Global champions tour

Sara Nilsson | 16/7 - 2019

Det är alltid svårt att skriva om pengar när man inte själv är förmögen utan att låta bitter, avundsjuk eller ha på sig en offerkofta. Som tur är har Steve Guerdats intervju från Falsterbo delats hur mycket som helst på sociala medier. När en högt ansedd person uttalar sig om vissa saker väger det av någon anledning tyngre än om en vanlig dödlig uttalar sig om samma sak. Jag blev personligen väldigt rörd av intervjun, vilket kille.

Jag tycker GCT har både för och nackdelar. Egentligen mest nackdelar men om vi ska börja med fördelarna är det ett superbra sätt att få fler sponsorer att öppna upp ögonen för ridsporten. Tävlingsplatserna har toppläge i alla städer så alla lätt kan ta sig dit. På vissa ställen är det gratis, på andra kostar det bara en liten peng att gå in och på så sätt är det lätt att locka en varierande publik och eventuella framtida sponsorer.

Sverige är ett land som om man jämför med många andra länder är väldigt jämställt överhuvudtaget. Vi får gifta oss med vem vi vill, vi lever fritt, har bra sjukvård, skolor och får uttrycka oss i tal och skrift utan att bli stenade, kvinnor har lika talan som männen osv osv. I Stockholm fick några av våra svenska nationella ryttare chansen att rida på arenan i Volkswagen GP samt även våra unga ryttare vilket är en fantastisk möjlighet. Så är det inte på alla GCT tävlingarna så hatten av för Sverige. Vad som också är bra är att det finns många yngre ryttare på GCT touren som får lov att ta lärdom av några av världens bästa ryttare som också rider där vilket måste grymt inspirerande. Dom som rider touren kan även skaffa sig ett enormt försprång, dom får rida på de bästa banorna med de bästa banbyggarna och får då chansen att utvecklas snabbt.

Till nackdelarna då. Det är ju såklart att det är en tävling bara för världens rikaste människor. Att kunna köpa sig en plats eller anmäla ett lag för 20 miljoner kr är få förunnat. Att kalla det för en superliga eller att det är för creme de la creme kan jag inte heller hålla med om då det finns en hel del som inte skulle få lov att rida femstjärnigt om det inte hade vore för dom köpt sin plats där. Det jag egentligen mest är rädd för är att den genuina hästkunskapen kommer att försvinna i takt med att tävlingar som GCT växer fram.

Ibland kan jag sitta och funderna på hur många av de rika som köper sig fram i sporten vet hur man tex rider in en unghäst? Kan dom gå ut på ett bete och kolla en flock unghästar och se om alla mår bra? Vet dom hur man läser av en grovfoderanalys? Kan dom lastträna en 2åring? Åka på första tävlingen med en spänd 4åring med sadeltvång? Vilken hingst passar på vilket sto? Vet dom när det är dags att släppa bremsen när man klipper insida bakben? Spola infekterat kastrationssår? Ta bort stygn? Jag funderar mycket på sådant här ska ni tro och jag tror inte att dom kan det faktiskt och det är det som skrämmer mig! När alla våra äldre hästkarlar försvinner vad händer då?

Man kan inte heller köpa det ”allra sista” i vår sport heller även om många verkar tro det. Dom som är i toppen är där för att dom är bäst, på allt, inte för att dom är rika. Dom är alla grymma ryttare, ödmjuka, sportsliga, hästentusiaster och djurvänner.

Själv är jag också sjukt rik. Jag är frisk, har en frisk familj och vänner, jag har dom bästa vännerna man kan ha. Jag får lov att jobba med något jag älskar att göra varje dag, jag har mat på bordet, allt jag äger är mitt och inte bankens så rikedom kan definitivt inte bara räknas i pengar glöm inte det.

Jag ska ev göra ett studiebesök i Berlin nästa vecka på GCT. Jag har aldrig varit på någon eller jo, en gång. I Rom. Där flödade Cristalchampagnen som någon rik snubbe bjöd på under tiden han skröt om sitt privata möte med påven och sin privata guidade tur i Vatikanen. Eftersom jag aldrig druckit något så dyrt ville jag dricka så mycket som det bara gick, kanske inte min bästa ide. Det hela slutade med att vi fick gå ifrån Westin Hotellet för jag försökte spela Fur Elise i pianobaren kl 2 på natten kompat av min kompis Elin.

Den enda bilden som togs, då var det en bra kväll med andra ord

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här