Sommarlycka vs. sommarångest

Sofia Eriksson & Vladimir Drybcak | 17/7 - 2019

Mitten av juli har passerats, gräset står högt och blommorna blommar, bina surrar och naturens färger och dofter sprakar. (sommarlycka) I hagarna betar hästarna rofyllt och viftar med svansarna och värjer sig mot broms och flugor. Samtidigt hänger gråa moln på himlen och det är plus 13 grader varmt.. (sommarångest) 

Så är den , sommaren i år.. Sval och har mestadels klätt sig i grått. Eller, det är snarare en sommar med många klädombyten..
Den kan börja dagen med blommiga kortbyxor för att med ett tvärt kast dra på sig sin naturfärgade vadmalsbluse.. Eller så slänger den helt enkelt  galonbyxorna rätt i famn på dig. (sommarångest)

Å andra sidan så är inte regn att förakta, för allt som är odlat , allt som ska gro är i högsta grad beroende av det våta. Ljuset här i norrland ger växterna boost att växa under nära dygnets alla timmar.  Vi ser ut att få en fin och stor höskörd (sommarlycka)  Bara nu vädret nu håller sig (…sommarångest..)

Höskörd..
Haha.. ja bäst är att kanske skratta,  för höskörden är verkligen något som engagerar oss hästbönder.. Den är ett mix-tape av både ångest och lycka. Tror jag förbrukat det mesta av min surf bara av att följa SMHIs väderapp.. 
Förra året hade vi jublat över regnet och skurarna.. de uteblev och skörden blev ovanligt liten.. Allt regn vi fått i år hade varit ren välsignelse i fjol, samtidigt som fjolårets ihållande värme tacksamt skulle tagits emot i år.
Vi har ingen egen maskinpark utan lejer bort att slå, vända, stränga och att bala. I år gick fick vi slå relativt sent pga det långdragna ostadiga vädret. I veckan balas sista lägdorna och tills dess dansar vi soldans och ber till högre makter, att vi gärna kan inkassera lite av vår goda karma..

Plötsligt händer det! 
Det spricker upp! Väderrapporterna siar om uppehåll. Solen skiner plötsligt varm och skön och blommorna vajar i vinden.
Vår bonde vänder på det slagna hö’t som får torka under sol och ljumma vindar.  Det sena eftermiddagsljuset lägger sig mjukt över byn. (sommarlycka!)  Vår kära stallkamrat Patricia kommer med kameran och vi får tillfälle att föreviga en mycket vacker sommarkväll på en  blommande sommaräng. Nu när sommarn är som bäst. Tack sommarlycka!

 

Foto: Patricia Bergsten

 

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*