Första Blogginlägget : Varför eget ridkoncept?

Sofia Eriksson & Vladimir Drybcak | 19/11 - 2018

“Hej och varmt välkommen till vår blogg! Vi är så glada och det känns jättekul att vi fått möjligheten att dela våra tankar, våra erfarenheter och vår vardag med hästar här på Ridenews!

Vi som febrilt kommer hamra på tangenterna här är Sofia Eriksson och Vladimir Drybcak.
Vi driver alltså vårt hästföretag som heter EquiAction Rid-och Hästutbildning strax utanför Sundsvall. Vi kommer också berätta lite mer om oss själva längre fram.  
Men utan några större utsvängningar kan vi inledningsvis börja med Vladimir, som kallas Vlad kort och gott.

Lite om oss

Vlad föddes och växte upp i Brno i Tjeckien. I vuxen ålder jobbade han i Österrike och landade sen tillslut i Sverige. Sedan 2003 har han bott och jobbat här och försöker fortfarande anpassa sig det Norrländska klimatet…  Han jobbar idag som dialyssjuksköterska när han inte är i stallet, håller lektioner eller själv befinner sig på hästryggen.


Sofia, är född och uppvuxen i en jordbrukarfamilj i den idylliska lilla byn Gårdtjärn ca 2 mil utanför Sundsvall där vi idag har vår verksamhet. Sofias andra passion i livet förutom hästar, är musik. Hon jobbar som musiklärare och körledare utöver hästföretagandet. 


Vi har fyra egna PRE hingstar och precis nyligen också fått hem en lusitanovalack.  I dagsläget har vi i stallet också plats för två till tre utbildningshästar.  ( tex, den svarta hingsten LH Kambiko , en av utbildningshästarna som ägs av Yvonne och Lars Bäckström)

Vi kombinerar båda varsina heltidsjobb med att sköta och rida våra hästar, driva stall, ge ridlektioner hålla ridkurser mm.  
Att vara hästföretagare är både roligt och utmanande och drömmen är såklart att verksamheten kan växa så pass att vi kan få leva på detta <3
Vi har under ett antal år nu med hjälp av våra hästar utformat ett eget ridkoncept och vi tänkte inleda denna blogg med våra tankar runt just detta..

Hur började det hela?

Det var under 2011 som vi (Sofia och Vlad) lärde känna varandra med den stora passionen för hästar och ridning som gemensam nämnare.  Vår vänskap övergick (för omgivningen föga förvånat..) 2013 till en kärleksrelation och vi är fortfarande ett par 😉

Vi hade båda nosat på olika grenar inom ridsport/ridkonst men vi kände att vi saknade något..  Det var svårt att definiera exakt vad det var, men det var för oss inte helt ”tillfredsställande”. 

Det vi var eniga om var att vi önskade en större kontakt och en närmare relation till hästen,  och att kunna känna mer hästkraft.
Så vi satte oss tillsammans, eller snarare ställde oss i stallgången och fattade beslutet att gå vår egen väg, att ta fram ett eget koncept.  

Denna resa inleddes med en, till synes enkel målsättning:

Att bli vår hästs bästa vän, samtidigt som vi ville utbilda den till att
(utifrån hästens förutsättning) bli den bästa möjliga viktbärare.

Men…
När vi stod där i början på vår resa, hade vi ärligt talat ingen aning om hur lite vi egentligen (..)  förstått om hästar, men framför allt, hur lite vi förstått om oss själva.
Det som vi trodde blir en enkelt match, visade sig bli en lång men spännande upptäcktsfärd genom djupa skogar och branta stigar i vårt eget inre.
För oss blev utbildandet av hästen inte bara en resa i att forma en grön unghäst till ridhäst, den blev en lika stor del i den egna personliga utvecklingen..

Det var hästen som för oss, öppnade dörrarna till insikterna om våra egna drivkrafter.
Hästen som gav av oss nycklar att öppna upp våra känslor och instinkter.
Hästarna var och är – 
de som konfronterar oss om våra förutfattade meningar och fördomar.

Genom att de speglar våra egna känslor direkt och ärligt, ger oss hästarna en exakt och omedelbar feedback om oss själva.

För oss..
.. Är hästen en vän på vår inre resa med en kärleksfull och spirituell kontakt som följd.
På samma sätt som hästar hjälper oss att lära känna oss själva, så hjälper vi dem att nå sin fulla potential. Genom att förbättra deras kroppsuppfattning , styrka och därmed även självkänsla. Lika som att hästar plockar fram omedvetna sidor i oss, så visar vi i vår tur hästarna att deras möjligheter är större än de tror.

 När hästens instinkt och människans logik möts på ett tillitsfullt sätt, så stödjer sig hästen och människan mot varann och utvecklas tillsammans.  🙂 

Här tar vår blogg sitt avstamp.  Mer om bla relationen , ledarroller, utbildning , hästens form och den vanliga vardagen  kommer ni kunna ta del av i våra fortsatta inlägg.
Tack att du orkade läsa så här långt 😉
Fortsättning följer

 

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här