Breeders Trophy dag 1

Sara Nilsson | 3/10 - 2018

Då har Breeders börjat. Med oss har vi det 6åriga fölstoet Diddi e: Diamant de Revel – Cardento – Irco Mena, henne äger jag tillsammans med min bästa vän Julia som bor i USA, Chesny 5år e: Cabachon – Cosmeo, ägare och uppfödare är Stina Nilsson samt Ice 7år e: Odermus R – Be My Chief xx, ägare: Fam Ahlbeck.

Reglerna lite kort för 5åringarna:

Alla får rida dag 1. Alla med 4 fel eller mindre går vidare till dag 2 där det är bedömning, teknik och förmåga samt ridbarhet, två betyg alltså mellan 0-10. Har man 5fel eller mer får man rida Consulation dag 2. Rätt surt för dom som hade 4 fel samt ett tidsfel, lätt hänt, särskilt om dom är lite spända. Alla startar med 0fel dag 2. Dom 12 med bäst poäng dag 2 går vidare till Final där testryttare Jeroen Dubbeldam ska rida och bedöma. Flyinge är en väldigt speciell hall med läktare på båda sidor, många blir väldigt spända, där är mycket ljud, bilar i hörnen och massa fina tittiga hinder. Banan idag var svår men bra byggd. Bara 11 felfria och 6st med 1 tidsfel av 46 så det var tufft. Peter Lundström är banbyggare och vi här nere rider sällan på hans banor men dom var fint unghästanpassade med väl tilltagna meter på linjerna så det inbjöd till att rida framåt vilket är det viktigare när man rider unghästar. Fem steg på 23m, sju steg på knappt 30m och 6 steg på 26m lite drygt. Tiden var tight men jag har två hästar som är snabba av sig själva så jag hade för en gångs skull inte tidsfel. Båda mina var felfria och hoppade fantastiskt fint, jag är verkligen så stolt över båda, underbara hästar. Att förbereda en unghäst för ett Championat är svårt då det är väldigt mer spektakulärt än på en vanlig tävling så med en 5åring har man egentligen ingen aning överhuvudtaget hur dom kommer reagera.

Först och främst tycker jag det borde vara fler än två bedömningspunkter. Teknik och förmåga går inte hand i hand för mig. En häst kan ha en sämre teknik men mycket förmåga (scope, kapacitet), en häst kan också ha ett utmärkt teknik men ingen förmåga. Sen finns det en sådan häst jag själv hade en gång, som jag trodde var min pensionsförsäkring, den hoppade 9-9 på 3års, 9-9 på 4års Kvalitetstävlan och hoppade fortfarande tekniskt perfekt när den var 5år, bara det att den hoppade 10cm för lågt, hela tiden. Den hade teknik, förmåga och ridbarhet, men ingen försiktighet, så varför läggs inte det till som bedömningspunkt? Och varför läggs inte inställning till? Det är ju bland det viktigare för mig. En häst kan för mig både sakna teknik OCH scope, lite måste den ju ha såklart men har den ett hjärta och viljan att vara försiktig och göra rätt kommer den hoppa mera felfritt än dom som både har bättre teknik och förmåga, och med träning kan den säkert utveckla både sin scope och teknik pga av sin inställning till arbete. Sen har vi ridbarhet. Det jag själv bryr mig minst om. Jag har hellre en häst med teknik, förmåga, försiktighet och inställning men sämre ridbarhet än tvärtom, en häst som är dönice att rida men gör brasved av alla hinder och man känner sig rädd att hoppa högre än 1,20 hinder med den. Ridbarhet tycker jag är det ”enklaste” att träna på och jag anser att många ofta ger upp med sina hästar som har en sämre ridbarhet och skyller på hästarna, skaffa en dressyrtränare, sluta gnäll och trimma mer, det kommer ta tid men har hästen mycket av allt det andra är det inte hela världen att den springer på sniskan, korsgalopperar eller har huvudet där du inte vill ha det.

Nu spårar det lite iväg här men jag är inte klar ännu. Jag är rädd för att det kommer bli någon form av ramaskri imorgon. Vi säger såhär då: En som var felfri idag kommer att vara felfri imorgon igen men få sämre poäng än en som hade 4 fel idag men felfri imorgon men får högre poäng och går till Final, är det rättvist då? Nej det är det ju faktiskt inte. Dom som hade 4fel idag borde få avdrag för det imorgon för det ska bli rättvist annars skulle det varit bedömning idag också, el? Så tycker jag. Bedömning rakt igenom eller ingen alls.

I finalen är det 12 hästar som sedan testrids och det är väl ett fint koncept i sig, Jeroen Dubbeldam får gärna rida mina hästar men jag hade hellre gjort det själv om dom skulle få lov att hoppa final och jag tycker att Tomas Torgersen hade uttalat sig väldigt klumpigt i en intervju här på Ridenews angående Testridningen att – Jeroen Dubbeldam kommer att visa upp hopphästarna lite bättre än sin ordinarie ryttare. Amen va! Tack för den du, nu är vi stackars svenska unghästutbildare inte tillräckligt bra för att visa upp våra svenska hästar ens. Du ska veta Tomas att vi är nog dom i hästbranschen som jobbar absolut hårdast för minst pengar och för minst uppmärksamhet, vi syns sällan i media, har inte en enda sponsor, vi ramlar av mer än alla andra och vi uppmärksammas ytterst sällan för vad vi gjort innan hästen blir såld och känd men det är pga av oss du kan se svenska hopphästar på din TV och äta chips och dipp och hashtagga #swb #swbsåklart

Oavsett hur det går imorgon och vad domarna tycker om mina hästar är dom precis lika bra imorgon efter klassen som dom var idag eller igår och jag känner tacksamhet att få rida i Flyinges fantastiskt fina ridhus och att dom redan fått ovärderlig rutin för framtiden då Breeders är ett väldigt fint arrangemang även om jag inte är 100% nöjd med årets regler.

Diddi, vacker som en sommardag i sin rosett

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här