Semifinal 4års

Sara Nilsson | 9/9 - 2019

Då var det dags att tycka till igen. I helgen var det dags för 4års Semifinal, som tur är den enda förutom Kvalitetstävlan där vi hoppryttare står och svär över domarnas bedömningar och poäng. Efter mitt förra blogginlägg fixade arrangören så att det blev uppsutten banvisning och det var helt klart en riktig fullträff. Så fantastiskt att tävla i Flyinges stora ridhus, önskar dom hade fler tävlingar, gärna hela tiden. Unghästarna får så himla fin och värdefull erfarenhet av att hoppa där och banorna som var byggda av Magdalena Regårdh var väl anpassade för ändamålet. Jag måste faktiskt erkänna att jag svor väldigt lite över domarna i år i jämnförelse med andra år. Jens Fredricson och Micke Nolin var det som dömde. Jag hade tre st till start, eller egentligen fyra men en är direktkvalad från Kvalitetstävlan men hon hoppade förklasserna båda dagarna. Det var Magic Bubble e: Magic Park – Cuper – Cardento, Baloubetty e: Balou du Rouet – Cardento – Quidam de Revel (direktkvalad) Snow Contendra e: Condendro 1 – Elmshorn – Irco Marco och Conova e: Conthinder – Electro – Tabac – Lansiär. Vi kom 5:a, 7:a och 12:a så helt klart mer än godkänt resultat och alla i teamet var väldigt glada. Jag lägger ingen jättestor ansträngning på 4års Semifinalen utan jag förbereder dom som om det vore en vanlig tävling, dom får helt enkelt hoppa på sin talang, blir det lite korsgalopp, ett nedslag eller något litet tjurrus här och var är väl inte det hela världen, dom är ju bara bäbisar och ska nog få tränas i sina dar ska ni se. Dom som inte kvalade till Finalen rids september ut sen vilar alla oktober till december, gärna på lösdrift i flock så dom får vara lite wild and crazy innan allvaret drar igång igen i januari.

Lite funderingar kom upp ang nya bettregler för 4åringar, det är tydligen nytt nu att man får ha bett enligt TR, alltså vilket bett du vill, på en 4åring, alltså va? Vem i hela friden har kommit på denna nya regel? För mig som seriös unghästutbildare känns detta bara helt galet. För några år sedan fick vi inte ens ha martingal på Kvalitetsbedömningen, och kommer ni ihåg när man var tvungen att ha vanligt tränsbett i Falsterbo på 5-7åringar? från det till att få lov att ha vilket bett du vill på en 4åring plus bakskydd känns bara fel. Vad är nästa steg? Ska 3åringarna hoppas uppsuttet på Finalen i 3års Championatet nästa år kanske? Kan man inte styra runt en 4åring 1,00 klasser på vanligt bett, med vanligt bett räknar jag två, treledat, fasta ringar, gummi, plast eller tillomed rakt tränsbett (vissa unghästar gillar de bättre) borde man kanske fundera på varför man inte kan de? Jag har 15 hästar i träning, 8st 4åringar. De 4åringar som är ”starka” är dom som inte orkar bära sig själv bakifrån, ibland förväxlar vi styrka med ridbarhet. Många säger att dom har en häst med dålig ridbarhet men ofta är det helt enkelt så att hästen inte orkar bära sig själv bakifrån därför lägger dom all vikt i din hand istället och upplevs starka eller ha dålig ridbarhet. Vi har ju så otroligt mycket regler i Sverige, vi får inte ens besikta utan hjälm, men pelham får vi ha på våra bäbisar, jättekonstigt.

Jag säger inte att jag aldrig betslat på en 4åring någon gång, det har absolut hänt men aldrig på tävling och varenda gång jag gjort det hemma har jag fått ett wake up call att hästen i fråga inte är mottaglig för detta jobb än, den orkar helt enkelt inte det jag begär av den och då tar jag antingen ett steg tillbaka i utbildningen där den känner sig bekväm, eller låter jag den vila en period för att sedan träna på igen och tänja lite på gränserna för att succesivt få den starkare, inte tvinga den pga av att jag har ett pelham och orkar med våld hålla emot. Man kan ändå aldrig tvinga en häst i slutändan, glöm aldrig det. Det finns såklart många proffs (dom flesta) som behärskar att rida en 4åring med annat bett än tränsbett men detta är som vanligt mina tankar och åsikter ang unghästutbildning generellt sett.

Att betsla upp en 4åring är enligt mig att hoppa över steg på utbildningsskalan och det känns oerhört ledsamt och jag tror det kommer leda till fler snabbproducerade hästar vilket leder till skadade hästar och det är något jag inte står bakom. Jag kommer fortsätta rida och tävla mina 4åringar på tränsbett, blir dom lite långa och trutiga gör det inget så länge dom är glada och känner sig som superhjältar!

Fina Mini, Mathilda hade gjort sjukt fina knoppar. Jag knoppade Bubblan, alla i teamet gav mig underkänt, jag tyckte dom var fina iallafall, som stora kanelbullar.

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här