Kärt barn har många namn

Sara Nilsson | 21/4 - 2019

Vi har 30 hästar på gården, 16 st som rids och några inridningshästar. Vi har hästar i stallet som man måste sedera för att klippa eller sko, en 4åring går inte ens lyfta bakbenen på, en går inte rida ut själv med, en måste ridas ut själv annars blir den uppjagad, en går inte sitta upp på utan pall, en väver, en har sadeltvång, en annan är livrädd för pallen och jag måste bli uppkastad, en inridningshäst måste ha luva då hon är superkänslig mot ljud, en kan inte bli kvar själv på bilen, en måste åka på två platser och ha brett i lastbilen, en kan inte gå upp på lilla rampen, en får panik i skritten och en klarar inte stå uppbunden på gången utan måste stå i spolspiltan. Listan kan göras lång på vad de olika individerna kan och inte kan göra för att må bra och fungera. Allt ovan ser jag inte som ett problem, det är saker jag och mina medarbetare inte ens tänker på utan det blir rutiner, alla hästar har olika rutiner för olika saker.

Jag har min egna uppfödning Oompa Loompa, han är 6år e: Al Cendo – Robin Z, mamman har jag ridit 1,50 på och jag brukar säga att jag fått honom för alla mina synder. Han hoppar felfritt 1,20. Enda sedan han välsignade oss med sin födelse har han varit Tom Tvärtom. Vi märkte redan tidigt att han var en alfahane och så fort kulorna såg dagsljuset rök dom. Han är elak när han äter och vaktar sin mat precis som sin mor gör. Vill han inte in från hagen kan han göra utfall, likaså i boxen när han äter. Han är snäll att rida men ser han något i en hörna kommer du inte dit, och med kommer inte dit menar jag att han kastar sig och bli odräglig. På tävling drar han sig om för att springa ut från framhoppningen och jag har blivit hämtat på både andra sidan av stengärd och borta vid lastbilarna av Robin. När man jobbar honom måste han tänka sig för. Jag kan inte sitta och försöka rollkura och samla för länge för då blir han pissed och kan bli istadig för det, man måste ta och ge och låta honom tro att han bestämmer, vilket han absolut inte gör men det är ju så alla kvinnor gör när det kommer till män.

Eftersom vi haft honom i 6år är inget av ovanstående ett problem för oss. Vi behöver inte tvunget göra ett täckesbyte när han äter krafftfoder. Vi parerar ridningen så vi rider innan hagen eller senare på eftermiddagen när han kommer in. Jag tänker mig för när jag samlar honom att han inte behöver kämpa hela tiden. Jag har en kompis med på uteritt, är där en konstig blomkruka inne på banan undviker jag den innan start för sen glömmer han det osv.

Han är 6år nu och vi har bestämt oss för att sälja. Jag har hästägare på kö in och han behöver nog 2 års träning till för att hoppa 1,40, tid i mitt stall är pengar. Han är dessutom ingen 1,50 häst då hade jag inte sålt honom för 100.000kr plus moms men är övertygad på att han hoppar 1,40. Hopningen är där men behöver mera stryka och tid och jag orkar inte bråka med honom varje ridpass. Han är sist på listan för ridning och rids sporadiskt när någon av oss har tid vilket inte heller är rätt mot honom. Jag upplever att han inte riktigt trivs hos oss. Det är inte alla hästar som fungerar i ett större stall med liv och rörelse hela tiden och såklart tror jag han känner sig lite glömd och inte får den uppmärksamhet han vill ha.

Problemet är nu att hitta en kund som är som en själv och ingen ”förståsigpåare”. Jag vill sälja honom till någon som smsar – Hej Sara, idag var vi på pay and jump med det lilla monstret, felfritt på hinder men han sprang ut från framhoppningen en gång och min medhjälpare fick komma och hämta in mig igen, galet jag vet men han skötte sig så fint på banan och jag älskar honom och alla hans idéer. Uteritterna går fint 8 gånger av 10, de andra två gångerna är vi inne på grannens gräsmatta och hjälper honom att vårfixa lite, han tycker inte det är lika kul som vi haha”

Jag vill inte ha ett sms som detta: – Hej Sara. Vi vill reklamera Oompa Loompa. Idag på pay and jumpen sprang han ut från framridningen och betedde sig farligt. Vi hade ute vår kiropraktor och han säger att han har stora låsningar i ryggen och är 100% säker på att det kommer från det stället han har tight på i ryggen, dessutom vägrar han lämna gården, gjorde utfall mot pensionerade Berit 65år som hade intag och vi känner oss lurade”

Alla ser skillnaden va? Nu sitter säkert några bak skärmen och tänker att det är något fel på hästen. Nej det är det inte. Han är röntgad överallt, har lite tight på något ställe i ryggen men som min veterinär sa – Tyvärr Sara, detta är inget vi kan skylla på att han beter sig så ibland”. Han är böjd och han har aldrig varit halt. Han är som en ironman. Så många stengärd vi gått över, buskar och snår vi ridit rakt igenom och inte ett endaste halt steg har han haft. Kom inte heller och förslå någon som ska komma ut och lysa lite med en ficklampa på honom eller masseras av någon 25 min av en person som gått en internetkurs i hästmassage.

Ni som följer Peder eller Malin på instagram, ser ni att Malin alltid har halsring och ljudvadderad luva på Indiana när hon rider ut, tror ni det är för hon är världens snällaste? Eller tror ni Peder ringde Ludo Phillipperts och ville reklamera All In när han hade svårt att komma upp på honom i början pga av hans flyktbeteende? Skulle inte tro det va. Allt handlar om kunskap och skapa rutiner som fungerar för de olika individerna.

Mitt största problem nu är att hitta en vettig kund, men det kommer jag göra, det gör jag alltid. Jag hoppas folk förstår att för 100.000kr plus moms får de inte både bra häst och en häst utan någon form av avvikelser. Säljer jag honom för det priset har jag ungefär förlorat 150.000kr på honom sen födsel. Hade han varit helt problemfri med tanke på hur fint han hoppar hade han kostat det dubbla. Jag kan ringa upp alla personer jag sålt häst till och alla är supernöjda och tro inte att jag inte sålt någon sur märr eller en häst outside the box någon gång, skillnaden är att jag berättar exakt allt om hästen och jag är alltid 100% ärlig i alla mina hästaffärer och det är säkert därför jag aldrig kommer att bli rik!

Så finns det någon där ute som vill köpa sig en oslipad diamant eller the devil in disguise kalla vad det vill så maila mig: sara@stallsaranilsson.se eller ring mig 0733822224

Strumpan, kolla in vad söt han var som föl. Ni ska tro att han har den mjukaste sammetsmulen i hela världen.

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här