Sara Nilsson

Update Average Joe

Sara Nilsson | 4/5 - 2020

Nu är säkert många nyfikna eller är ni inte det hur det gick för Average Joe (Bob). För er som inte läst mitt förra inlägg gör det först innan ni fortsätter att läsa detta inlägg:

Average Joe

Det var väldigt fin respons från många underbara människor som berättade om sin Bob som dom ägde, blev alldeles varm i hjärtat att höra alla historier jag fick på PM eller mail, ber om ursäkt för att jag inte hunnit svarat er alla!

Vår Bob står dock kvar i vårt stall, osåld. Har trott han varit sålt i alla fall två gånger, men nu ska ni få höra.

Som vanligt har Bob skött sig på alla provridningar, Bob gör nästan aldrig några snedsteg, han är en snäll kille, det värsta som kan hända är att han kickar lite vid galoppombytena precis som sin Far (Verdi) själv gör, oftast har man då även tappat honom lite på yttertygeln, no biggie, han är rätt långsam så går inte speciellt fort. Han har inte stannat, rivit max en gång per provridning och skött sig exemplariskt även när ryttarna inte varit så pricksäkra på distanserna så har han hoppat glatt med spetsade öron.
En familj bestämde sig för att röntga och besikta. Bobby var inte halt och frisk som en nötkärna, ja förutom vårtan på ryggen då men den gillar han när man kliar på så den har han nog gärna kvar för det blir extrakli då. Han röntgades, skulle tippa på 20 bilder plus ryggen. Det enda som fanns var en liten oregelbundenhet på strålbenen båda fram (bättre att ha det på båda än ena), en 2:a, alltså fortfarande inom normala gränser. Det var den eventuella köparen som betalade för bes och röntgen så tyvärr har jag inga rättigheter att publicera utlåtandet, det hade jag gärna gjort men istället får jag bara återberätta.
Veterinären skrev även in att han haft en piphas som tömts och behandlats en gång, samt att tre veckor efter behandlingen var han ohalt på återbesöket. En självklarhet för mig att det ska stå med då jag är 100% seriös. Vill även poängtera att veterinären är en sportveterinär, Marc Auerbach på Viby vet. Han är tysk och jobbar fortfarande i England vissa dagar (ja inte just nu såklart pga corona). Han har bla varit Brightwells horse auctions veterinär under massa år och kollat flera tusen bilder och jobbar även som veterinär på galoppbanor i England. Jag litar lika mycket på honom som på Jonas och Johan. Extra lyx att han och hans familj bor 2km från oss sedan två år tillbaka, livets liv!

Kunderna hade då pratat med sin hovslagare och vem vet kanske flera som avrådde dom att köpa hästen pga av detta, samt att dom hade en dålig magkänsla pga av en behandling i hasen. Så nu var allt det bra helt bortglömt, att hästen inte var halt, att den faktiskt godkändes för köp samt att hästen passade kunden som handen i handsken. Asså detta hände på riktigt, dom avråddes att köpa en ohalt 8åring som är inom normala gränser på röntgen. Jag frågade faktiskt min hovslagare Mathilda Josefsson vad hon tyckte och hon bara skratta och sa att det är väl inget att bry sig om, hur kan två legitimerade hovslagare tycka så olika? Å andra sidan är Mathilda syster till OS-aktuella Malin Josefsson som är även är veterinär, så väldigt sunda hästmänniskor. Stunt samma nu jag sa till kunderna att känner ni er minsta lilla osäkra ska ni absolut inte köpa, deal´s off. Ok, next one:

Provridning igen 100% ig. SMS vi gillar hästen, hur är den försäkrad bla bla bla. Jag fixar fram försäkringsbrevet. Den är lite A1, lite A2 och veterinärvård. Får då ett SMS att dom vill ha ett utdrag från försäkringsbolaget för att se om han har någon gammal skadehistorik, fick en kall kår och svarade lite strävt om dom inte litade på mig, det sa dom att dom gjorde men att det ändå hade känts skönt med ett utdrag. Jag tyckte detta kändes högst obehagligt, vart är vi på väg? Vad är nästa steg? Vill dom kolla upp mig på Skatteverket och se mitt bokslut? Polisregistret? Jag svarade inte mer sedan och fick bara ett sms dagen efter att dom inte var intresserade längre. Jag hade definitivt kunnat fixa ett, utan problem, det finns inget att dölja men ska det verkligen behövas?

Kom igen nu och hjälp mig! Vad hade jag kunnat göra annorlunda? Vad gör jag för fel? För hur jag än gör så blir det fel. Ska man verkligen straffas för att man är ärlig? Att jag sagt att hästen är behandlad en gång? Att det har en liten anmärkning på strålbenen? Nu ska man helt plötsligt straffas för att man är 100% ärlig. Ni skulle bara veta hur många som behandlar sina hästar och väljer att stå för kostnaden själva och inte använda försäkringen för dom vet att det skulle kunna bli problem med amatörerna vid en ev försäljning. Varför ska man straffas för man är 100% ärlig? Snälla berätta för mig. Tror ni hästen varit såld om jag valt att åka till en veterinär som inte kände till hästen och att den var behandlad för att ägaren valt att inte använda sig av försäkringen och betalat mot vanlig faktura? Samt skickat runt röntgenbilderna tills jag fick ett svar som jag själv ville ha? Troligvis ja det hade han varit. Jag blir uppriktigt ledsen och besviken på mänskligheten och mest ledsen för fantastiska Bob skull som är världens goaste kille. Finns det någon vettig som läser detta och är intresserade av världens bästa kille maila: sara@stallsaranilsson.se

Jag känner även att vi måste TILLSAMMANS lyfta fram flera sådana här erfarenheter och dela med oss av dessa till varandra. Jag säger absolut inte att det inte finns oseriösa hästsäljare men det finns minst lika många oseriösa/okunniga hästköpare. Jag vill bara inte att vi seriösa hästsäljare ska utsättas för sådant här, jag kan ärligt säga att jag tar det lite personligt och därför tycker jag det är viktigt att dela med sig.

Och så kör vi pricken över i:et. Fick ett samtal i eftermiddags, en häst jag sålde för 6 år sedan, jo ni läste rätt 6ÅR SEDAN som såldes till en junior som älskat henne över allt annat men nu vuxit ur henne ska säljas igen. Mamman undrade varför det var ett avbrott från tävling på 6 månader 2014/2015 när vi ägde henne. Jag blev lite tagen på sängen och var tvungen att tänka efter. Hon hade en sårskada på en bakkota farligt nära leden och behövde läggas för att göra en artroskopi. Mamman sa att hon hade ingen aning vad en artroskopi var och jag bara tänkte för mig själv att jag inte hade räknat med att hon visste heller. Förklarade lite snabbt och hon undrade om jag tyckte det skulle vara en risk att hon blev halt igen pga av detta som hände för 6 ÅR SEDAN. Jag tog ett djupt andetag och svarade vänligt att nej det tror jag inte, lycka till hej då. Not my circus, not my monkeys…..

Har förresten släppt ut några unghästar som var fint i fas på bete och med tävlingsstoppet så är tid det enda vi har mycket av just nu, så finns det någon som vill ha sin häst i träning/inridning maila: sara@stallsaranilsson.se för mer info. Vi specialiserar oss på yngre hästar men om man nu får skryta lite har jag utbildat i alla fall ett 10:tal hästar från youngster till 1,50. I år har vi även ridit in 15 stycken, så det kan vi också!

 

Saknar att tävla megajättesupermycket. Fotograf: Anna Johannesson

Glöm inte oss på instagram: stallsaranilsson

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här