Slutspurt och unghäströntgen

Sara Nilsson | 15/11 - 2018

När vi tömkört två gånger är det dags att släppa sargen. Vi rider på en mindre del av ridhuset inhägnad med plastband. Det enda minus mitt ridhus har som är 22*63 är att det är stort när vi ska rida in, då hade ett mindre ridhus varit mer optimalt. Man får trixa lite innan dom fattar styrningen helt och ibland för att underlätta tar vi en draghäst framför, funkar alltid! När styrning fungerar ger vi oss ut i vida världen (resterande ridhuset) och rider runt fyrkanten. Vi rider alltid med pisk för att förstärka den framåtdrivande hjälpen då vi inte vill sitta och banka på dom. Galopp är sällan problem om de varit avspända med allt annat, såklart kör vi galopp i lätt sits. Klart!

Allt detta tar allt emellan 1-2 månader om inga konstigheter uppstår. Jag rekommenderar även alltid hästägaren att röntga och kolla tänderna efter inridning så man har en status på det. Jag hade en på inridning för inte så länge sedan som var en mönsterelev, hon gjorde allt rätt och hade så lätt för sig. Vi åkte och gjorde en exportröntgen och den visade att hon hade en oläkt fraktur kota bak. Fraktur tänkte jag, herregud hur kommer det sig att hon inte är halt? Det behöver dom inte alltid vara. Hon var utsatt för ett trauma som 1åring men var inte heller halt efter det så ägaren tänkte såklart inte mer på det. Men röntgen visade en fraktur och en rätt stor benbit satt precis vid gaffelbandet vid fästet. Veterinär Björn Rahm på vår hemmaklinik bedömde det som att hon till 70% skulle bli halt inom 1-2år om vi inte tog bort fragmentet då det troligtvis skulle börja skava på gaffelbandet. Vi fick remiss till Palle Brink som vi använder till att operera, han eller Göran Ryden, båda lika skickliga och hon opererades förra veckan. Tänk om vi aldrig röntgat henne? Då hade vi ev haft en häst som blivit halt och vid utredning kanske det varit för sent att ta bort fragmentet och aldrig hade kunnat bli tävlingshäst, så jag åberopar verkligen röntgen utav alla unghästar, i det stora hela är det en liten kostnad och brukar hamna på runt 4000-5000 kr inkl moms. Hon kommer bli fullt återställd och vi ser fram emot hennes framtida karriär på tävlingsbanorna

Hovböldssäsongen har även den dragit igång, stackars Robin han får komma ofta nu, vi har ju 25 hästar på gården så det bli en och annan hovböld under hösten, jag har dock blivit en jävel på våtvarmt omslag, kanske inte det snyggaste men så länge det är vått och varmt kan de kvitta.

Hovböld på en av avelsstona i lösdriften, aldrig haft en mitt i sulan, nu har jag

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här