I med -och motgång..

Sofia Eriksson & Vladimir Drybcak | 3/1 - 2019

Vi alla som håller på med hästar vill ha det roligt med våra fyrbenta vänner. Oavsett om vi vill hoppa med dom, tävla i dressyr, eller springa fort, så eftersträvar vi alla efter att ha kul med sin häst.
Så är vårt önskemål.

Livet, tyvärr, eller kanske tack och lov, består inte bara av våra önskemål.

Dom finns, soliga dagar där samarbete mellan människan och häst bara flyter på. Man blir nästan uppvaktad av hästen och alla förväntningar, önskemål och drömmar besannas. Det är väldig lätt och trevligt att rida (eller göra andra saker med häst). Såna dagar ger oss, människor och hästar, mental näring. Glädje som samlas varar länge och människan skulle kunna dansa på rosor barfota.

Sedan finns dagar där kontakt mellan häst och människan inte alls är bra och ridning känns som att går i brant uppförsbacke i stark motvind på isigt underlag och ha dansskor på sig. Man svettas och frustration stiger. Först anklagar man sig själv, sedan hästen, för att slutligen översvämmas av kolossal känsla av egen oduglighet.
Man börjar lägga skuld på sig själv, sedan hästen, hovslagaren, omgivningen, vädret, årstiden, eller SJ’s tidtabell. 😉

Har vi överhuvudtaget nåt nytta av såna dagar?

Ja, det har vi, så länge de inte blir för många.

Motgångar får oss att växa


Om de bra dagar är mental näring, på samma sätt som jord är näring för blomma i blomkrukan, så är de dåliga dagar rötter som gör det möjligt för blomma att godose sig näringen.

Det i de dåliga dagar som vi bemöter våra och/eller hästens svaga sidor och får möjlighet att blir bättre på något. Det är utmaningen, som en uppförsbacke medför, som gör att vi växer. I dessa dåliga dagar, mitt i kaoset, föds det insikter och planer. Motgång låter vilja växa och stimulerar individ till att sträcka på sig.

Varken vi eller häst skulle utvecklas utan bemöta våra svaga sidor och jobba med dom.

Så svaret är ja, vi har definitiv mycket nytta av de dagar där samarbete med vår fyrbent vän inte fungerar.
Viktig är att vi bemöter denna dagar konstruktiv och betrakta dom som tillfälle för att lära sig något nytt.

Sedan är viktig att se till att vi inte får för alldeles många uppförsbackar. För många motgångar tar bort glädje och sänker motivation hos människan och häst.

Jo, hur ska man veta när det blir för mycket?

Börjar man tappa suget, hunger och motivering avtar och glädje håller på att minska så var det förmodligen för mycket motgångar.

Då är det dags för soliga dagar i sadel. 🙂

mvh / Vlad

 

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*