Fick en snilleblixt

Sara Nilsson | 2/3 - 2020

Det blev en väldig uppståndelse efter mitt förra blogginlägg, kul. Jag har läst de flesta kommentarerna av alla delningar jag kommit åt och ungefär 90% var positiva, de andra 10% extremt negativa och enligt dom nästan skottpengar på mig. Det gör inget, är man inte mainstream i ett mellanmjölksamhälle får man räkna med sånt, get out of line ladies, get out of line #alexborsteinspeech.

Igår var vi på unghästtävling, där diskuterade vi lite om mitt blogginlägg och vi bollade idéer hurvidare man skulle kunna förbättra veterinärbesiktningarna vid försäljning för alla inblandande. Framförallt för hästens skull så vi slipper tråkiga historier där folk ska leta fel i efterhand och i värsta fall stämma säljaren, lämna tillbaka hästen och worst case scenario avliva den.

I den bästa utav världar borde det finnas ett visst antal besiktningsveterinärer, som bara jobbade med det. Vi måste hitta en standard för vad som är inom normala gränser för alla veterinärer tycker olika. Jag vet veterinärer som är världsklass på tänder tex men jag skulle inte använda dom till att kolla mina röntgenbilder, vi är alla bra på olika saker. Idag ska först säljarens veterinär kolla bilderna, sedan köparens för att sedan ytterligare en till i form av försäkringsbolagets veterinär innan affären kan gå i lås, alldeles för krångligt och alldeles för många åsikter och synpunkter. Besikningsveterinärens ord ska då gälla, man får helt enkelt skriva på ett papper där både köpare och säljare godkänner bilderna och besikningsveterinärens utlåtande och man ska helt enkelt inte kunna få andra utlåtande vid en ev tvist. Ett riktigt skitjobb för veterinären som har jobbet för den stackaren lär säkert få både arga lappar, mail och kanske till o med hot från missnöjda köpare, men får väl ha någon form av försäkring och extra betalt för sveda och värk och kanske hemlig adress, vad vet jag för ni ska tro att en person som vill häva ett köp är arg på riktigt för dom har ju inte gjort något fel alls. Sedan borde dolda fel till 100% försvinna enligt mig. Har du köpt en häst och själv valt att inte röntga tex ryggen ska du inte kunna lämna tillbaka den pga av en ev röntgenförändring där, det är ju bara galet. Om du köper ett hus som du valt att inte besikta och sen hittar du mögel i källaren kan du ju inte bara lämna tillbaka huset och referera till att huset inte går att bo i. Då ringer du ju ut en mögelgubbe som fixar de och sen är allt frid och fröjd igen, no biggie liksom, borde vara likadant med hästar. Blir den halt, åk och fixa de hos veterinär, rannsaka dig själv och din ridning, låt den vila, ge den tid, träna rätt, ta hjälp, glöm den på lösdriften ett år men för allt i världen ställ inte till en scen!

Om det då mot förmodan skulle vara någon som bråkar och vägrar ge sig borde försäkringsbolagen ha ”Kvalitetssäkrade” ryttare/utbildare. Den ställer jag upp på. Vi kan kalla det drulleförsäkning, precis som när du tappar telefonen i toaletten eller när du repar bilen för att du haft bråttom och kört på huskanten, spillt rövin över hela den nya vita soffan eller sitter sönder din glasögon, en idiotförsäkring med andra ord. Och den ska vara sjukt dyr, för det ska kännas när man klantat till det och jag vill ha duktigt betalt för att fixa något som någon annan pajjat. Då ska hästen komma till mig, i samråd med veterinärer ska då jag utvärdera hästen, har den verkligen ont eller handlar det bara om dålig ridning och okunskap från hästägaren. Efter några månader hos mig eller någon annan Kvalitetssäkrad ryttare utvärderas sedan hästen, och jag tror att i de flesta fall är den för frisk för att avlivas eller att köpet ska återgå.

Är inte detta en briljant ide´så säg? Dina, Folksam, Agria, Sveland ni kan hitta mitt nr på hitta.se

Jag har bestämt mig för att göra en liten miniserie, den ska heta Saras dos and don´ts. Där kommer jag berätta om en häst i varje inlägg från mitt stall, av respekt för mina hästägare så kommer det handla om mina egna eller de jag äger en del i, men det blir ganska många att beta av ändå. Hur som helst, där kommer jag beskriva hästen och dess träning ingående, hur vi tränar den och hur vi absolut inte tränar den, vad den har för ”avvikande” beteende och hur vi sköter om den på ett sätt som är individanpassat just för den. Kanske är det någon som läser och känner igen sin egen häst i det jag skriver och då hoppas jag att den personen kanske kan få sig ett litet tips.

Kan inte säga när första avsnittet kommer, får jag feeling kommer det snart, annars får ni vänta allt emellan en stund till en lång stund.

Hej svejs, grus och gnejs (90talisterna kommer inte fatta alls)

Glöm inte instagram: stallsaranilsson

En liten glimt av våren. Belle´s Rocket 2år e: Calidos Son – Balou du Rouet – Cardento, mamman är helsyster med Bianca, höga förhoppningar på denna gullunge

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här