985 Österrike

En annan känd fälttävlansprofil är Lars Christensson som ridit både EM, VM och OS.
Hans internationella karriär började med European Cup.

” ”Jag minns min första tävling för det som idag heter European Cup, då hette Lantliga. Det var i Österrike -85, en av mina första internationella tävlingar. Det var perfekt att åka som lag, en bra start o bra början att ha det stödet. Avdelningsridningen är ju väldigt nyttig, den gör att du måste koncentrera dig på att inordna dig och att ta vara på allas förmåga. Verkligen teambuilding på riktigt! European cup är en utmärkt tävlingsform för att bygga lagkänsla och bygga erfarenhet på att ge sig ut i världen.”

Lasse Christensson, European Cup( som då heter Lantliga EM)1985 Österrike

 

Catrin Norinder

Från vä: Jon Andersen, Catrin Norinder, Pelle Magnusson

På plats i Lausanne har vi även en annan känd svensk. FEI Director Olympic Games and Eventing heter Catrin Norinder och är tävlingsledare för European Cup 2022.

”Detta är en mycket rolig och trevlig tävling att arrangera. Det är också ett stort socialt arrangemang, med många supporters som är väldigt engagerade. Hela tävlingen som form är väldigt teambuildande.”

Dominik Burger

Dominik Burger.

Värdlandet Schweiz har sin förbundskapten Dominik Burger på plats, som förutom att ha ansvar för seniorlaget som nu förbereder för VM, även är lagkapten för European Cup. Han har hela sitt seniorlag på plats, de repeterar inför VM och samtidigt är de med och är supportar till sina ryttarkollegor i EC-laget.
”Jag var från början skeptisk till momentet avdelningsridning, men nu när jag varit med och satt mig in i det har jag helt ändrat åsikt. Där kommer jag nu introducera detta moment som en del i vår teambuildning hos seniorerna. Det är också en trevlig och rolig uppvisningsform för våra sponsorer. Jag tycker det är viktigt med rötter, och att bevara det. Med det menar jag att ta vara på det som varit bra i den klassiska formen av fälttävlan och ta med det in i framtiden. Jag ser European Cup som en plattform, där de unga ryttarna kan landa och ta nytt avstamp för vidare steg uppåt i klasserna. Det är en bra plats för de unga ryttarna att fortsätta att vara motiverade att tävla utomlands.”

Han förväntar sig att ur sitt EClag kunna plocka minst 3 till 4 ryttare som går vidare uppåt till 4* klass. Han har även med de som tränar seniorerna, för att de redan nu ska vara på plats, och plocka talangerna från 3* klass.

”Vitsen med det är att ta hand om talangerna redan när de är på 3* nivå, och coacha dem uppåt. Jag vill ha en holistisk syn på det hela, det ger långsiktiga framgångar är jag övertygad om.”

Sist men inte minst har Sverige support från ingen mindre än Pelle Magnusson. En av krafterna bakom Malmös stora fälttävlanssatsning ”Ribban”. Pelle bor numera i Frankrike, och är nu på plats i Schweiz för att följa det svenska laget.

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här