Foto André Mouton, Kim C Lundin

Vad tittar du på?

Sofia Grenevall | 4/8 - 2019

Jag vill inte påstå att sommaren är slut, för det vill jag inte. Men nu när hästarna snart kommer in från betet och det börjar bli mer behagliga temperaturer i ridhuset så tänkte jag att det var lämpligt att ta upp hur vi använder oss av ridhusets speglar. För jag hoppas att ni har sådana om ni rider i ridhus. De är verkligen användbara, om vi använder dem på rätt sätt.

Då tänker jag på vad vi egentligen tittar på när vi använder speglarna. Tittar du på hur dina kläder sitter? Vilken form din häst går i? Tittar du på andra ryttare? Tittar du på din hållning? Min erfarenhet är nämligen att många kikar i ridhusets speglar, men gör inga förändringar. Många ryttare har tyvärr dålig hållning eller rider hästen i för stram form och efter att ha kikat i speglarna sker ingen förändring. Hållningen blir inte bättre och formen på hästen förändras inte, för att ta några exempel.

Mitt tips är att ni som använder speglarna, använd dem till nytta. Titta på vilken form hästen går i, behöver jag ändra på något? Behöver jag ändra något i min sits? Sitter jag med bäckenet rakt under mig eller framåtlutad eller i för stor svank? Hur ser min hållning ut, var har jag mina axlar, armbågar, mina händer, är nacken rak eller behöver jag lyfta min haka lite? Kan jag korrigera något?

Ta en stund och reflektera över vad du tittar på och hur du använder dig av ridhusets speglar och fundera på hur du kan använda dem till nytta. Det samma gäller om någon filmar dig när du rider. Vad tittar du på då? Om du ser glad eller sur ut? Hur kläderna sitter och på hästens steg eller kan du konstruktivt analysera hur du ser ut, vad du gör och inte gör, vad som är bra och vad du behöver förbättra.

Vi kan vara så hårda mot oss själva och bara se det dåliga, men försök ta en stund och se vad som faktiskt ser bra ut också!

Vår sits och hållning påverkar hästens rörelser, det vet vi alla, men är du beredd att göra några justeringar gällande dig själv, förutom när du kanske rider för en tränare och får hjälp där och då?

Använd speglarna till nytta för dig och din häst så speglarna kan vara er vän istället för ovän!

Lycka till!

Sofia Grenevall, KBT terapeut och Personlig tränare

 

 

 

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.