Efterdyning

Sara Nilsson | 17/5 - 2019

Jag har aldrig riktigt förstått det här med näthat men efter mitt förra inlägg gör jag det. Fick väldigt mycket respons på det, mestadels riktigt bra feedback och jag blev jätteglad men fick också några riktigt elaka mail och kommentarer där jag mer eller mindre fick höra vilken idiot och hur hemsk människa och hästägare jag var. Jag har inga problem med kritik särskilt inte konstruktiv men efter inlägget verkar det som vissa bara vill vara elaka för att dom bara känner för det. Helt galet ju, vuxna människor som beter sig så. Jag är bara en hobbybloggare och jag kan inte föreställa mig vad riktiga proffsbloggare får stå ut med. Jag beundrar er alla, girlbossar allihopa!!

Jag känner mig ganska trygg i min yrkesroll och känner inte att jag behöver bemöta eller hävda mig inför den typen av människor som skriver elaka saker, jag vet att det bara är okunskap. Jag tog åt mig all konstruktiv kritik och har insett att den naprapaten jag använt mig av till mig själv är helt värdelös och nu har jag fått tips om en kiropraktor som även studerat kinesiskt medicin som jag helt sjukt gärna vill testa. Dyrt och det är en privat klinik men man inte både få bra och billigt! Kinesisk medicin har alltid fascinerat mig. Vad det kommer till hästdelen av alternativt står jag fortfarande fast vid mina åsikter.

Jag skriver alltid 100% ärliga blogginlägg och det är det och att jag tar upp ämnen som alla pratar om men ingen våga skriva öppet om jag får mest beröm för. Det kommer faktiskt fram en del och ger mig en liten klapp på axeln, så himla kul och häftigt, jag gör ju bara detta för jag tycker det är kul och jag tar gärna upp saker som ingen annan vågar eller vill, jag ska börja kalla dom fans! Ni kan även börja kalla mig drottning Kristina eller Margareta (kung byxlös) om ni vill.

Ikväll kör vi en problemlösning till alla ”förståsigpåare”. Hur hade ni löst det här på ett bättre sätt än vad jag och mitt team gjort?

För lite drygt 2år sedan såg jag en häst jag bara var tvungen att köpa, jag hade inte råd egentligen men skrapade ihop mina sparpengar och min fick min bästa kompis Julia som bor i USA att köpa halva tillsammans med mig. Vi röntgade henne och hon var UA ben och rygg. Vi röntgade ryggen pga av en eventuell vidareförsäljning, I couldn´t care less om hon hade tight i ryggen men blir hon inte tillräckligt bra skiter deltidsryttarna i brallen om dom har lite tight. Hon är nu 7år (fölsto) e: Diamant de Revel – Cardento – Irco Mena. So far uppfyller hon definitivt alla våra förväntningar. Hon är försiktig, scopey, har mycket nerv, vacker, har ett starkt avstamp, det bara brinner i frambenen, perfekt storlek (172 cm), en superskalle, modig och världens snällaste, she´s perfect, i våra ögon i alla fall. In och kolla ett klipp på henne på min instagram från tävlingen igår: stallsaranilsson

