4 års Semifinal

Sara Nilsson | 19/8 - 2019

Det börjar dra ihop sig till 4års Semifinal. En bra avstämning i den unga hästens utbildning om dom är färdiga för uppgiften. I år är Semifinalen lagd första helgen i September i Flyinges stora ridhus, hur tänkte dom där? Det pratas alltid om hur viktigt det är att den unga hästen får en bra upplevelse men hur ska dom kunna få det när det inte finns någon tävling inomhus att förbereda dom? Eftersom man inte får tävla en 4åring innan 1april finns det nog bara en liten % som tävlat inne överhuvudtaget. Jag har definitivt inte gjort det. Mina har gjort två startar var, varit på öppen bana på två olika ställen och en pay and jump. Dom gick även på bete mitten på maj till mitten på augusti. Dom som planerat in detta kan ju såklart inte jobba med unghästar. Visst det finns en förklass i 0,90 men alla som jobbar med unghästar vet också att man har max 10 bra språng på ett ridpass sen tar orken slut och eftersom det är en bedömning i 1,00 klassen vill man såklart spara dom till dess.

På de senaste två lokaltävlingarna jag varit på har det varit uppsutten banvisning i skritt och det har varit helt fantastiskt! Magdalena Regårdh är det som byggt på ställena och föreslagit detta, hatten av. Nu sist mailade jag överdomaren själv som styrde upp detta direkt, tack Anna – Karin! Vilken skillnad det kan göra för en blyg, spänd, känslig nybörjare. Jag har en 4åring e: Balou du Rouet – Cardento som varit lite av ett problembarn, när hon blir spänd blir hon Tom Tvärtom och gör allt för att få av mig. På tävlingen i helgen fick hon skritta omkring 10 min innan tävlingarna började och först darrade hon som ett asplöv och jag höll i halsringen men efter 5 min skrittade hon omkring där inne som om hon ägde banan och hoppade sedan felfritt i 0.90 klassen och var duktigt stolt efteråt, och jag nästan grät så glad jag var. Hade jag inte fått den där banvisningen kan jag säga att det hade varit 50/50 att jag kommit runt. Ni vet själv när man kommer in, man vill visa allt man hinner, travar stressat omkring och det känner såklart hästen av, tro mig. Nu blev det istället en trevlig upplevelse för henne. Nu är ju jag också väldigt arbetsskadad. På en annan lokal tävling i fredags gick jag omkring och flyttade monsterstora målskärmar som stod bakom hinder nr 2, en sådan grej kan störa en orutinerad häst något enormt. I första klassen hade dom även fyra plaststolar innanför staketet på ena långsidan där det satt människor. Det skulle kunna innebära en säker död om man sitter på en unghäst och jag var nästan på väg att ramla av, filmbevis finns på min instagram: stallsaranilsson. Såklart stövlade jag bort och flyttade stolarna till nästa klass, problem solved! Överdomaren instämde tillomed att det kunde vara ett störelsemoment, jo tack det var det.

Därför föreslår jag att på Semifinalen går start nr 1-10 in och visar banan en stund innan det börjar, efter start nr 10 går nästa 10 in 5min och visar osv. Luktar inte detta succe´så säg! Vem mailar jag och föreslår detta?

Jag skulle vilja säga ALLA som anmält kommer uppskatta detta! Det viktigaste är ju faktiskt att våra unga förhoppningsvis blivande stjärnor får en bra start på sina karriärer.

Svårt att ta en bild på en 4åring på tävling, dom står stilla ungefär 0 sekunder

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här