Hästens form del 2: Balans

Sofia Eriksson & Vladimir Drybcak | 9/3 - 2019
Vår synsätt på hästar, ridning och hästhållning baserar sig på våra egna erfarenheter. Vi beskriver vad vi gör och varför vi gör det. Vår koncept är utvecklat och utvecklas tillsammans med våra hästar. Vi lär oss av dom, med dom och för dom.  Vi vet att vi inte är fullärda, det blir man aldrig och det är vi glada för 🙂 Det skulle kännas onekligen tråkigt att vakna på morgonen och veta att man inte kan lära sig nåt nytt idag..  Vi är medvetna om att inte alla har nytta av just det vi gör, men vi tror att erfarenheter som vi samlat tillsammans med våra fyrbenta vänner kan berika många människors (och hästars) liv.

Hästens Form del 2: Balans

Det finns statisk och dynamisk balans. En cyklist som rör sig är i dynamisk balans. Samma cyklist som står stilla på stället och stödjer sig mot sitt ben, befinner sig i statisk balans.  Denna blogg handlar om vårt resonemang runt dynamisk balans hos ekipaget.

Balans är för hästen en  överlevnadsfråga. Hästar är flyktdjur och en häst som ramlar/faller är utsatt för stor fara. Dessutom är hästens kropp tung och stor och hela kroppsmassa vilar på relativ tunna ben. Det gör hästens kropp sårbar vid fallolyckor. Hästens rädsla av att ramla ligger ganska högt på plast-påse-i-vinden skalan.

För en vuxen häst är det pinsamt att går omkull framför sina flockkompissar. Ju högre i rang hästen står desto pinsammare det blir. En vuxen häst strävar efter att hålla sig bort från situationer som rubbar balansen och kan leda till fall.
En häst i rörelse balanserar sin kropp oavbrutet och hovarna placerar sig utifrån kroppens behov.
Kruxet är att den balans som hästar har av naturen inte fungerar under ridningen.

”Frambensbalans kontra bakbensbalans”

En häst bär som känt, större del av sin vikt på sina framben. Där vikten ligger, där finns även balansen (det är samma även för oss människor, självklart hjälper överkropp och händer till att balansera vår gång, men själva balansen sitter i våra ben och fötter).
Vi kallar hästens naturliga balans för ”frambensbalans”.

Som vi nämnde i vårt tidigare blogginlägg, så vill vi att hästen bär upp ryttaren genom att välva upp sin rygg mot denne och successivt bära mer och mer vikt med sina bakben . Om hästen ska få ryggen upp, så får alla hästens ben en extra uppgift, nämligen att stödja denna välvning. Redan där blir hästens naturliga balans rubbad, eftersom hästen inte kan använda sina ben på det sätt den är van vid.  Om hästen dessutom ska flytta mer vikt till sina bakben, innebär det att frambenen avlastas (man kan inte bära en och samma vikt på framben och bakben samtidigt).

foto:Johanna Blixbo. Sofia och SOL XXXVIII

 

Genom att frambenen får mindre hovtryck mot backen, får hästens nervsystem mindre information om kroppens läge och underlagets egenskaper. Samtidigt svarar hästens bakben på ökad vikt/tryck genom att reflexmässigt trycka mot, alltså skjuta mer. Denna situation, minskat informationsflöde från framhovar tillsammans med ökad påskjut bakifrån orsakar osäkerhet hos hästen och kan utlösa heta känslor hos vissa hästar!  Ofta försöker hästen att lösa detta “kaos” genom med att lyfta upp huvudet, få underhalsen fram och sänka ryggen. Allt detta för att återställa frambens hovtryck mot backe och få tillbaka sin vanliga frambensbalans. Lyckas hästen med detta, kan ryttare börja på ruta 1 på nytt. 🙂 Halleluja

Därför är det viktig att omskolning från den  naturliga “frambensbalansen” till den ridvänliga “bakbensbalansen” och välvda ryggen görs noggrann och i takt med hästens förståelse och styrka.

Ju mer självsäker hästen blir i sin form och i sin bakbensbalans, desto mer utstrålning den får.  Den blir lätt i sin framdel, smidig och vändbar. Med ryggen välvd mot sin ryttare och med sin bakdel under bär den sin hals och huvud ståtligt, med lätt kontakt till tygeln. Detta är vår strävan i ridningen, oavsett gångart och rörelse.
Kanske låter svårt och krångligt men det är betydligt enklare att göra än beskriva! 🙂

Trots allt är ju vårt motto att  “Ridning ska vara så enkelt att till och med en häst förstår sig på det!”

Mer om hur och varför vi gör kan du läsa om i nästkommande inlägg.. 😀
Vänliga hälsningar / Vlad och Sofia 

 

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*