Jullov och att vila eller inte vila

Sofia Hallin | 4/1 - 2020

Jul och nyår betyder för dom flesta avvik från vardagen med lediga dagar och kanske en del resande. Hur gör man då med träningen av sin häst, vilar den eller rider du sporadiskt. Självklart beror det här på vilken typ av häst du har och vad du tränar emot. På Island är det vanligt att träningen av hästarna följer säsongen. Under höstmånaderna är stallen fulla av unghästar och arbetet handlar mest om inridning. Samtidigt är tävlingshästarna som tävlat hela våren och sommaren ute på höstbete och njuter av att bara vara hästar. Efter inridningsperioden får istället unghästarna gå ut och tävlings och träningshästar kommer in. När jag pratar om att hästarna ”går ut”, innebär det allt som oftast att dom är ute på stora ytor, kanske i någon fjälldal, i en stor flock med massor av hästar och lite kontakt med människor. På Island är hästarna inne på stall och tränas mer intensivt och får istället en längre vila en gång om året. Medans i Sverige rider man oftast hästen hela året om men istället med korta vilopauser emellanåt.

I skolan är ”säsongen” väldigt lång under vårt sista år. Skolan börjar i slutet av augusti och är slut i mitten av maj och under den här perioden ska våra elevhästar vara i toppform nästan under hela tiden. I början av terminen gör vi ett typ av intagningprov med våra hästar för att få dom godkända i utbildningen. Detta gör att det inte räcker med att hästarna ska vara inne på stall i augusti utan också ska dom kunna prestera i fem gångarter redan i början av september. Det här gör att man behöver fundera en hel del om hur man lägger upp träningen med sin häst, både fysiskt och psykiskt. Vi följer såklart lektionerna i skolan men vi har samtidigt en del frihet i hur vi lägger upp passen och när vi vilar. När jag tränar mina hästar funderar jag mycket både på fysisk och mental vila. Dels tänker jag på hur den fysiska träningen varit under veckan men även den mentala. Den mentala biten är ju svår att mäta men det hänger ofta ihop med kraven i träningen. Att öka kraven för att kunna ta nästa steg fram i träningen är såklart mentalt krävande, både för mig och hästen. Det är också viktigt att tänka på vad och hur man tränar, träningen bör vara mångsidig och rolig för att hålla hästarna glada och arbetsvilliga. Dom allra flesta av mina hästar tränas minst en gång i veckan utan ryttare, det kan tex vara longering/markarbete av olika slag eller handhästridning till häst eller cykel. Dessutom gäller det att tänka på sin egen mentala vila. Ibland kan det vara nyttigt att du och din häst får en paus från varandra, desto bättre du känner din häst desto bättre känner du dennes svagheter och det är väldigt lätt att bara fokusera på dessa och därmed fastna i träningen. Om detta har skett kan den bästa lösningen faktiskt vara att ge både dig och hästen en paus.

Unghästarna Gnott och Múli går på vila efter en inridningsperiod.

På skolan har vi schemalagda lektioner måndag till fredag och hästarna tränas ca 4-6 ggr i veckan. Oavsett hur mycket eller lite hästen tränas är jag väldigt noga att när hästen har en vilodag så har hästen även en vilodag från mig. Den eller dom dagarna ska hästen vara så mycket häst som möjligt, helst att den kan gå ute med några kompisar, jag låter helt enkelt hästen vara så mycket som möjligt.

Oavsett vad du tränar emot kan det vara bra att fundera över din och din hästs vila. När kan det vara en bra tidpunkt att hästen får vila? Vet du att du kommer vara på semester 2 veckor i december så är väl det ett perfekt tillfälle att låta hästen vila då också. Istället för att ha dåligt samvete över att du inte tränar hästen så är det bättre att planera in den här vilan och tränar efter det, perfekt för både dig och hästen.

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.