Motivation

Sofia Hallin | 20/9 - 2020

 

Just nu är ingenting som vanligt egentligen, världen står fortfarande lite på paus, man vet inte riktigt hur någonting kommer att bli och det är svårt att planera inför framtiden. Det första som jag gjorde när skolan stängde ner i mars var att sätta mig och skriva ner en lista på allt som jag kunde komma på var positivt med situationen. Jag fick verkligen tvinga mig själv till en början men efter ett tag och med hjälp av andra hade jag till slut nästan ett helt A4 ark fullt med positiva saker, stora som små.

Jag har funderat lite över det här och vad dom ändrade omständigheterna gör med vår motivation. Förändring (oavsett om man upplever den som positiv eller negativ) kan faktiskt ge oss mer och ny motivation samt att få oss att se på saker med nya ögon. Förändring kan tvinga en att bli kreativ på nya sätt! Men såklart, jag förstår att det kan vara svårt att motivera sig inför en tävlingssäsong som man inte ens vet om den blir av eller inte.. Dessutom kommer dom allra mörkaste månaderna allt närmare som inte direkt hjälper oss på traven. Jag har som sagt funderat lite runt motivation och vad det är som motiverar oss, eller inte motiverar oss och tänkte dela med mig att detta till er.

Först och främst, vad är motivation?
Motivation är en term som beskriver faktorer hos en individ som väcker, formar och riktar beteendet mot olika mål. Till exempel vilka handlingar vi lägger vår tid på, och hur mycket tid eller energi vi lägger i våra handlingar. Motivationen förklarar varför vi gör vissa saker snarare än andra och varför individer beter sig på ett visst sätt. Motivation är något som uppmuntrar vederbörande att fortsätta arbeta framåt och upprätthåller ett intresse. Orsaken till att man blir eller är motiverad är antingen av yttre – eller inre natur. Ofta delar man in motivation på det här viset:

Inre motivation är vad man själv tycker är kul att göra, något man vill och längtar efter att göra. Handlingar som bygger på inre motivation framkallar positiva känslor hos en. Inre motivation bygger på vad du själv känner. Yttre motivation kan var pengar (tex lön), vinst, förväntningar eller uppmärksamhet/uppskattning från andra. Yttre motivation bygger på yttre faktorer. Den allra starkaste motivationen är den inre motivationen, då har individen själv bestämt vad denne vill göra och känner glädje av att utföra detta. Det krävs att individen är motiverad för att ge meningsfullhet i aktiviteten eller uppgiften som utförs.

Motivation och målsättning
Vår motivation påverkar vilka mål vi sätter oss och hur krävande dom målen är. I forskning har man sett att det finns ett samband mellan målsättningar och framgång, men det behöver inte betyda att det finns ett samband mellan målsättning och välbefinnande. Men hur gör vi då för att få både och, både framgång och välbefinnande? Då är det viktigt att målen vi sätter upp bygger på vår inre motivation, att det är vi själva som har valt vad vi vill göra och själva satt upp målet. Om målet bygger på yttre motivation, tex: att få höga betyg på provet i skolan och bli bäst i klassen, då finns det heller inte så mycket kvar när du har nått ditt mål och det är då lätt att man känner en stor tomhet efteråt. Många kanske känner igen sig i tankar som ”bara jag vinner den här tävlingen så kommer jag att bli nöjd/glad” eller ”bara jag får en ny bättre häst så kommer allt att ordna sig”. Om målet istället byggde på inre motivation, tex: att du vill lära dig så mycket som möjligt om det här ämnet eftersom det är något som du är väldigt intresserad av, då är det lättare att njuta av vägen till målet inte endast när vi väl kommit i mål.

Förbättra din motivation
Någonting som kan sätta fart på din motivation är att förändra eller byta miljö. Detta kan vara till exempel att byta stall, tränare, häst eller ridvägar ute i skogen. Det behöver inte betyda att något av det andra var dåligt, men förändring gör ofta att man ser saker med nya ögon.

Lär känna dig själv
Det är viktigt att man känner att sitt mål eller sin uppgift är tillräckligt stimulerande och intressant för att känna sig motiverad. Om uppgiften är för svår kan man uppleva ångest, men om uppgiften istället är för lätt så blir vi uttråkade. Varken för lätt eller för svårt mål gör att vi kan nå vår fulla potential.

Tänk igenom vad just du vill, finns det något som du alltid velat lära dig eller gjort? Lär känna dig själv men ta även hjälp av andra runt omkring dig, någon som du vet vill att du ska lyckas. Bara du kan ge dig själv möjligheten att få upptäcka något nytt och testa dina gränser!

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.