Decemberträning Del 1

Sofia Hallin | 8/12 - 2020

Eftersom många hade önskat efter en fortsättning där ni får följa med mig och mina hästar i träningen kommer det här. Även decembers träning kommer i två delar så håll till godo! Jag märker även att det är bra för mig att få skriva om det som jag praktiskt utför, det här blir för mig som en liten träningsdagbok där jag kan diskutera tillsammans med mig själv och er alla. I min träning går mycket i perioder, ibland tränar jag till exempel väldigt mycket dressyrövningar och andra perioder mindre (även fast dom alltid finns med i någon mängd). Detta är mest beroende på vilken typ av inspiration jag får, men också såklart hur hästarna känns och utifrån det, vad jag tycker dom behöver mer eller mindre av.

Övergångar
Övergångar är en av många övningar som förbättrar hästens balans, därför är det extra viktigt att vi som ryttare ”tar till vara” på alla övergångar som vi faktiskt gör under ett ridpass. Det kan vara skillnad på att byta gångart och att rida en övergång mellan två gångarter. Jag tänkte dela med mig lite av vad jag lägger mest fokus på just nu med mina egna hästar och texten är egentligen skriven utifrån dom. Tanken med detta är att ni kanske kan ni känna igen er i någon av beskrivningarna och relatera till era egna hästar.

Töltövergångar
Sól har ibland en tendens till att komma något bakom bettet (bakom handen/bakom lodlinjen eller vad man nu väljer att kalla detta), bli kort i halsen och inte töja sig tillräckligt mycket fram i tygelkontakt, speciellt i tölten. För att få henna att töja sig mer fram i tygelkontakt, länga halsen och få henne mellan inre fot och yttre hand så brukar jag använda mig av att rida övergång skritt – tölt från en öppna. Jag tycker det hjälper henne att komma in i tölten i en bättre hållning och tygelkontakt. Samma övergång kan jag använda mig av med Lykkja, fast av en annan anledning. Lykkja är 5 gångare med pass som bästa gångart. Hennes skritt har ibland en tendens att bli passtaktig, om jag rider henne från passtaktig skritt upp i tölt blir även tölten passtaktigt, men om jag använder mig av öppna i skritt först för att förbättra takten i skritten och från det rida henne upp i tölt får jag en mycket taktrenare tölt.
Någonting annat som jag behöver tänka på i övergången mellan skritt till tölt med Sól är att lära henne att korta steget. Sól har en väldigt bra skritt med lång steglängd. En skritt med lång steglängd är såklart positivt men när hästen går från skritt till tölt behöver den kunna korta steget i skritten för att kunna göra övergången. Så man kan säga att en stor skritt är egentligen inte optimal förberedelse för tölt. För mig är det då viktigt att jag kan rida henne i olika typer av skritt. En skritt där jag vill att hon länger på steget och töjer sig väl fram (som jag tex skulle använda mig av i tävlingssammanhang) men också en typ av skritt där hon kortar steget och allra helst börjar vinkla bakbenen och på så sätt flytta tyngdpunkten mer bakåt (som jag kan använda mig av inför en övergång upp i tölt).

Travövergångar
Lykkjas trav är ganska svävfattig, har tendens till att bli fyrtaktig och hon har svårt att skjuta på ordentligt med bakbenen och hamnar då lätt på framdelen. Till att försöka förbättra detta har jag provat att arbeta henne över cavalettibommar och göra övergången från skritt upp i trav precis innan bommarna. När jag gör detta kommer jag även iväg för hennes små trippande steg som hon oftast behöver som en startsträcka innan hon har hittat balansen i traven. Detta gör jag än så länge bara i longering vilket gör att jag även kan se exakt hur hon använder sina bakben. En annan övergång som jag kan använda mig av för att öka sväv och steglängd i traven är att rider övergångar trav – galopp – trav. Jag tycker att det hjälper henne att töja sig mera fram i traven så att steglängden ökar, dessutom hjälper galoppen till med att hon kommer mer upp i bogarna. När jag rider henne från trav upp i galopp är det viktigt att jag inte ger allt för stor hjälp, det kan resultera i hon bryter traven innan hon hunnit ta galoppen. Jag tänker i traven att jag nästan försöker att framkalla en rollning och låter henne på så sätt nästan rulla så mjukt som möjligt in i galoppen. När jag sedan rider henne i galopp hittar jag ett bra tillfälle där jag tycker hon känns nästan travtaktig, eller mer åt det diagonala hållet och därifrån ber jag henne om trav (det gör jag oftast genom att börja rida lätt).
När jag tränar hennes galopp är det viktigt att precis som jag skrivit innan angående skritt, att jag kan rida två olika typer av galopp. En galopp som är förberedande för passläggning, där hon får gå i en mer öppen form och gärna länga sig fram. Sen även en galopp som är mer samlad och rund, återigen, en typ av galopp som jag skulle vilja visa i ett tävlingssammanhang i tex ett femgångsprogram. Den största skillnaden jag själv gör i dessa två galopper är att jag inför passen sitter i halvlätt sists, medans jag annars använder mig av lodrät sits.

Sól har svårt att hålla en aktiv överlinje i galopp. Detta visar sig så att när hon blir trött, sjunker bogarna ner och hon ”ramlar” ner i trav, på framdelen. Jag får då en känsla av att hon faller isär och bakbenen är väldigt långt från frambenen. Till att förbättra detta rider jag henne ur galoppen in i samlad trav och försöker göra detta precis innan jag känner att hon faller isär. Jag rider henne i samlad trav ganska kort men med mycket energi innan jag saktar av eller belönar henne genom att be henne att länga sig fram och ner.

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.