Förra året kvalade hon till Breeders och var placerad där och var en av 12 som fick lov att hoppa Skandinavium i år. Hon hoppade aldrig Falsterbo då jag tyckte hon var för grön och gick istället på bete 6 veckor, men gick Elmia veckan efter Breeders. När Jeroen Dubbeldam testred henne stod jag på marken och jag tyckte hon precis som jag kände i andra kvalet på Flyinge att hon drog lite höger. På Elmia tyckte jag även där att hon drog till höger men hon hoppade felfritt och gick till Final ändå eftersom hon alltid vill hoppa felfritt och göra rätt för sig! Efter Elmia fick hon två månaders vila helt och hållet. Vi satte igång henne och började träna för att sedan tävla i mars. Hon kändes som one million dollars. Efter första tävlingen började jag igen känna att hon drog sig till höger och i Göteborg i samband men att hon var lite spänd av omgivningen kände jag det markant. När jag haft hästar längre än 6mån känner jag minsta lilla avvikelse i deras beteende och detta kändes inte rätt. Vi bokade en tid hos min veterinär Jonas Tornell och mycket riktigt var hon halt höger bak och höger kota fram, vi fick snabbt ett svar varför hon drog till höger. Hon ville inte sätt under höger bak utan kompenserade det genom att hoppa ut till höger för det troligtvis gjorde ont då. Behandling och hem och vila, återbesök för att sedan sätta igång. Nu är hon 100% igång och har tävlat en klass, igår, en 1,20 klass och hon känns som vanligt igen, stampet och bakbenstekniken är tillbaka och hon är som en tiger på banan, spetsade öron och äter hinder och jag kan inte sluta le!

Vad tycker alla ni som är så satans duktiga på att kommentera och kritisera jag skulle gjort istället? Rida mindre? Släppa på bete? Betäcka? Döma ut? Lysa med lysmaskin på lederna? Massera? Akupunktur? Stämma säljaren för den sålt mig en häst som blivit halt av MIN träning?

Alla mina hästar får allsidig träning. Jag har fibersand utan fiber i i ridhuset som är pedantskött och körs varje dag och vattnas en gång i veckan, rider på en gräsbana en gång i veckan, road work på grusvägar en dag, mystur en dag, jag longlerar i stort sett aldrig, dom går i skrittmaskin en gång om dagen 45 min på hårt underlag, är ute i stora kuperade hagar minst halva dagar i nästan alla väder, har helt klart två av Sveriges absolut bästa hovslagare i Mats Thomsson och Robin Oikarinen som båda jobbat/jobbar på klinik och jag har Maria Grezter som tränare. Jag hoppar sparsamt och aldrig högt hemma och dom tävlas ungefär varannan vartredje helg. Var tycker ni jag brister i min träning av häst? Kom igen nu, get ur balls out!

Jag ser inte en behandling som en skada, jag gör verkligen inte det, jag ser det som ett underhåll. Man kan inte heller jämföra en begåvad och talangfull häst med ett träben som på sin höjd hoppar 1,20 fyra soliga dagar om året med en deltidsryttare, det är bara så rent krasst att det är mycket högre slitage på bra hästar, dom hoppar högre, har mer power, starkare avstamp, mer krafft och framför att säger oftast aldrig dom bästa hästarna ifrån då dom har en sådan magisk inställning till arbete, dom är avlade för sporten och det är det bästa dom vet! Jag tycker jag är skyldig att hålla ett öga och hjälpa dom när dom behöver det eftersom dom är arbetsnarkomanen och inte säger ifrån själva. Det är helt enkelt så att det är mitt ansvar som hästägare/tränare att ta väl hand om dom.

Det är inte rätt att jämföra med bilar jag vet men det är ändå så enkelt. På en formell 1 tävling, hur många gånger byter inte dom däck? Why? Jo för däcken slits av farten, accelerationen och bansträckningen, hade du kört en Volvo 940 på den banan i 50km hade man troligvis inte behövt byta däck, fattar ni resonemanget, gör ni inte det så kommer ni aldrig att förstå vad jag menar.

Jag tror inte jag kommer komma någon mer vart nu men vill avsluta med att sluta spotta veterinärerna i ansiktet som jag tycker många gör, lägg av med att lösa en massa problem själva och söka er till alternativt innan ni varit hos en veterinär. Hade jag varit veterinär med 7års utbildning och 30 års erfarenhet av hältutredningar hade jag varit allmänt sne på folk som söker sig till alternativt. Det finns inte heller någon veterinär i världen som vill ledbehandla din häst i onödan tro mig.

Didds, snabbaste fötterna i stan

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här