Alternativ medicinsk behandling

Sara Nilsson | 15/5 - 2019

Kerstin 4åringen jag skrev om förra veckan har lärt sig att ta skänkel, fortfarande är inte ”faran” över men vi är på god väg. Hon går lite ovan hand nu men det kan kvitta så länge hon är framför och inte bakom mig. Från att stå i hörnet och vara arg förra veckan till att hoppa bana igår på bortaplan får man ändå se som en vinst. In o kolla min instagram för film: stallsaranilsson

Fick ett mail ang mitt inlägg att jag skulle prova en equiterapeut. Jag svarade henne att jag tror inte på sånt och det står jag för. För många år sedan klämde en häst mig i sargen så mitt knä svullnade och jag hade väldigt ont. Det röntgades och där var inga förändringar. Det var något ledband uttöjt och någon inflammation runt menisken, jag minns inte exakt vad det var men oavsett så frågade jag efter en månad då det inte blev bättre om jag inte kunde få en kortisonspruta, nej det kunde jag ju inte även om det var en konstaterad inflammation. Jag fick remiss till sjukgymnast och jag var där och dom klämde och kände och jag gjorde massa knäböj och hit och dit och det hjälpte överhuvudtaget inte. Tillbaka till läkaren och jag fick dra till med att jag min vardag fungerade inte pga av smärtan. Eftersom jag överdrev duktigt fick jag till slut en kortisonspruta i knäet. En vecka senare var all smärta puts borta och jag har aldrig haft problem men knäet igen. Summan av kardemumman, det går inte att massera, lasra, klämma eller gnida bort en inflammation. Det måste behandlas men antiinflammatoriskt. Visst hade jag legat stilla och gått korta promenader i ett halvår kanske, men det verkliga livet fungerar tyvärr inte så, särskilt inte som egenföretagare. Märker ni nu att jag jämför mig själv med en häst, arbetsskadad deluxe!

Jag vill förtydliga att jag inte på något sätt smutskastar yrket sjukgymnast utan detta inlägg handlar lite om de ”skador” (ledinflammationer) jag haft på hästar. Jag vet om att kortison inte löser alla typer av skador. Jag har själv nästan alldeles precis haft en häst som hade en ligamentskada fram. Han glömde vi bara bort 1år och nu två år senare är han tillbaka i sporten.

Jag tänker på alla er som använder er av någon som kommer med laser och lyser omkring på eventuella låsningar och åkommor. Hur vet ni vad dom har för laser? Kollar ni upp det innan? Det finns laser som kan skära stål och det finns laserpennor som barn leker med. Det kanske bara är en liten rödfärgad glödlampa, kollar ni upp det? Många kan lägga ut på sociala medier när deras hästar står och njuter av laserbehandlingen, fast det gör mina hästar bara jag kör omkring och masserar lite med piggborsten och det är en mycket billigare och säkert lika bra alternativ enligt mig. Köp en grisalampa och använd den och piggborste ska ni se att det blir kanon. Massage är något jag tror är superbra att göra innan ett ridpass, det ökar cirkulationen och mjukar upp men det löser varken att hästen kör ut vänster eller höger bog sen när det väl kommer till själva ridpasset. En häst väger ca 600kg, det är ju självklart att dom får lite låsningar här och där när dom rullar/reser/lägger sig men det rättar också till sig nästa gång som rullar/reser/lägger sig/drar en repa i hagen, tror jag i alla fall. Jag har alltså endast förtroende för veterinärer och kiropraktorer utbildade på universitet. Har ni sett det senaste? Att man ställer in en häst i en box men massa olika färger på lampan så scannar maskinen av var som hästen har eller kommer få ett ev problem, alltså whaaaat? Finns det verkligen folk som tror på sånt. Vi pratade om det häromveckan nere på en klinik. En person har en häst med någon form kronisk bihåleinflammation (fastställd diagnos av välkänd veterinär) och skulle opereras och har stundtals varit riktigt dålig. Dom testade ljusterapin bara för dom ville veta på vilken nivå av hokus pokus det var. Maskinen hade endast scannat av att hästen skulle ha ett eventuellt problem med njurarna, jo då så att. Jag kan inte i min vildaste fantasi förstå hur folk kan tro på något så dumt. Jag är inte heller så mycket för dyra tillskott. Mina hästar får sitt kraftfoder, dom som inte får så mycket får mineraler och vitaminer. På sin höjd kanske någon får magnesium ibland om jag vill lura mig själv att det hjälper dom sura stona. Det enda som funkade på sura ston var munkpeppar och det är ju såklart förbjudet att tävla på nu. Är det riktigt varmt får dom elektrolyter efter ett hårt pass annars har alla tillgång till saltsten. Jag ger de hästar som dricker dåligt extra vatten i kraftfodret annars är jag rätt basic i min hästhållning skulle jag vilja säga. Jag lindrar sällan. Jag kyler vissa efter hoppning med slang eller ice vibe. Däremot åker alla hästar över 6år till veterinären två gånger om året för koll, det och träning lägger jag hellre mina pengar på. Jag anser inte heller att kortison är en ”quick fix” som många tycks tro. Efter en ledbehandling har alla mina hästar ett särskilt program jag följer under igångsättningen just för att dom ska komma tillbaka ännu starkare

Men man kanske skulle gå en internetutbildning och starta ett företag, det ska heta Equisun. Tänkte att jag skulle åka omkring med ett förstoringsglas och behandla hästar med solljus, när solen går i moln då får man dricka prosecco tills den kommer fram igen, alltid kan jag lura någon, någon som är på?

Inlägget har inte ens varit uppe 12h och jag har redan fått massa ris och väldigt lite ros men det gör inget. Jag bär gärna hundhuvudet och står självklart alltid för mina åsikter. Det är bla sjukgymnaster för människor som varit upprörda. Jag säger inte att rehab inte är bra såklart är det det men det är ju en helt annan diskussion och mitt inlägg handlar om ledinflammationer på häst och människor som åker omkring och utöver saker på hästar som jag inte tror på och har aldrig gjort.

Varför är det ingen som kommenterar att den absolut bästa fysioterapeuten för en häst en bra, skicklig och liksidig ryttare som känner av hästen och tränar den utefter dens förutsättningar? för det är det enda jag till 100% tror på iallafall .

 

 

Vi har fått en liten tjej, Molly Malone e: Balou du Rouet – Cardento, asså hur söt

Livet med unghästar, kul nästan hela tiden

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här