Belöna dig medvetet!

Sofia Grenevall | 17/8 - 2019

Framförallt under helgerna är det många som pratar om att ”unna sig” och då handlar det oftast om mat, inte den nyttigaste och dryck – gärna med alkohol och desserter, fika av olika slag, snacks och godis och allt annat vad det nu kan vara. Man ”unnar sig” också ofta en eller flera vilodagar från träning.

Varför inte tänka så här istället:
”Jag unnar mig bra mat och passar på att träna och tar hand om min kropp lite extra när jag är ledig”!?

Det pratas om fredagsmys – och då är det kopplat till att vi myser ”med munnen”- genom att äta, eller kanske rent av frossa i onyttigheter, vi pratar inte om mys i form av att krypa upp i soffan under en filt. Vi måste äta något, något onyttigt och extra gott, annars är det inte mysigt…

Förutom att vi anammat beteendet att vi myser med mat så handlar det också om att vi belönar oss med mat. ”Det här är jag värd”, tänker jag och trycker i mig fett, socker och salt – helst i kombination, för det gillar hjärnan bäst. Mmmmm, så gott! En liten stund i alla fall. Men är det belöning? Belöning för vad? Varför ska jag trycka i mig något dåligt om jag vill belöna mig själv för något?

Självklart ska vi belöna oss när vi åstadkommit något och ”varit duktiga”, det behöver vi. Men behöver vi belöna oss med mat? Kan vi hitta sätt att belöna oss med något annat som också ger oss den där ”Mmmm” känslan och som kanske till och med räcker lite längre än smakens effekt, som egentligen är väldigt kort?!

Det jag vill komma till är att jag tycker att det är viktigt att vi gör medvetna val. Vi mår bättre då, vi får en ökad positiv kontroll. Det kanske inte är så dumt att försöka medvetandegöra våra beteenden kring belöningar. Är det så att jag belönar mig själv, eller stressar ner mig med något som jag stoppar i munnen så kanske jag behöver tänka om. För mat och känslor ska inte blandas ihop. Jag ska inte möta, ta hand om eller döva en känsla med mat (eller dryck). Mat är bensin för kroppen och känslor är känslor, de ska inte blandas ihop till en enda soppa.

När vi gör medvetna beslut blir vi mer stolta över oss själva! På så sätt får vi positiva effekter som en ökad medvetenhet kring våra beteenden som i sin tur kommer att avspegla sig positivt i vår vardag på många sätt.

Belöna dig själv, men belöna dig medvetet. Var din egen bästa vän!

Lycka till!

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.