Hästar..testar..

Sofia Eriksson & Vladimir Drybcak | 12/1 - 2019

Varför testar hästar oss människor?
Varför gör ibland hästar med bravur allt som vi vill och ibland känns det som att hästen inte förstår sig på de enklaste saker som den gjort oräkneliga gånger innan?
Varför står vi ibland tagen och häpnar inför hästens intelligens och förståelse för att tio minuter senare vara helt säkert på att just nu har alla hjärnceller tagit semester lämnat hästens huvud?

Kan man alla dessa situationer och kontraster förklara med bristande ledarskap?
Eller är det till och med personligt?!?
Men nu jä..a anamma, nu ska man visa för hästen vem som bestämmer! Eller…? 😉
Egentligen tror jag att testa är ett måste om man vandrar på denna Jord som häst.
Något som man inte kan klara sig utan.

Furia VLR.
fotograf Johanna Blixbo

 

Hästen är anpassad för livet i Naturen.
De djur som försöker att leva i naturen utan att testa sin omgivning lever inte så värst länge.
Något så simpel så att äta gräs går ut på att testa. Det är ju inte alls säkert att på fredag finns det gräs på samma ställe som det växte på i måndags. Kanske har någon ätit upp gräset under veckans gång? Eller tvärtom, ställen som har varit utan gräs vecka 12 kan vara ett dukat smörgåsbord vecka 15. För att veta vart gräset finns måste hästen går runt och kolla, testa.
Likadan med är det med vattnet i naturen, källor torkar ut, vattenpölar uppstår och försvinner.  Rovdjur byter ställe och taktik vid jakten.

Naturen, hästens äkta hem, är aldrig densamma. Den ändrar sig hela tiden och om hästen vill överleva så måste den hänga med i alla naturens svängar. På så sätt blir förmågan att testa en viktig tillgång, en del av hästens överlevnadsstrategi.

Detta gäller även kompisar i hästflocken, de måste testas för att veta om de går att lita på. Om hästen ska lägga sig för att vila eller sova så är det viktig att kompisarna som håller vak är pigga och friska hästar, som har bra koll på omgivningen och reagerar adekvat vid fara. En lek, där man testar och lekfull utmanar varandra är ett bra sätt för hästen att kolla om hans kompisar är som vanligt och om det går att lita på dom.

 

il Fenicio II

Och vi då? 
Den mänskliga civilisationens utveckling baserar sig på att testa. Vetenskapen testar om teorier håller, man testar om nya tillverkningssätt fungerar, om nya produkter lever upp till förväntningar, osv.

Vi människor testar gärna nya maträtter eller nya kläder. Vi flyger gärna på nya semesterort för att testa något nytt. Kanske prova ny tillvaro med annan typ av träning, eller annan ridgren? Lista kan göras lång..

Så om man skulle återkomma till den ursprungliga frågan, varför testar hästar oss människor, så skulle jag nästa svara med frågan:

Varför ska hästar inte testa just oss människor, om de ändå testar allt annat?

 

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*