Avel och sånt

Sara Nilsson | 27/2 - 2019

I´m back. Någon gång under januari/februari får jag alltid en liten livskris innan jag fått struktur på säsongen som kommer. Min både bästa och sämsta egenskap är att jag är arbetsnarkoman. Jag ska beskriva en ”vanlig” dag i mitt liv för er en gång. Sen dog min Mormor för tre veckor sedan också så haft lite av allt att stå i. Alla hästar är nu igång för fullt och alla har presterat mycket väl på tävlingarna so far så säsongen ser ut att bli hur kul som helst!

Bruksprov i Flyinge i veckan med massa ungtuppar. Jag väljer nog hingstar som jag väljer karlar, ju knepigare desto bättre. För min del hade det varit perfekt med ett bruksprov för killar. Då hade jag letat efter en långlinjerad, maskulin men inte för mycket muskler, högställd men inte högfärdig, gärna utan exteriöra avvikelser, man vill ju dom ska hålla för arbete och prestation ett bra tag utan gnäll. Jag bryr jag mig inte så mycket om hur han rör sig heller men någon som asar benen efter sig eller inte kan slappna av är ju inte heller så kul. Huvudet är extremt viktigt. Smart men ingen översittare. Ingen vill heller ha en Allan Brallan som showar konstant men inte heller vara någon sömnig tråkmåns som bara vill vara inne och slappa. Snäll och självsäker men inte självupptagen. Dom får gärna vara populära men inga häradsbetäckare eller buskbetäckare. När det kommer till prestation är det svårt med framförallt dom yngre. Kommer dom klara pressen när det kommer till prestation? Dom slår sig själv på bröstet men när dom väl ska prestera så får dom scenskräck och inte har en aning om man vad dom ska göra. Måste kunna fungera i grupp men framför allt vara självständig och gå att lämna ensam allt som oftast.

Vi väntar föl e: Balou du Rouet – Cardento. Calido´s son – Balou du Rouet – Cardento och Kannatol – Robin Z i år. Alla ihop med min grymma hästägare Kristina som fött upp Bianca. Vi avlar på Biancas helsyster Belle Rock bla. Må allt gå bra. Fölningar är väldigt blandade känslor. Jag är en hobbyuppfödare och tycker mest det är en dyr och rolig sidoyssla, sen hoppas man ju såklart på massa stjärnor men får man en bra på 10 ska man va glad. Att hitta en stjärna är nog en av 25. Av 10 st är det en som dör, en är riktigt värdelös, en med massa röntgenförändringar, en riktigt fin, en dum i huvudet och går inte sälja ändå och fyra st medelmåttor. Vi försöka avla på bra ston med bra stam. Alla ston har presterat på ett eller annat sätt och har ett bra huvud vilket är det viktigaste men det är ett lotteri ändå ska ni tro. Man ska kunna förvalta den unga talangen också och det är där många uppfödare går bom. Dom har fina unga förmågor men vill inte betala för utbildning, då biter dom oftast sig själva i svansen. En riktig talang kan inte få en dålig utbildning då blir det ingen bra häst. Flera gånger om året kan jag fråga på fina unga hästar ute på tävling om dom är till salu, oftast är dom inte det men ett år senare är dom stoppers allihopa. För när en försiktig häst får komma fel 8 av 10 gånger stannar den till slut. Tråkigt men sant. Uppfödare borde se utbildning som en investering. De pengar man stoppar in i en talangfull häst ”fryser” man ju bara och får tillbaka det och mer vid en försäljning när tiden är rätt. Att utbilda medelmåttorna är minst lika viktigt eftersom dom ska funka med deltidsryttarna (amatörerna) och behöver därför vara bra ridna och självsäkra då dom troligvis kommer att få ställa upp en del. Jag har aldrig sålt en häst från mitt stall som jag utbildat som visat sig vara istadig eller stanna, det är jag väldigt stolt över, något rätt verkar man ju faktiskt göra

 

Grå 5år e: Diacontinus – Escudo 1, ägare Johan Iverson. Har samma mamma som Malin Baryards grymma 7åring Quantum. En superfin häst ska jag berätta för er.

Livet med unghästar

Bad Monty åka och köpa svarta hagboots, kom hem med dessa, det var rea, jeeej.

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här